Bu sene beşincisi yapılan Erzincan Kısa Film Festivali’nde belgesel dalında jüri üyeliği yaptım. Hakan Aytekin bana yazınca koşulsuz kabul ettim, hem Hakan hoca hem de jüride bulunan diğer isimler benim için tamamdı. Akademisyen Hakan Aytekin, belgeselci Bahriye Kabadayı, akademisyen Mediha Elif Demoğlu, akademisyen Mehmet Köprü ve bendenizden oluşan jüri bize ulaşan 12 film arasından üç tane filmi seçerek ödüllendirdik. Aynı şekilde Raşit Çeliker, Rıza Kıraç, Serdar Orçin, Kürşat Alnıaçık ve Gerçek Alnıaçık’tan oluşan jüri de kurmaca filmler için üç ödül verdiler… Ve de festivalin onur konuğu sevgili Ece Dizdar’dı.


Ben doğudan, daha küçük ve daha önce gitmediğim yerlerden ses veren festivalleri severim. Tabii işin içinde samimiyet varsa. Festivaller film izlemenin yanı sıra bir buluşma alanı olarak değer kazanıyor çoğu zaman. İki günlük hızlı bir turla Erzincan’ı tanımaya, tatmaya çalıştık. Bize eşlik eden birçok arkadaşın ve tabii festival direktörü Ferruh Erkan’ın çabasını, ilgi ve sevgisini yok saymak imkansız. Validen, belediye başkanına kadar verilen ortak mesaj renklilik ve çeşitlilikti. Bina ve yol yerine gençlerin daha fazla kültürle buluşması gerektiğini belirtti mesela Vali Hamza Aydoğdu. Elbette söylemler ve eylemler buluştuğunda anlam kazanıyor…

Erzincan yaşadığı depremlerden dolayı yatay bir yerleşime sahip, binalar beş katı geçmiyor ve gökyüzünü her daim görebilmeniz mümkün. Şehirde bir ferahlık var. Şehre ait üretimler arasında meşhur Erzincan tulum peyniri, cimin üzümü ve maden sodası yer alıyor. Bunlardan bol bol tatma imkanı bulduk.
Bir de jüriler olarak şehirde bulunan okullara dağılarak kendi alanlarımızla ilgili güzel söyleşiler yaptık. Çocukların ilgisi çok güzeldi, hepsinde güzel cevherler, yeni heyecanlar bulduk, umarım daha fazla kültür sanatla buluşma imkanı bulurlar…
Festivale dönecek olursak uluslararası olduğu için epey bir başvuru olmuş, özellikle de İran’dan… Filmler ön jürilik yapan Bilali Yıldırım, Osman Çakır ve Oğuzhan Demirtaş tarafından izlenerek belli bir sayıda karşımıza geldi. Bizler de izlemelerimizi yaparak, güzel bir jüri toplantısıyla kararlarımızı verdik. Sonuçları aşağıya bırakıyorum.

Festivalde dereceye giren filmler:
Belgesel Kategorisi En İyi Film Ödülü:
In the Shelter of Galvanized Tankers
İran
Reza GHOLAMI MOTLAGH

Belgesel Kategorisi Jüri Özel Ödülü:
Children of the White Mountain (Beyaz Dağın Çocukları)
Türkiye
Yalçın ÇİFTÇİ

Belgesel Kategorisi Mansiyon Ödülü:
Under The Walnut Tree/ Cevizin Altında
Türkiye
Begüm AKSOY

Kurmaca Kategorisi En İyi Film Ödülü:
Breaking News
Portekiz
RICARDO GREENOUGHGUERREIRO

Kurmaca Kategorisi Jüri Özel Ödülü:
Failed
İran
Mohammad Ahmadpour

Kurmaca Kategorisi Mansiyon Ödülü 1:
Things Unheard Of Ramazan Kılıç
Türkiye
Ramazan KILIÇ

Kurmaca Kategorisi Mansiyon Ödülü 2:
A Ride in the Rain
Hindistan
Utsab Ray

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.