Bu ay 38 film vizyon alacak, bunların 15’i Türk filmi. Almanya’da veya Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde böyle bir oran varmıdır? Sinemamız o kadar iyi durumdaki her ay 15-20 film vizyon alıyor. Bu aslında hiç de iyi bir belirti değil. Türk sineması 1973’te çöküntüye uğradı. O yıl rekor film çekilmişti. Zayıf temeline rağmen bu kadar büyük bir bina yapmaya kalkarsanız eninde sonunda yıkım olur. Türk sineması şu an aslında çöktü. Bu filmler çekiliyor ama gişeleri yerde. Üstelik şu son vizyona giren filmlerin hiç biri de bağımsız yapım değil. Gişe filmi etiketiyle izleyici önüne çıkacaklar. Sanat desen yok, gişen desen hiç yok. Göreceksiniz vizyona giren filmlerin yüzde sekseni zarar edecek. Bağımsız sinema deseniz, zaten kendi kendini yedi bitirdi. Artık festivaller bile kalitesizlik ve vizyonsuzluk yüzünden ulusal sinema yarışmalarını bitiriyorlar. Yeşilçam’ın gölgesi halkla sinemanın ilişkilerinin sürmesine devam ediyordu. Ama o da çöktü. Şu an sinemamızın 70’lerdeki çöküşü yaşamamasının tek sebebi var o da devletin yaptığı yardım. Tabii bir de sürekli eleştirilen Recep İvedik gibi filmlerin gişesinden aktarılan
meblağlar.

Serdar Akbıyık
1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.