Dizi dünyasının en prestijli ödülleri her yıl sonbahar’da dağıtılan Emmy Primetime ödülleridir, dizi dünyasının Oscar’ı diye tanımlamak yanlış olmaz.

Bu yıl 64.kez düzenlenen Emmy Ödülleri 23 Eylül tarihinde yapılan ödül töreni ile sahiplerini buldu. Biz de bu sayımızı bu senenin kazananlarına ayırdık.

Los Angeles’taki Nokia Theatre’da düzenlenen töreni bu yıl adaylıkları da açıklamış olan ünlü komedyen Jimmy Kimmel sundu. Son yıllarda Emmy’nin vazgeçilmez dizilerinden biri olan başarılı drama Mad Men ve geçen yılın çok konuşulan korku serisi American Horror Story 17’şer dalda adya gösterildikleri Emmy’den neredeyse eli boş döndüler. Diğer taraftan İngiliz şaheserleri Sherlock: A Scandal In Belgravia ve Luther’da adaylıklarına rağmen ödül alamayan diziler oldular; bu yılın şanslı İngiliz dizisi ise Downton Abbey oldu. Genel olarak kazananlara baktığımızda ise bu yılın zaferi Homeland’in demek yanlış olmaz.

Son 4 yılın drama dalında en iyi dizi ödülünü kimselere kaptırmayan Mad Men 5.sezonuyla yine aday oldu bu dalda. 5.sezon şahsi kanaatime göre en az 1.sezon kadar başarılı bir sezondu ancak Mad Men bu yıl ödülü Homeland’e kaptırdı. (Ödülü yine Mad Men alsa açıkçası ben bu duruma şaşırmaz, sevinirdim. Çünkü Mad Men sadece son yılların değil tüm zamanların en iyi drama dizilerinden biri.) Homeland sadece en iyi drama dizisi ödülünü değil, drama dalında en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu ve en iyi senaryo ödüllerini de kazandı. Showtime kanalında yayınlanan dizinin şu sıralar 2.sezonu yayınlanmakta. Başrollerinde aslında sinema oyuncusu olan Claire Danes’in ve çeşitli filmler ve TV dizilerinden anımsanabilecek Damian Lewis ile V ve Firefly dizilerinden hatırlayabileceğimiz deneyimli dizi oyuncusu Morena Baccarin bulunuyor. Dizinin senaryo yazarları daha önce Buffy the Vampire Slayer, Angel, The X Files gibi projelere iş yapmış Howard Gordon, yine The X Files, 24 ve Dawson’s Creek‘in arka planında yer almış Alex Gansa ile Prisoners of War dizisinde yer almış ve yönetmenlikte yapan Gideon Raff. Bu üç isim Homeland’in pilot bölümü için yazdıkları senaryo ile drama dalında en iyi senaryo ödülünün sahibi oldular. Homeland kısaca; kaybolan bir deniz çavuşunun Afganistan’da bir sığınma evinde bulunup 8 yıl sonra ülkesine dönüşünün gizemini ve bu çavuşun kahraman mı yoksa hain mi olduğunu araştıran bir CIA ajanının hikayesini anlatmakta. Genel olarak “Müslümanlar teröristtir, Amerikalılar kahramandır” algısı yarattığı yönünde eleştiriler almasıyla birlikte; aslında konuya tarafsız yaklaştığı da savunuluyor. Ancak şöyle bir gerçek var; Homeland Game of Thrones ve Mad Men gibi iki harika dizi arasından sıyrılıp en önemli Emmy ödüllerinden dördünü kaptı.

Komedi dalında ise bu yılın en çok ödül toplayan dizisi Modern Family oldu ki geçtiğimiz yıl da Emmy’den eli boş dönmemişti bu dizi. Christopher Lloyd (Back to You, Just Shoot Me!, Frasier) ve Steven Levitan (Wings, Back to You, Frasier) tarafından yaratılan ve şu sıralar 4.sezonu devam eden dizi 3 birbirinden farklı ailenin yaşamlarına değinen bir “sözümona belgesel”. Dizi en iyi komedi dizisi ödülüne layık görülürken, Steven Levitan da Modern Family ile en iyi yönetmen ödülünün sahibi oldu.

Komedi dalında en iyi erkek oyuncu ödülü Two and a Half men dizisindeki rolüyle Jon Cryer’a giderken, en iyi kadın oyuncu ödülünü Veep dizisindeki rolüyle Julia Louis-Dreyfus aldı bu yıl. Julia Louis-Dreyfus’un bu 3. Emmy ödülü, daha önce The New Adventures of Old Christine ve Seinfeld dizilerindeki rolleriyle de ödül kazanmıştı. 10.sezonu devam eden, Charlie Sheen’in ayrılışı ve Ashton Kutcher’ın kadroya dahil oluşuyla ufak çaplı “fırtına”lar yaratmış Two and a Half Men’deki bu rolüyle Jon Cryer’ın aldığı bu ikinci Emmy’i ise fazlasıyla gereksiz buluyorum. Kabak tadı vereceğine, zirvede bırakmalı artık bazı diziler/oyuncular ki bizlerde yeni yetenekleri tanıyabilelim.

Mini Series / Tv Filmi kategorisinin en çok adı anons edileni Game Change oldu. Başrollerinde ünlü sinema oyuncuları Julianne Moore, Woody Harrelson ve Ed Harris’in bulunduğu film; en iyi TV filmi, en iyi yönetmen, en iyi aktris, en iyi senaryo ödüllerinin hepsini topladı ki yarıştığı diziler arasında American Horror Story, Luther, Sherlock gibi diziler bulunuyordu. Game Change 2008 Amerika başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı John Mccain’in yanında başkan yardımcılığı için yarışan Sarah Palin’in hikayesini anlatmakta. Özellikle Julian Moore’un performansı ve HBO kalitiseyile kendinden söz ettiriyor bu film.

Son olarak genelde şaşırtıcı seçimlere sahne olmuş bu yılın Emmy ödüllerinde, son yılların en iyi dramalarından biri olan Breaking Bad’deki rolüyle ödül kazanan Aaron Paul’un, American Horror Story’deki rolüyle ödül alan Jessica Lange’in ve Louie için yazdığı senaryo ile ödül alan Louis C.K.’nın kazandıkları ödülleri kesinlikle hak ettiklerini düşümdüğümü eklemek istiyorum.

Kategorilere göre tüm kazananların listesi ise şu şekilde;

 

Drama

En İyi Dizi – Homeland

En İyi Aktör – Damian Lewis, Homeland

En İyi Aktris – Claire Danes, Homeland

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu – Aaron Paul, Breaking Bad

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu – Maggie Smith, Downton Abbey

En İyi Erkek Konuk Oyuncu – Jeremy Davies, Justified

En İyi Kadın Konuk Oyuncu – Martha Plimpton, The Good Wife

En İyi Yönetmen – Tim Van Patten, Boardwalk Empire

En İyi Senaryo – Alex Gansa, Howard Gordon ve Gideon Raff – Homeland – “Pilot”

 

Komedi

En İyi Dizi – Modern Family

En İyi Aktör – Jon Cryer, Two and a Half Men

En İyi Aktris – Julia Louis-Dreyfus, Veep

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu – Eric Stonestreet, Modern Family

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu – Julie Bowen, Modern Family

En İyi Erkek Konuk Oyuncu – Jimmy Fallon, Saturday Night Live

En İyi Kadın Konuk Oyuncu – Kathy Bates, Two and a Half Men

En İyi Senaryo – Louis C.K.- Louie – “Pregnant”

En İyi Yönetmen – Steve Levitan, Modern Family

 

Mini Series ya da Tv Filmi

En İyi Dizi / TV Filmi– Game Change

En İyi Aktör – Kevin Costner, Hatfields & McCoys

En İyi Aktris – Julianne Moore, Game Change

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu – Tom Berenger, Hatfields & McCoys

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu – Jessica Lange, American Horror Story

En İyi Yönetmen – Jay Roach, Game Change

En İyi Senaryo – Danny Strong – Game Change

Burcu Mercan

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.