Harrison Ford, a cast member in "42," poses at the Los Angeles premiere of the film at the TCL Chinese Theater on Tuesday, April 9, 2013 in Los Angeles. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Harrison Ford 1942’de Chicago, Illinois, Amerika’da dünyaya geldi. İlk filmi 1966’da kamera karşısına geçtiği Dead Heat on a Merry-Go-Round isimli yapım oldu.

Harrison Ford, a cast member in “42,” poses at the Los Angeles premiere of the film at the TCL Chinese Theater on Tuesday, April 9, 2013 in Los Angeles. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Onu 1967 tarihli Luv takip etti. TV dizilerinde oynayan aktör filmler için teklif almamaktan dolayı mutsuzdu. 1969’da ikinci oğlu Willard Ford dünyaya geldikten sonra ailesine bakabilmek için marangozluk yapmaya başlayan aktör, ünlü müzik grubu The Doors’un konserleri için de çalıştı.

1973’te George Lucas’ın evinin tadilat işleriyle ilgilenmesi için Ford’u araması onun kariyeri için dönüm noktası olacaktı. Zira Lucas, American Graffiti isimli filmi için ona yardımcı rollerden birini verecekti ve bu Ford’un sinemaya dönüşü için muhteşem bir fırsattı. Usta bir marangoz olmasının ona kariyerinde açacağı yollardan kendisi de henüz habersiz olan aktör, kendisini George Lucas’ın Star Wars filminin seti için çalışırken buldu. Steven Spielberg,ün Lucas’a söylemesiyle Han Solo rolü için seçildi. Han Solo karakteri, serinin diğer filmleri The Empire Strikes Back, Return of the Jedi ve The Star Wars Holiday Special’da da oynadı. 1981’de ise filmografisini ve kariyerini taçlandıran Indiana-Jones serisinin ilk filmi Raiders of the Lost Ark için kamera karşısına geçti. Serinin ikinci ve üçüncü ile Ford sinema izleyicisi için bir fenomen olmuştu bile.

Bu zaman süresince onu üne kavuşturan macera ve aksiyon filmlerinin dışında drama türünde de oyunculuğunu kanıtlayan aktör Peter Weir’in Witness, The Mosquito Coast, Mike Nichols’ın Working Girl ve Roman Polanski’nin Frantic filmlerinde de rol aldı.1982’de ise Ridley Scott‘un kült olan bilimkurgusu Blade Runner için kamera karşısındaydı. 2008’de Indiana Jones Kafatası Krallığı, sonraki yıllarda Crossing Over, Kovboylar ve Uzaylılar ile Paranoya gibi filmlerde rol aldı. Bu ay Ender’s Game Uzay Oyunları filminde rol alıyor, 2015’te Star Wars: Episode VII’de karşımızda olacak…

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.