Bu hafta vizyona giren Karayip Korsanları 5: Salazar’ın İntikamı’ndan (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) yola çıkarak korsan filmlerinin durumuna bir bakalım dedik.

Korsan filmi deyince günümüzde akla Karayip Korsanları geliyor. 2003 yılından beri en fazla iş yapan ve gelmiş geçmiş en ünlü korsan filmi olarak adlandırabileceğimiz Karayip Korsanları filmini bu kadar ünlü yapan hem fantastik öğelerinin mükemmel kullanması hem de başrolde oynayan Johnny Deep’in müthiş performansı. Zaten korsan imajı tam da beyazperdenin ruhuna uygun hikayeleri barındırıyor içinde. Hollywood’un tarihine baktığımızda birçok ünlü ismin bu rollerle dünya tarafından tanınmaya başlandığını görüyoruz. Mesela Errol Flynn ve Burt Lanchester’ı bunlara örnek verebiliriz. Tabii korsan deyince Barbaros Hayrettin Paşa’yı da es geçemeyiz. Söz konusu sinemamız olunca herşey es geçilebiliyor ama neyse ki Barbaros öyle olmamış. Türk sinemasının en iyi iki macera filmi diyebileceğimiz filmleri korsan hikayelerini anlatıyor. Birisi Barbaros Hayrettin Paşa 1951 diğeri ise Kara Murat Denizler Hakimi 1977. İkisi de dönemine göre büyük prodüksiyonlar. Bütün bunları göz önüne alarak 5 Türk, 5 yabancı en iyi korsan filmlerini sizin için topladık. Bakalım bu filmleri seyrettiniz mi?

Barbaros Hayrettin Paşa, 1951

Başrolünü Cüneyt Gökçer’in oynadığı bu filmde Barbaros Hayrettin Paşa’nın Andre Dorya ve zamanın Batılı güçleriyle Osmanlı adına verdiği savaşlar anlatılmış. Özellikle Preveze Deniz Savaşı’nın filmin finalinde yer alması bu tür denizde geçen savaş filmleri içinde yapımı özellikli kılıyor. Andre Dorya yönetimindeki 600 gemilik Hıristiyan donanması Barbaros Hayrettin Paşa’nın 200 gemilik gücüne karşı tarihi bir yenilgi almıştı. Filmin finalinde bu savaş sahnelerinin sonunda dönemin deniz kuvvetlerinin geçit törenine de yer verilmiştir. 1950 yılında sinema hayatına adım atan 1925 doğumlu Münir Özkul’un ilk filmlerinden. Münir Özkul, Selim Kalfa (Mimar) rolünde. Filmde aynı zamanda Turgut Reis rolünde Hulusi Kentmen, Salih Reis rolünde Kadir Savun yer almakta. 1951 yılında çekilen film bugüne kadar en yetkin deniz savaşı filmimizdir. Buna sevinmek mi gerekir üzülmek mi bilemedim.

Malkoçoğlu Kara Korsan, 1968

Şehzade Osman’ı kaçırmaya çalışan engizisyon şövalyesi Demir Bilek Lucio ile Yıldırım Beyazıt tarafından görevlendirilen akıncı Malkoçoğlu’nun mücadelesini anlatır film. Süreyya Duru ve Renzi Jöntürk’ün yönettiği filmin başrolünde Cüneyt Arkın, Nebahat Çehre yer alır. Demir Bilek Lucio rolünde ise Tanju Gürsu’yu görürüz. Filmin başlangıcında perdede akan yazılar ve bir dış ses 15. yüzyılda İspanya Kralı Ferdinand ile Kraliçe İsabella’nın Müslümanlara açtıkları savaştaki gaddarlıkları anlatılır. Malkoçoğlu serisinin dördüncü filmidir.

Zagor Karakorsan’ın Hazineleri, 1971

Özünde western olan film konusu itibariyle korsan filmlerine göz kırpar. Ünlü çizgi roman karakteri Zagor Tenay’ın maceralarının anlatıldığı bir seri filmin ikincisidir. Zagor Karabela ve Zagor Kara Korsan’ın Hazineleri, Nişan Hançer’in yönettiği, Levent Çakır’ın Zagor’u canlandırdığı yapımlardır. Günümüzde seyrederken Çiko’yu canlandıran Nevzat Açıkgöz’ün Kayserili şivesiyle konuşması filme hoşluk katıyor. Zagor Karakorsan’ın Hazineleri’nde suçsuz yere adam öldürmekle suçlanan birisinin hakkını arayan Zagor, maceradan maceraya koşarken bir hazine avcısıyla yol arkadaşlığı yapar. Bu hazine avcısı Kara Korsan’ın hazinelerini aramaktadır.

Sabu Kahraman Korsan, 1972

Tarık Tibet’in yönetip Sabu’yu canlandırdığı filmde, bir kralın küçük kızına büyü yapan bir büyücünün peşine düşen korsan Sabu’nun başından geçenleri konu ediniyor. Hırsızlar Prensi lakaplı kaptan Sabu ünlü bir korsandır. Bir gün bir keşiş Sabu’yu ziyaret eder. Keşiş, kaptana Torera adındaki bir ülkede uzun zaman önce yaşananlardan söz eder. Bu ülkede, çocuğu olmayan bir kral yaşamaktadır. Bir süre sonra kralın bir kızı olur. Çocuğun doğumu için kutlamalar yapan Kral, Mavi Sakal adındaki büyücüyü saraya davet etmez. Mavi Sakal, bunun üzerine kralın kızına bir büyü yapar ve kız on bir yaşına gelince bir daha uyanmamak üzere uykuya dalar.

Kara Murat Denizler Hakimi, 1977

Yapımcılığını Türker İnanoğlu’nun yaptığı filmin yönetmeni Natuk Baytan. Dönemin en büyük prodüksiyonlarından olan film İtalyan ortak yapımı. Cüneyt Arkın’ın Kara Murad’ı canlandırdığı 7 filmlik serinin en ses getirmiş bölümüdür. Fatih dönemi… Kaptan-ı Derya Yunus Paşa (Turgut Özatay) topladığı vergi ve ganimetlerle İstanbul’a dönerken Kara Korsan ve gemilerince çevrilir ve tüm varlığına el konur. Fatih, Yunus Paşa ve gemisini kurtarması için Kara Murat’ı (Cüneyt Arkın) görevlendirir. Kara Korsan, Sakız adası prensi Nikolas (Kayhan Yıldızoğlu) tarafından himaye edilmektedir. Kara Korsan ve adamları sürekli Türk köylerine baskın yapıp halkı öldürmektedirler. Kara Murat suçlu gibi kendini zindana attırır ve Kara Korsan’ın esir dört adamının güvenini kazanır. Kaçmalarına yardımcı olur ve Kara Korsan’ın yerini öğrenir.

Pirates of the Caribbean – Karayip Korsanları

Karayip Korsanları, yapımcılığını Jerry Bruckheimer’ın, yönetmenliğini Gore Verbinski’nin, senaristliğini Ted Elliot ve Terry Rossio’nun yaptığı bir macera filmi serisi. Beş filmin sonuncusu olan Karayip Korsanları 5: Salazar’ın İntikamı’nın konusu şöyle: Kaptan Jack Sparrow (Johnny Depp), denizde yıllar boyu yaşadığı tehlikeli maceraların ardından bir kez daha zor duruma düşmüştür. Gaddar Kaptan Salazar (Javier Bardem) hayaletli gemisiyle birlikte sonunda şeytan üçgeninden kurtulmuş, karşısına çıkan tüm korsanları yok etmeye ant içmiştir. Jack Sparrow’un tek kurtuluş umudu, sahibine denizlerin mutlak kontrolünü veren Poseidon Asası’nı bulmaktır. Bu zorlu yolculukta ona güzel astronom Carina Smyth (Kaya Scodelario) ve dik kafalı denizci Henry (Brenton Thwaites) eşlik edecektir.

Captain Blood – Kanlı Korsan – 1935

Errol Flynn’ın başrolünü oynadığı film tam bir klasiktir. Monmouth İsyanı sırasında yakalanan ve haksız yere vatan hainliğiyle suçlanan Dr. Peter Blood Batı Hint Adaları’na sürgün edilir ve köle olarak satılır. Jamaika’daki Kraliyet Limanı’nda Vali’nin kızı Arabella Bishop büyük bir çiftliğe sahip olan amcasına rağmen onu satın alır. Hayat Blood için oldukça zordur. Tesadüf eseri, Vali’nin gut hastalığını tedavi eden Blood tıbbi hizmetlere katılır. Özgürlük hayalleri kurarken karşısına bir fırsat çıkar ve arkadaşlarıyla şehre saldıran İspanyol gemisini ele geçirirler. Kısa süre içinde denizlerde hüküm süren ve dört bir yana korku salan korsanlar haline gelirler.

The Crimson Pirate – Korsanlar Kralı – 1952

Robert Siodmak’ın yönettiği “The Crimson Pirate” (Kahraman Korsan, 1952) Burt Lancaster’ın akrobasi yeteneklerini görmek için birebir. Lancaster bir korsanı oynuyor ve sirk yıllarından yakın arkadaşı Nick Cravat da “Ojo” rolünde. Lancaster filmde bir dublörün bile yapmakta zorlanacağı ne varsa yapıyor, izleyince bana hak vereceksiniz. Perdede, fiziksel anlamda o denli kusursuz bir görüntü sergiler ki, yönetmen John Frankenheimer bir seferinde şöyle demiş, “Hiç kimse fiziksel açıdan ‘The Crimson Pirate’daki Burt Lancaster gibi görünmemiştir”.

Sandokan – 1976

Namı diğer Bengal Kaplanı, Asya denizlerinde haksızlığa karşı savaşan Sandokan adlı korsanın maceralarıdır. İngiliz sömürgecilere karşı genç yerli bir prenstir. Hakkını aramak için korsan olmuştur. Filmi dışında daha çok TV dizisi ile ünlenmiştir. Başrolünde oynayan Kabir Bedi’nin kariyeri ülkemizde Cüneyt Tarkın’ın benzeri bir çizgiye sahiptir. İtalyan yazar Emilio Salgari’nin aynı adlı romanından uyarlanmıştır. 1970’lerin sonunda ve 80’lerde ülkemizde merakla izlenen bir yapımdı.

Hook – Kanca – 1991

Hook, Dustin Hoffman’ın tipsiz kanca karakterine bir hayli ruhunu katarak performans gösterdiği bir Peter Pan filmi… Yönetmenliğini sinemanın “uslu çocuğu” Steven Spielberg’in gerçekleştirdiği 1991 tarihli Kanca, Robin Williams, Julia Roberts, Gwyneth Paltrow gibi kalburüstü starlarla ayrı bir anlam kazanıyor. Peter Banning, işkolik bir avukattır. Karısı ve iki çocuğunu fazlasıyla ihmal etmektedir. Ailece İngiltere’deki büyükanne Wendy’i ziyarete gittiklerinde, çocukları Kaptan Hook tarafından kaçırılır. Peter, peri Tinkerbell’in yardımıyla “Olmayan Ülke”ye döner. Peter Banning, artık Peter Pan olmuştur ve Kayıp Çocuklar’ın da yardımıyla çocukluk anılarını ve uçmayı hatırlayacak ve Kaptan Hook ile savaşacaktır.

 

 

1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.