Her yıl olduğu gibi bu yılda sonbaharın geldiğini Filmekimi’nin gelişiyle anladık. Cannes, Venedik gibi festivallerde adlarını sıkça duyduğumuz ve merakla beklediğimiz filmlerin Türkiye prömiyerlerini yapacağı 14. Filmekimi 2 Ekim’de perdelerini açıyor.

Öncelikle belirtmek gerekiyor ki, festivalin bu yılki programı son derece güçlü. Özellikle son bir kaç yıldır, İstanbul Film Festivali’nin programının kalabalık olmasına rağmen zayıf olduğundan bahsediyoruz. İKSV bu sorunu her yıl olduğu gibi bu yıl da Filmekimi ile çözmüş gibi gözüküyor. Kağıt üstünde, mükemmel bir programın bizi beklediğini söyleyebiliriz

Bu yıl sizlere yedi filmden oluşan ancak kesinlikle ıskalamamanız gereken filmleri sıraladığım bir seçki hazırlamak istedim. Son bir yıl içerisinde ülkenin dört bir yanından gelen festivallerin iptal edildiği haberlerinin gölgesinde en iyi filmlerle dolu bir festival dönemi dilerim.

 

The Witch

 

Prömiyerini yaptığı Sundance’in “en ürkütücü filmi” olarak tanımlanan The Witch, insanlık tarihinin en karanlık dönemlerinden, New England’daki cadı avlarından esinleniyor. Tiyatro ve film yönetmeni, senarist Robert Eggers’in büyük başarı kazanan bu ilk uzun metrajlı film 1630 yılında geçiyor. Hıristiyan inançlarına sıkı sıkıya bağlı William ve Katherine, beş çocuğuyla birlikte, geçit vermez bir ormanın yamacında yaşamlarını sürdürmektedir. Yeni doğan oğulları sırra kadem basıp bir de ekinleri solunca, aile batıl inançlar ile kendi korku ve kaygılarının esiri olur. Birbirlerini suçlamaya başladıklarında en derin korkularının da ötesinde bir kötülüğün hedefi olacaklardır.

 

03.10.2015 – Rexx Sineması

08.10.2015 – Feriye Sineması

09.10.2015 – Beyoğlu Sineması

10.10.2015 – Atlas Sineması

 

 

 

Knight of Cups

 

Terrence Malick’in Hayat Ağacı ve Aşkın İzleri’nin ardından çektiği Knight of Cups’ın ilk gösterimi Berlin Film Festivali’nde ana yarışmada yapıldı. Filmin ana karakteri Rick, Los Angeles’ta yaşayan, etrafında olup bitene anlam vermeye çalışan bir senaryo yazarıdır. Hollywood sisteminin bir kölesidir: Başarıya tutkun, bir yandan da kendi hayatının boşluğu ve anlamsızlığından dolayı umudunu kaybetmiştir. Filmin adındaki tarot kartı gibi, hayatın anlamının peşinde, eziyet çeken bir kahramandır Rick. Knight of Cups, bir adamın hikâyesini, nasıl ayartıldığını, şöhretini ve aşırılığı anlatırken yolu partilerden, erkekler ve kadınlardan, Melekler Şehri’nin sesleri ve görüntülerinden geçiyor.

 

07.10.2015 – Rexx Sineması

08.10.2015 – Feriye Sineması

10.10.2015 – Atlas Sineması

11.10.2015 – Beyoğlu Sineması

 

 

Youth

 

Paolo Sorrentino’nun Roma’ya aşk mektubu Oscar’lı Muhteşem Güzellik’ten sonra çektiği Gençlik, kayıp zamana, kaçırılan fırsatlara ve kaçıp giden sevgililere bir aşk mektubu. Mizahi yaklaşımı da esirgemeyen Gençlik, Michael Caine’in canlandırdığı besteci Fred ile Harvey Keitel’in canlandırdığı yönetmen arkadaşı Mick’i tatilleri boyunca izliyor. İki yaşlı adam, İsviçre’de lüks bir spa tesisinde ölüm, yaşlılık, sanatçılar, prostat, Miss Universe ile gençlik anılarından söz ediyor, kendilerini ve hayatı gözden geçiriyorlar. Cannes’da Altın Palmiye için yarışan Gençlik, Sorrentino’nun alâmetifarikası ilginç kamera açıları, çarpık yüzler, muhteşem müzikler ve stilize görseller geçidiyle yine nefes kesici bir seyirlik sunuyor.

 

02.10.2015 – Atlas Sineması

03.10.2015 – Rexx Sineması

07.10.2015 – Feriye Sineması

10.10.2015 – Atlas Sineması

11.10.2015 – Feriye Sineması

 

Baskın

 

Baskın, beş polisin gece devriyesi sırasında gelen bir yardım çağrısı üzerine destek için gittikleri terk edilmiş tarihi bir Osmanlı karakolunda başlarına gelenleri konu eden bir geceyarısı filmi. Dünya prömiyerini eylül ayında Toronto Film Festivali’nin “Midnight Madness” seçkisi kapsamında gerçekleştiren Baskın, Can Evrenol’un aynı adlı ödüllü kısa filminden uyarlandı. Baskın’ın Türkiye prömiyeri, Filmekimi’nde yapılıyor.

 

09.10.2015 – Atlas Sineması

 

 

The Lobster

 

Köpek Dişi, ardından Attenberg ve Alpler’de toplumsal kodları yıkarken akıllarımızı karıştırmayı alışkanlık haline getiren Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos, ülkesi dışında çektiği ilk filmi The Lobster’da izleyiciyi distopik bir geleceğe götürüyor. Hollywood yıldızlarını oyuncu kadrosunda bulunduran The Lobster, bekâr olmanın yasadışı olduğu, bu suçu işleyenlerin, seçtikleri bir hayvana dönüştürüldüğü bir dünyada geçiyor. Karısı tarafından terk edilen çaresiz bir adam tuhaf, gerçeküstü, sıra dışı, huzursuz edici kuralların hüküm sürdüğü bu toplum düzenine ayak direyecektir.

 

02.10.2015 – Rexx Sineması

03.10.2015 -Rexx Sineması

05.10.2015 – Feriye Sineması

07.10.2015- Atlas Sineması

08.10.2015 – Beyoğlu Sineması

 

Freeheld

 

Beyazperdeye Philadelphia’nın senaristi tarafından uyarlanan Aşka Özgürlük, Laurel Hester ile Stacie Andree’nin gerçek aşk hikâyesiyle eşitlik, adalet ve medeni haklar mücadelesini anlatıyor. Takdir belgeli bir kadın komiser olan Laurel, kendisine dördüncü evrede kanser teşhisi konduğunda tazminatını eşi Stacie’ye devretmek ister. Ne var ki bölge yetkilileri bu talebe karşı çıkar. Tuttuğunu koparan bir dedektifle bir aktivist Laurel ile Stacie’nin yanında yer alarak hem emniyet mensuplarını hem de sıradan vatandaşları harekete geçirecektir. Hem kişisel hem de siyasal bir mücadeleyi ele alan bu dokunaklı cesaret hikâyesi ilk gösterimini Eylül ayında Toronto Film Festivali’nde yaptı.

 

06.10.2015 – Feriye Sineması

09.10.2015 – Rexx Sineması

10.10.2015 – Beyoğlu Sineması

11.10.2015 – Feriye Sineması

 

Carol

 

Suç ve gerilim romanlarının usta yazarı Patricia Highsmith’in kendi deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı 1952 tarihli romanı, 11 yıllık bir yapım sürecinden sonra beyazperdede. Amerika’da ilişkilerin karanlık yüzüne bakan yönetmen Todd Haynes, şahane kadrosu ve olağanüstü sanat tasarımıyla yılın bu en çok övülen filminde 1950’lerin New York’unda iki kadının yasak aşkını anlatıyor. Tezgâhtarlık yapan ve başka bir hayat düşleyen Therese, yürümeyen evliliğinden bunalmış çekici Carol ile tanışır. Birbirlerine iyice bağlanmışlarken ilişkileri ortaya çıkınca her şeyi artlarında bırakıp yollara düşerler.

 

03.10.2015 – Atlas Sineması

04.10.2015 – Rexx Sineması

08.10.2015 – Atlas Sineması

10.10.2015 – Rexx Sineması

 

Utku Ögetürk

 

*Filmlerin özetleri İKSVden alınmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.