Jeyan Kader Gülşen ve Zekiye Kaçak’ın yönettiği Bu Ben Değilim belgeseli her festivalde karşımıza çıkacak türden bir film değil. 6. Kadın Yönetmenler Film Festivali’nde uzun belgesel dalında en iyi film ödülü kazanınca yönetmenleri Jeyan ve Zekiye görünür oldukları için mutlu olmuş ve festivali cesaretinden, cesur yaklaşımından dolayı kutlamışlardı. Birçok festival toplum, aile baskısı ve kendi iç çatışmaları nedeniyle cinsel yönelimlerini gizleyen üç kişinin hayatını izleyiciyle buluşturmak konusunda çok da istekli değil, o yüzden yönetmenler bu denli mutlulardı.

Filmin birçok katmanı var ve en önemli argümanı samimi olması, bunu başaran en önemli unsur da Mustafa. Mustafa filmin görünen yüzü, kimliğini saklamayan ama yine de ilişkisini doludizgin yaşayamayan bir karakter. Çünkü 15 yıldır birlikte olduğu Mehmet evli ve zaman zaman eşcinsel kimliğini reddeden biri. İlişkilerinin bir çıkmazda, bir kısırdöngüde döndüğünü görüyoruz. Sevgilisini homofobik bir eşcinsel olarak tanımlayan Mustafa, zaman zaman sevgilisinden şiddet gördüğünü de ekliyor. Hatta bir göl kenarında yaptıkları sohbette, Mehmet ailesiyle beraber memlekete döneceğini ve Mustafa’nın da gelmesini istediğini söylüyor.  Yani ona ayrı bir ev açmaktan, bir kasabada, bir köyde yasak ilişkilerinin devam etmesinden bahsediyor. Mustafa ise iyice umutsuz bir halde Mehmet’i terk etmeyi düşünüyor.

Ailelerine açılamamış, onların yanında erkek, birer aile babasıyken yani rol yapıp yalan söylerken, kendi içlerinde tutkulu bir ilişki yaşadıklarını görüyoruz, ama bu açmaz onlar için o kadar yoğun ki, zaman zaman nasıl çözüm bulacaklarını konuşuyorlar. Bir kadınla evlenip, cinsel kimliklerini kapalı yaşamak istemeleri aslında bir kadın mağduriyetine de işaret ediyor. Onların çelişkileri seyircide de birçok konuyu sorgulama imkanı yaratıyor, belgesel arka planında da aile kurumundan, cinsel şiddete ve bu çoklu mağduriyeti yaşayan birçok insanın derdine ses olmaya çalışan bir rol üstleniyor.

Bu Ben Değilim, belgesel gibi görünse de karakterlerin derin ve doğru açılımları sayesinde kurmacaya da uzanıyor ve karakterlerinin arasında çok doğru bir açıyla yer alıyor. Özellikle de Mustafa’nın duygularının yoğunluğu, çelişki ve umutsuzluğu perdeden çok rahat bir biçimde bize uzanıyor ve kavrıyor. Zaten ekibi yalnız bırakmayan Mustafa’nın festival yolculuklarındaki sempatisi de görülmeye değer.

Bu Ben Değilim’i özellikle Onur Haftası’nda yazmak istedim, bizim önümüze üç karakter geliyor ama bu sorunsalı yaşayan bireylerin sayısının bir hayli fazla olduğunu ve üzerlerindeki baskıların azalmadığını aksine arttığını görüyoruz. Bu belgesel samimiyetiyle ön plana çıkıyor ve karakterlerine sahip çıkıyor.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.