Buraya Kadar – This is The End bu yılın en komik filmi. Üstelik oyuncular kendi gerçek kimlikleriyle oynuyorlar. Kimler yok ki, James Franco, Jonah Hill, Seth Rogen, Danny McBride ve aklınıza gelen Hollywood’un bütün genç komedyenleri…

Komedi önemli bir tür. Çünkü sinema sanat olduğu kadar eğlence de. Konu eğlence olunca tabii komedi hemen baş sıraya oturuyor. Komedi deyip geçmeyin bence ülke sinemalarının en fazla kendini belli ettiği tür komedi. Yani bir İngiliz komedisiyle Fransız veya Amerikan komedisi arasında büyük fark var. Ve hiç bir türde fark bu kadar insanın yüzüne çarpmaz. Günümüzde dünya komedisinin absürt komediye kaydığını çok rahat söyleyebiliriz. Tabii bizim Türk sinemasındaki abuk örneklerden bahsetmiyoruz. Yurt dışında komedi absürt olsa bile toplum eleştirilerinin yapıldığı önemli bir tür. Bizde ise siniri alınmış veya eti sıyrılmış kemik gibi. Ne sosyal içeriği var, ne de psikolojik göndermesi. Neyse biz Türkiye’deki komedilerin dramatik durumunu bırakalım ve bu hafta vizyona giren Buraya Kadar-This is End gibi bir başyapıtı konuşmaya başlayalım. Amerika Lorel, Hardy, Charlie Chaplin gibi muhteşem isimlerden sonra Jerry Lewis hemen sonra da Mel Brooks gibi absürt komedinin yaratıcısı olan isimlerle tanıştı. Bizdeki kavuk misali Steve Martin, Brooks’tan koltuğu aldı. Daha sonra Lewis’in takipçisi Jim Carrey, farklı komedileriyle Steve Carrel, Will Ferrel, Adam Sandler ve Ben Stiller Amerikan komedisinin isimleri oldular. Ve 2000’lerin başından itibaren komedide genç neslin ayak sesleri duyuldu. Bu isimler daha dişe dokunur ve sosyal mesajı olan filmler yaptılar. Jonah Hill, Seth Rogen, Jay Baruchel, Danny McBride, Craig Robinson, Michael Cera işte bu isimlerin hepsi Buraya Kadar filminde rol alıyor. Üstelik bütün oyuncular kendi isimleriyle filmde varlar. Yani kendi karakterlerini kurgulanmış ve koyu bir mizaha batırmış şekilde filmde var oluyorlar. Bütün isimlerin içinde James Franco da Hollywood ünlülerinin karikatürize olmuş haliyle yapıştırıcı rol oynuyor. Tabii durum böyle olunca bütün bu komedyenler Buraya Kadar’da kendilerine meydan okuyorlar. Bir sanatçı için ne kadar güzel ve büyüleyici bir cesaret. Filmin konusuna gelirsek, Jay Baruchel Hollywood’a geliyor ve arkadaşı Seth Rogen ile karmaşık olan ilişkisini düzeltmeye çalışırken çok da hoşlanmadığı ortamda ve diğer meslekdaşlarıyla olmak zorunda kalıyor. Tam bu sırada Los Angeles’ta depremler ve doğal felaketler baş gösteriyor. Bütün komedyenler James Franco’nun evinde mahsur kalıyor. Hem dışardaki felaketleri anlamlandırmaya çalışırken hem de ikili ilişkilerde yaşanan problemler masaya yatırılıyor. Sonunda garip yaratıkların Los Angeles’ta insanlara saldırmasıyla öykü kendini belli etmeye başlıyor. Kıyamet gelmiştir, insanların içinden iyi olanlar cennete giderken diğerleri cehenneme dönmüş dünyada kapana kısılıyorlar. Filmin final sahnelerinde nefes almak için kahkahalarımı tutmaya çalıştım ama başarısız oldum. Muhteşem bir komedi sizi bekliyor sakın kaçırmayın.

FİLMİN KÜNYESİ
Filmin orijinal adı: This Is The End
Yönetmen: Seth Rogen, Evan Goldberg
Senarist: Seth Rogen, Evan Goldberg
Oyuncular: James Franco, Jonah Hill, Seth Rogen, Emma Watson, Jay Baruchel, Danny McBride
Tür: Komedi
Yapım: 2013, ABD, 107 Dak.

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.