Tom Cruise 3 Temmuz 1962 de Syracuse, New York, ABD’de doğdu. 3 kız kardeşi vardır. Tam adı Thomas Cruise Mapother IV ‘dür. Annesi Mary Lee öğretmen, babası Thomas Cruise Mapother III ise elektrik mühendisi idi.  Tom Cruise, öğrenim gördüğü Glen Ridge Lisesi öğrencilerinin oynadığı “Guys and Dolls” adlı oyunda sahneye adımını attı. 1980 yılında 18 yaşında iken o liseden ayrıldı ve New York’ ta Manhattan’a yerleşti.1994’te Toronto’da pilotluk lisansı aldı.

Sinemaya 1979 yılında Franco Zeffirelli’nin “Endless Love” “Sonsuz Aşk” adlı filmiyle başladı. Ardından 1981 yılında George C. Scott, Timothy Hutton veSean Penn ile birlikte rol aldığı Taps‘da oynadı. İlk kez Altın Küre ödülüne aday gösterildiği 1983 de “Risky Bussiness / Riskli İş” filminde, 1986 yılına gelindiğinde Top Gun adlı filmde oynadı. Ardından The Color of Money / Paranın Rengi, Rain Man / Yağmur Adam, ilk kez Oscar’a aday gösterildiği Born on the Fourth of July / Doğum Günü 4 Temmuz ve Far and Away / Uzak Ufuklar adlı filmlerde başrol oynadı.

1993 yılında oynadığı ve Teğmen J. G. Daniel Kaffee rolüyle kamera karşısına geçtiği A Few Good Man / Birkaç İyi Adam’daki performansıyla üçüncü kez Altın Küre’ye aday gösterildi. 1996’da oynadığı Jerry Maguire ise en iyi aktör dalında ikinci kez Oscar’a aday oldu.

1999 yılında Stanley Kubrick’in Eyes Wide Shut / Gözleri Tamamen Kapalı adlı filmde karısı Nicole Kidman ile birlikte kamera karşısına geçti. Yönetmenliğini Paul Thomas Anderson’ın üstlendiği 2000 yapımı Magnolia / Manolya adlı filmde ‘en iyi yardımcı erkek oyuncu’ dalında bir kez daha Altın Küre ödülüne layık görüldü.

Brian De Palma‘ın Mission Impossible / Görevimiz Tehlike, John Woo‘nun yönettiği devamı Mission Impossible / Görevimiz Tehlike , Cameron Crowe‘un yönettiği Vanilla Sky, Steven Spielberg‘in yönettiği Minority Report / Azınlık Raporu, Edward Zwick‘in yönettiği The Last Samurai / Son Samuray, Michael Mann‘in yönettiği Collateral ve Dünyalar Savaşı adlı filmlerde rol aldı. Görevimiz Tehlike’nin altıncısı 2018’de vizyonda olacak. Bu ay karşımıza Alex Kurtzman imzalı Mumya filmiyle, Nick Morton rolünde çıkacak…

 

 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.