Kadın güreşte Yasemin Adar Türkiye’ye ilk altın madalyayı kazandırınca geçen ay vizyona giren Dangal filmi aklımıza geldi tabii… Biz de olimpiyat filmlerini bir hatırlayalım dedik…

Yasemin Adar kadın güreşte ülkemize ilk altın madalyayı kazandırdı. Geçen ay da aynı bu konuyu işleyen Dangal filmini seyretmiştik. Bu sebeple olimpiyat filmleri dosyası yapmak elzem oldu. Listeye baktığımızda seçtiğimiz filmlerin neredeyse hepsi biyografik yapımlar. Yani gerçek hayat hikayelerinden uyarlanan filmler. Bu tür filmlerin seyri kadar insana kazandırdığı mücadeleci ruh da önemli. Hem insanın ruhunun en ince duygularını, olimpiyat ruhunu hem de başarı için insanların özverisini seyretmek bir ders niteliğinde. İyi seyirler…

Dangal, 2016

Gerçek bir hayat öyküsünden uyarlanan Dangal filminde Hindistan’a ilk altın madalyayı kazandıran kız kardeşlerin hikayesi anlatılıyor. 2010 Olimpiyatlarına Hindistan’ı temsilen ülkenin ilk kadın güreşçisi, 22 yaşındaki Geeta Phogat katıldı. Hiç profesyonel güreş eğitimi almamış olan Geeta’yı kendisi de güreşçi olan babası yetiştirmişti. Geeta, Hindistan’a güreş dalında altın madalya getiren ilk sporcu olmayı başararak tarihe geçti. Bir sonraki Olimpiyat oyunlarında ise kız kardeşi Babita Kumari ülkeye bir altın madalya daha kazandırdı.

Ateş Arabaları (Chariots of Fire, 1981)

Harold Abrahams ve Eric Liddell atlettir. Biri Yahudi öbürüyse Hıristiyan’dır. Biri Tanrının yaptıkları her işte bir şekilde varolduğunu düşünmektedir, diğeriyse spora olan tutkusunu kendini aşmak için bir mücadeleye dönüştürmüştür. İkisinin de amacı tektir, 1924 Olimpiyatları’na katılmak ve kazananlarla birlikte podyuma çıkabilmek. Filmin müziği unutulmazlar arasına girmiştir…

Kartal Eddie (Eddie The Eagle, 2016)

Film, İngiltere tarihindeki en ünlü kayak atlamacı Michael Edwards nam-ı değer Eddie the Eagle’ ın ilham verici üstün başarısını konu ediniyor. Eddie kayakla atlamaya başlamadan önce bir çok spor dalında şansını dener. 1984 Kış Olimpiyatları’nda İngiliz takımına giremez ve dalını kayakla atlama olarak değiştirir. Film aynı zamanda Edwars’ın sıra dışı ihtimaller ve mücadeleler karşısındaki insani ruhunu ve direncini anlatır.

Münih (Munich, 2005)

Olimpiyatlar, 1972 yılında Münih’te başlamıştır. Başarı, ve barışın hakim olduğu ortama bir anda bir haber bomba etkisi yaratarak düşüyor. Bir grup Filistinli terörist, İsrailli atletlerin bulunduğu yatakhaneyi basarak iki sporcuyu öldürüp dokuz kişiyi de rehin almıştır. İstedikleri ise rehinelerle birlikte Münih Havaalanı’na ulaşabilmektir. Hükümet rehine kurtarma operasyonu başlatır. Birinin peşine Mossad ajanı düşer. Ortalık karmakarışıktır. Steven Spielberg, Münih ile tepkiler almış ve tartışmalar açmıştır.

Rüzgarın Oğlu (Race, 2016)

Stephen Hopkins’in yönetmenliğini yaptığı Joe Shrapnel ve Anna Waterhouse’un kaleme aldığı Race 1936 yılında Berlin Olimpik Oyunları’nda 4 adet altın madalya kazanan atlet Jesse Owens’ın hayatına odaklanıyor. Tarihin en iyi atleti olmak için çıktığı yolda efsanevi bir yıldız olan ve 1936 Olimpiyatları’nda Adolf Hitler’in Ari üstünlüğü görüşüne karşı mücadele ederek dünya sahnesine çıkan Jesse Owens’ın gerçek ve etkileyici hikayesine tanık oluyoruz.

Üşütük Popolar (Cool Runnings, 1993)

Jamaika’nın ilk kızak takımının gerçek öyküsünü anlatan Cool Running olimpiyat ruhunu en eğlenceli ve iyi anlatan filmlerden. Türkiye’de çok kaba bir isimle vizyona giren film dikkate alınmadı. Ama içinde barındırdığı duygular şans eseri filme gidenleri yakaladı. Mutlaka seyredin.

Limitsiz (Without Limits, 1998)

Film olimpiyat koşucusu Steve Prefontaine’in hayatını anlatıyor. Ünlü sporcu Prefontaine’in çocukluğundan başlayan filmde Oregon’da geçen çocukluğu, Oregon Üniversitesi’nde geçirdiği zamanlar ve orada tanıştığı efsanevi koç Bill Bowerman’la çalışmaları işleniyor. Ünlü sporcunun olimpiyat kariyerini de işleyen film Prefontaine’in 24 yaşında bir araba kazasında hayatını kaybedene kadar hayatını adım adım gözler önüne seriyor.

Foxcatcher Takımı (Foxcatcher, 2014)

Altın Madalya sahibi genç güreşçi Mark Schultz, 1988 Seul Olimpiyatları için bir ekip oluşturmak için zengin varis olan John du Pont tarafından son derece ihtişamlı olan Pont mülküne davet edilir. Shultz nihayet saygın kardeşi Dave’in kanatlarının altından sıyrılarak dışarı adım atabilmek umuduyla bu eşi bulunmaz fırsata gözü kapalı “evet” der. Gizli ihtiyaçları doğrultusunda aradığı motivasyonu elde eden du Pont, dünya standardında bir güreş takımını oluşturarak hem annesine hem de etrafındaki diğer insanlara kendisini kanıtlamayı hedefler.

Berlin ’36, 2009

Film, İkinci Dünya Savaşının adım adım yaklaştığı dönemde geçen gerçek bir yaşam öyküsünü ele alıyor. Yahudi asıllı Alman sporcu Gretel Bergmann’ın en büyük hayellerinden biri yüksek atlama şampiyonu olmaktır, azimli bir çalışma sürecinin ardından İngiltere’de düzenlenen yarışmada yüksek atlamada şampiyon olur. 1936’da Almanya’da düzenlenecek olan Olimpiyatlara hazırlanır. 1936 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Nazi Almanyası, Yahudi asıllı Alman sporcu olan Gretel Bergmann’ın önüne ne gibi engeller çıkaracaktır?

Asteriks Olimpiyat Oyunları’nda (Astérix aux Jeux Olympiques, 2008)

Bu serüvende genç, cesareti keskin bir Galyalı olan Alafolix aşka düşer. Gönlünü Yunan prensesi Irina’ya kaptırmıştır. Bu şartlar altında Irina’yı kazanmaya çalışmak ve olimpiyat oyunlarında başarı elde etmek için Asterix ve Hopdediks’ten destek alması gerekecektir. Hep birlikte Yunan Adaları’na gelirler. Mücadeleli günler ve meydan okumalarla dolu anlar dostlarımızı beklemektedir.

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.