2012 bitti. Sinema adına izlemenin çoğaldığı ama keyif alınan işlerin azaldığı bir yıl daha geçirmişiz. Önümde uzadıkça uzayan listeden cımbızla çektim filmleri, özellikle de nedense yerli filmlerde zorlandım ve listeyi biraz kabartmak zorunda kaldım, beğeni sınırlarımı epey zorladım. Yerlilerden Tepenin Ardı’nı, yabancılardan The Artist’i iki kere izleyerek beğenimi pekiştirdim. Elbette sinema fikir ve görselliğin buluştuğu bir sanat, listemi de ona göre yapmaya çalıştım. Bazılarının görselliğinden bazılarının da fikrinden etkilendim.

Banu Bozdemir

Yerli

  • Tepenin Ardı
  • Yeraltı
  • Geriye Kalan
  • Zenne
  • Film
  • Araf
  • Gözetleme Kulesi
  • Can
  • htr2b: Dönüşüm

 

Yabancı

  • The Artist
  • Elena
  • Pi’nin hayatı
  • Barbara
  • Moonrise Kingdom
  • Baskın
  • Sığınak
  • Frankenweenie
  • Anna Karenina
  • Utanç
  • Aşk

 

ALPER TURGUT

 

Bu yıl, geçtiğimiz seneden daha nitelikli ve derinlikli filmler seyrettim, 2013’te çok daha iyi filmler izlemek istiyorum. Sinemaya inancım tam, beyazperdenin büyüsüne çocukça kanıyor ve koşulsuz inanıyorum, haliyle umudum da var, görselin baş tacı edilmesine, yeniden çevrimlere yönelinmesine, senaryonun da giderek düşüşüne rağmen… Evet, her şeye rağmen…

 

 

Aşk

Pi’nin Yaşamı

The Master

Azrail’i Beklerken

Artist

Melankoli

Utanç

Kevin Hakkında Konuşmalıyız

Sezar Ölmeli

Polis

 

 

Tepenin Ardı

Yeraltı

Lal Gece

Araf

Gözetleme Kulesi

Fırat Sayıcı 2012 değerlendirmesi

Sinema bir şenliktir demiş ya Onat Kutlar… İşte bu fikri doğrulayan bir yıl daha geçirdik hep birlikte. Bol tartışmalı, bol mücadeleli ama çoğu zaman keyifliydi. Türk sinemasının boyu ne kısaldı, ne de uzadı kanımca. Ama festivallerin birbirileriyle olan rekabetleri tehlikeli bir hal almaya başladı. Bu konuda endişelerim var. Umarım önümüzdeki yıllar daha da kötüleşmez. (Mesela 2013 yılında Portakal ve Koza tarihleri pişti olmasa iyiydi.) Hollywood için de pek parlak bir yıl değildi tabi ki. Batman, Hobbit gibi merakla beklenen işler seyircinin hevesini kursağında bıraktı diyebilirim. Ne var ki, 2013’ten her anlamda beklentilerim yüksek. 13 uğurlu sayım… Kim bilir, belki de umutlarımı ona yoruyorum. Göreceğiz…

 

En iyi yerliler

Yeraltı

Tepenin Ardı

Açlığa Doymak

Araf

Lal Gece

Zenne

Simurg

 

En iyi yabancılar

The Master

The Grey

Drive

Amour

Sadakatsizler

Cosmopolis

Albert Nobbs

Barbara

Sezar Ölmeli

Moonrise Kingdom

KEREM AKÇA

Türkiye’de “Fetih 145″ün 6.5 milyon kişilik bir zor aşılabilecek gişe rekoru, dünya çapında ise “Yenilmezler”in en çok izlenen üçüncü film ünvanına ulaşmasıyla anılacak bir yılı geride bıraktık. Türk filmi sayısının ve seyirci rakamının düşmesine karşın yabancı filmlerin gişesinin artması sayesinde son dönemin en yüksek seyirci sayısına ulaştık. Hollywood’da buluntu filmlerin ve A sınıf bilimkurguların furyaya dönüştüğü, seri üretimlerin ‘yeni sürüm’ odaklı bir yol aradığı, teknolojik eğilimleri ise anbean daha da iz bıraktığı bir süreç yaşanırken, yerli sinema adına yüksek bir çeşitlilikle gerçek anlamda ‘özgün yaratıcılar’la karşılaşmak sevindirici idi.

 

YABANCI

Anna Karenina

Moonrise Kingdom

Cloud Atlas

Looper

Drive

Tinker Tailor Soldier Spy

We Need to Talk About Kevin

Ejderha Dövmeli Kız

Faust

Polisse

YERLİ

Tepenin Ardı

Araf

Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir

Patlak Sokaklar: Gerzomat

Fetih 1453

Mar

Geriye Kalan

Babamın Sesi

Uzun Hikaye

Vücut

MERVE GENÇ

 

Türkiye’de 2012 sinema dünyası denince aklıma yapımlardan çok festival, jüri ve ödül törenleri tartışmaları ile kaybettiğimiz ustalar geliyor. Nuri Bilge Ceylan’ın Siyad Ödül Töreni’ne yün kazakla katılması, Adana Altın Koza Film Festivali sonrası Zeki Demirkubuz’un bir daha Türkiye’deki festivallere katılmayacağını zehir zemberek bir dille açıklaması, yine Adana’da jürinin en iyi müzik ödülüne değer bir eser bulamaması, Hülya Avşar’ın Altın Portakal’a jüri başkanı olması, bunun üzerine Levent Kırca’nın jüriden ayrılması, Avşar’ın “Derin Düşünce” filmi için pedagoglara başvurması ilk aklıma gelenler…

Box Office rakamlarına göre 2012’de Türkiye’de en çok izlenen 10 yapımdan 7’si Türkiye sinemasından…İlk sırada Türkiye’nin en yüksek bütçeli filmi “Fetih 1453” yer alıyor. Sinema dünyası Özcan Deniz’in yönetmenlikteki başarısını tartışırken bu dünyaya cevabı izleyici veriyor ve “Evim Sensin”i ikici sıraya yerleştiriyor. 3. sırada ise Ata Demirer’in filmden çok Ferdi Tayfur’un benim senaryomu çaldı tartışmalarıyla gündeme gelen yapımı “Berlin Kaplanı” yer alıyor. İşin özü okullarda öğretilmiş kendi tarihimiz, gurbetçi hikayeleri, komedi ve ağır melodramlar yine iş yapıyor. Benim en’lerimin öznel ortak özelliği ise güçlü senaryo, başarılı oyunculuklar ve izlerken beni o dünyadan biri gibi hissetmemi sağlaması…

TÜRK SİNEMASI:

Tepenin Ardı

Lal Gece

Küf

Zerre

Araf

Gözetleme Kulesi

Yeraltı

Babamın Sesi

Zenne

Simurg

YABANCI SİNEMA:

Hobbit

Pi’nin Yaşamı

Anna Karenina

Bulut Atlası

Can Dostum

Aşk

Marley

Hizmetkar Albert Nobbs

Aramızda Bebek Var

Faust

Murat Tolga Şen

2012 Türk Sineması açısından çok bereketli bir yıl olmadı. Bu yıl izlediğim ve sevdiğim yerli yapımlardan biri hariç tamamı festivallerde yarışan filmlerden oluşuyor yani Türk sinemasının namusunu bu yıl festivaller kurtardı denebilir. Vizyona giren yabancı yapımlardan yana oldukça şanslıydık. Özellikle 2011 vizyonundan sonra kızgın kumlardan, serin sulara atlamış kadar olduk. Gerçekten çok iyi filmler izledik bu yıl ve izlemeye de devam edeceğiz gibi görünüyor. Sinemamızın hem üretim hem de üretilenleri gösterme anlamındaki sorunları artarak devam ediyor. 2012’de gişe sinemacılığının iyice yozlaştığını ve salonlardaki tekelleşme yüzünden Anadolu sinemalarının iyi filmleri göstermekten kaçtığını gördük. Bunlar tatsız gelişmeler, umarım Anadolu illegal film paylaşımının kucağına dağıtıcılar eliyle itilmez. Uzun lafın kısası; 2012 iyi filme doyduğumuz bir yıl oldu.

TÜRK SİNEMASI:

Zerre

Film

Yeraltı

Güzelliğin On Par’ Etmez

Kuma

Gözetleme Kulesi

Araf

Tepenin Ardı

 

YABANCI SİNEMA:

Beasts of the Southern Wild

Broken

Life Of Pi

Moonrise Kingdom

Anna Karenina

Le guerre est declaree

The Raid: Redemption

Cesar Must Die

Prometheus

The Dark Knight Rises

SERDAR AKBIYIK

 

2012 yıl sonuna doğru artan bir ivme kazandı. Hem türk sinemasında hem de yabancı sinemada yıl sonuna doğru iyi filmler seyrettik. Tepenin Ardı, Simurg, Araf gibi Türk filmlerine Amour, Life of Pi ve Hobbit gibi yabancı filmler eşlik etti. Tabii bir de geçen yılın Oscar kazanan veya adayı olan filmlerinin geç vizyon almasıyla bu yılın listelerine giren iyi fimler var. Artist ve Melankoli bunların başında geliyor. Böyle olunca Türk izleyicisi bu yıl iyi bir seçki seyretti. Hiç beklemediğim halde Türk sineması yılın sonunda giren filmler sayesinde geçen yıllara göre bir atılım yaptığı söylenebilir. Bu yılın bir diğer konuşulacak konusu ise sinema salonu bulamayan filmler. Sanıyorum bu dert gelecek yıllarla daha da artarak devam edecek.

 

TÜRK SİNEMASI:

Tepenin Ardı

Yeraltı

Lal Gece

Küf

Zerre

Araf

Gözetleme Kulesi

Dağ

Simurg

Fetih 1453

YABANCI SİNEMA:

Amour

Melankoli

Shame

Cesar Must Die

Life Of Pi

Hizmetkar Albert Nobbs

Killer Joe

Polis

Prometheus

Artist

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.