DVD piyasasının bütün kontrolünü elinde tutan Tiglon, bildiğiniz gibi Fox, Warner, Sony, Paramount, Buena Vista, DreamWorks, Fida Film başta olmak üzere geniş bir ağa sahip.

Hem yurt dışı, hem yurt içi kaynaklı bir pazarlama ve arz-talep ilişkisi kurmakla görevli bir de etkileşim içeriyor bu durum elbette. Sektörü de iyi analiz edip adımlar atmak büyük oranda bu noktada ‘başarı’ kıstası olarak ortaya çıkıyor.

VCD azaldı

Özellikle Blu-ray’in ‘3D’ olmadıkça çok fazla ilgi görmemesi bir tarafa Tiglon’un VCD’yi de azaltması yeni bir ara formata yol açtı. Zira artık DVD fiyatlarının 20-25 TL olması satışları düşürüp Türk filmlerinin hasılatını dahi aşağı çekmiş durumda. Bu da ‘Bas Oynat DVD’ adlı yeni bir formatı devreye soktu aslında. Görüldüğü üzere büyük oranda Türkçe dublajlı versiyonların tek basışta oynatıldığı ‘ev videosu ürünleri’ne dönüştüğü ‘arşivlik’ olmayan ‘DVD’ler böylece ortaya çıktı.

Mayıs’tan beri devam eden sistem 5-10 TL fiyat aralığında kimi zaman yeni çıkacak DVD’lerin öncesinde devreye sokuldu. İlk Warner başladı. Ardından da diğerleri sıraya girdi. Peki bu konuda şimdilik olumlu bir geri dönüş alınması ne kadar piyasaya faydalı olur? Orası tartışma konusu. Ama bekleyip görmek lazım deriz. Ancak bir sürecin başladığına şüphe yok.

Kerem Akça

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.