Uzun Filmin Kısası’nın Cinedergi’deki 2. bölümünde sizlere, büyük özverilerle gerçekleştirilen bir kısa film festivalinden bahsetmek istiyorum. Selçuk Üniversitesi Kısa-ca Film Festivali’nden… Bu yıl Mart sonunda, 11.cisi düzenlenen Kısa-ca Film Festivali son iki yıldır uluslararası boyuta da ulaşmış durumda. Öğrencisinden öğretim görevlilerine, dekanından rektörüne kadar, tüm üniversite mensuplarının sahip çıktığı Kısa-ca’ya bu yıl 5.kez jüri üyesi olarak katıldım. Geçtiğimiz yıllarda kurmaca-deneysel-animasyon kategorilerinde yer almışken, bu yıl belgesel kategorisinde jürilik yaptım, çok değerli akademisyen ve belgesel yönetmenleriyle birlikte.

Kısa-ca Film Festivali’nin en büyük özelliklerinden biri, Türkiye’nin en eski öğrenci kısa film festivallerinden olması. Dile kolay, tam 11 yıl geçmiş. Bu süreçte festivale binlerce kısa film katılmış, onlarca jüri üyesi davet edilmiş. Birbirinden önemli söyleşiler, paneller gerçekleştirilmiş. Son yıllarda Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Türkan Şoray gibi usta isimlere onur ödülleri dağıtmaya başlayan (Sanırım kısa film festivalleri arasında eşi benzeri olmayan bir durum) Kısa-ca, Türk sinemasına sahip çıktığını da ortaya koymakta. Festival yönetimi jüri üyelerini seçerken, her zaman olduğu gibi bu yıl da, alanında uzmanlaşmış insanları ve çeşitliliği tercih etti; oyuncu olarak Volga Sorgu, Hazal Kaya, Gülsen Tuncer, Mustafa Uzunyılmaz, yönetmen olarak Engin Ayça, Caner Erzincan, Hacı Mehmet Duranoğlu, Savaş Karakaş, akademisyen olarak Prof. Dr. Bülent Vardar, Prof. Dr. Levend Kılıç, Prof. Dr. Semir Aslanyürek, Prof. Dr. Dilek İmançer, Doç. Dr. Aytekin Can, Yrd.Doç. Dr. Meral Serarslan, Yrd.Doç. Dr. Gürhan Topçu, Yrd.Doç. Dr. Sühendan Kumcu İlal, Yrd.Doç. Dr. Abdulgani Arıkan, Ertuğrul Karslıoğlu, sinema yazarı olarak da benimle birlikte Thomas Feat…

 

Bu yıl Kısa-ca’ya 400’den fazla film başvurmuş. Ön jüri, uzun uğraşlar sonucu ana jürinin izlemesi için bu sayıyı azaltmış. Kurmaca dalda Serhat Karaaslan’ın “Bisiklet”, Belgesel dalda Hasan Basri Özdemir’in “Toruk”, Deneysel dalda Kerim Letifoğlu’nun “Postal”, Animasyon dalda ise Mervenur Ülcan, Utku Yavaşca ve Yasin Arslan’ın ortaklaşa çektikleri “Metamorfoz” adlı filmleri birinciliğe layık görüldü.

 

Türkiye’ye mal olmuş köklü film festivallerinde bile her zaman göremediğiniz ilgi ve alaka yüzünden, Kısa-ca hiç bitmesin istersiniz. Hatta öyle ki, dönüş yolunda bir sonraki seneyi iple çekmeye başlarsınız. Orada geliştirdiğiniz dostluklar sıcaktır, bakidir. Buradan başta bölüm dekanı Prof. Dr. Hadi Haluk Sümer ve dekan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mete Kazaz olmak üzere, bölüm başkanı Doç. Dr. Aytekin Can, bölüm başkan yardımcısı Yrd.Doç.Dr.Meral Serarslan, Arş.Gör.Serhat Koca’ya, ve tabi ki, bu festivale gönlünü koyan tüm öğrencilere içten teşekkürlerimi borç bilirim. Daha nice uzun yıllara Kısa-ca Film Festivali…

 

 

1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.