Oldu mu Şimdi filminin genç oyuncusu Esra Sönmezer amacının çok başarılı bir komedyen olmak ve içinde dövüş sahneleri olan filmlerde yar almak olduğunu söyledi…

Türk sinemasının içinde farklılıklar barındırması, tür filmlerinde hep aynı yapımlarla karşılaşılmaması en önemli dileklerimden. Bu hafta vizyona giren Oldu Mu Şimdi filminin genç oyuncusu Esra Sönmezer hedefledikleriyle bizim bu farklılık beklentimizi hayata geçirebilecek genç bir oyuncu olarak duruyor. Gençliğinde ilgilendiği dövüş sporları yüzünden oynadığı filmlerde aksiyon sahneleri olmasını isteyen Esra amacının sinemada komik kadın olarak anılması olduğunu söylüyor.

Oldu mu Şimdi filminin senaryosu geldiğinde sizi en çok etkileyen ne oldu?

Filmin senaryosu ilk geldiğinde bayan mafya liderini canlandıracağımı okudum ve çok heyecanlandım. cunku oynamak istediğim bir roldü. Komedi rollerinde çok iddalıyımdır birde vurdulu kırdılı sert rollerde kendimi bulyorum. Bu yüzden çok sevinmiştim

Rolünüzden bahsedebilir misiniz?

Azeri kökenli ve acımasız dişi bir mafya lideri..

Bazı roller vardır onlara hazırlanmak gerekir. Mesela tarihi bir kişiliği oynuyorsanız veya engelli birini canlandıracaksanız araştırma yaparsınız. Bir de oyuncunun kendi tecrübesinden yola çıkarak hazırlandığı roller vardır. Bu film hangisine yakın. Bir hazırlanma süreci geçirdiniz mi?

Bu konuda çok haklısınız bazı roller hazırlanma süreci gerektirir. Fakat ben geçmişte profosyonel dövüşçü olduğum için bu tip bir rolde asla zorlanmadım. Hatta keşke dövüş ve bol aksiyonlu sahneler de olsaydı dedim içimden. Mesela polisiye olsun aksiyon filmleri olsun veya fantastik içerikli filmlerdeki bayan dövüşçüyü canlandıracak yeterli donanıma sahibim. Her ne kadar Türkiye de Dünyadaki gibi bu tarz roller ve projeler yaygın olmasada 🙂

Yavuz Seçkin, Orhan Aydın, Serkan Şengül ile rol aldınız. Bir kadın oyuncu için rolün içine girmek anlamında bu kadar erkek karakterle rol almak zorluk yaratır mı?

Yavuz ve Orhan ile daha önce Oğlum Bak Git projesinde Serkan ile de Çılgın Dershane Ada 4 projesinde rol aldığım için hiç yabancılık çekmedim. Bütün castın erkek olması benim için zorluk teşkil etmez çünkü bir oyuncu yaptığı rolü ve görevi ile mesüldür. En önemlisi de oyuncu her ortama zorlanmadan ayak uydurmalıdır. Çünkü işini seven her insan için bu kural böyledir. Umarım cevabım yeterince açıklayıcı olmuştur..

Rolünüzde bir kadın mafya patronunu canlandırıyorsunuz. Gerçek Esra filmdeki kadar sert midir? Kızgın olduğunuzda nasıl bir Esra ile karşılaşırız

Gerçek hayatta çok eğlenceli ve komiğimdir. Hazırlayıp sunduğum Tv programlarımda da hep konuklarımı güldüren ve eğlendiren biri oldum. Çünkü kamera karşısında tribünlere oynamam, neysem oyumdur. Sadece oyunculukta her kılığa ve role bürünecek kapasitem fazlasıyla vardır. Hayatta bir tek açken çok sinirli olurum. Bu yuzden arabamda olsun setlerde olsun hep çantamda atıştırmalıklarım vardır. Yiyeceklerle yaşıyorum diyebilirim 🙂

Genç bir oyuncunun sinema dilini oluşturmakta dizi sektörünün yıpratıcı şartları bir dezavantaj yaratır mı?

Kariyerime ilk TRT de Televizyon programı yaparak sonra ise özel bir kanalda Düriye nin Güğümleri dizisin de komik Avukat Muzo karakteriyle oynayarak başladım..Diziler bana gore dezavantaj teşkil etmez çünkü kariyerime ilk başladığım günlerden beri çeşitli Tiyatro oyunlarında oynayan ve hep Tiyatro ile kendimi geliştirmeye çalışan biri oldum. Beni bu işlerle ilk tanıştıran kişi Müjdat Gezendir . Okulunda eğitim aldım. Ama tabiki de eğitimin dışında bir oyuncuda yetenekte olmalı Yetenek olmazsa isterse 20 sene eğitim alsın hiçbirşey olamaz. Doğal hayatımda da çok komik ve eğlenceli biri olduğum için sit com tarzındaki projelerde hiç zorlanmam aksine inanılmaz keyif duyuyorum adeta yaşama sevinci veriyor bana.

Perde güzel kadını sever. Ama oyuncu bu güzelliğine hem tecrübe hem de kabiliyetini katmalı. Bu anlamda nasıl bir yapılanma içindesiniz?

Türkiye de güzel kadından komedyen olmaz veya güzel kadın komedide iyi oynayamaz algısı var. Bazı örümcek kafalı yapımcıların sabit fikirlerini yıkmak için çok mücadele veriyorum… Emre Altuğ ile oynadığımız Otel Divane projesi kendimi bu alanda ispatlayacağım harika bir projeydi fakat bir takım talihsizlikler oldu. Dizimizi yazın bayram tatilinin başladığı ilk hafta yayınladılar, doğru düzgün reklamda yapılmadı, bu sebepten dolayı çok etkilendik ve üç dört bölüm sonra proje kalktı. Devam etseydi eğer o rolümle ödül bile alırdım… Birazda şans bu işler işte. Umarım arzu ettiğim sit -com projesi bu sezon gelir 🙂 En büyük hayalim ilerde Türkiyenin en komik kadın oyuncusu olmak..

Sanıyorum Oldu Mu Şimdi sekizinci sinema filminiz. Çok kısa sürede bu kadar sinema filminde oynamak bir kariyer planlaması mı?

Kariyer planlaması değil aslında Teklif gelen projeleri değerlendirdim. Tabiki kabul etmediğim sinema filmleride oldu.

Türk sinemasında komedinin büyük önemi vardır. Özellikle Yeşilçam döneminin komedileri unutulmaz. Sizin Yeşilçam’a yaklaşımınız nedir? Oyunculuğundan etkilendiğiniz Yeşilçam ünlüsü var mıdır?

Adile Naşit ve Kemal Sunal hayranıyımdır. Yeşilçamın Türk Sinemacılık tarihine katkıları yadsınamaz..

2000 sonrası sinemamızda kadınların toplumdaki yeriyle ilgili film yapma adına geriye bir adım atıldığını düşünüyor musunuz? Biraz yorumlar mısınız?

2000 li yıllarda yapılan Kurtuluş Savası filmlerinde Türk Kadınının kahramanlığı ne kadar gözler önüne serilsede Türk kadınının hakkettiği haklar malesef sinemamızda kendisine pek verilmemiştir. Amerikan sinemasında kadınların ne kadar güçlü olduğu yıllardır gözümüze sokuluyor. Sanatta kadın güçlü olursa eğer sanatta o kadar ilerler .. Çünkü kadının kendisi sanattır …..

Deminki soruyla bağlantılı olarak kadın oyuncularımızın önünde Türkan Şoray kanunları gibi bir örnek de var. Bu kuralları doğru buluyor musunuz?

Günümüz sinemasında hayatın tam kendisi anlatılıyor… 2000 li yıllarda artık Türkan Şoray kanunları oyuncular açısından rafa kalktığını düşünüyorum.. Süregelen Hayatın içinde herşey varsa Türkan Şoray kuralları da malesef onun döneminde kalmıştır. Oyunculukta kuralsız olmak kural oldu….

 

 

Oyuncu olmayı ne zaman istediniz? Küçüklüğünüzde böyle bir özleminiz var mıydı?

Küçüklüğümde siyasetçi olmayı hayal ederdim.. Annem rahmetli olunca bende dengeler şaştı. Annemin zamanında en büyük hayali olan ve babam yüzünden gerçekleştiremediği güzellik yarışmasına sırf rahmetli annem istemişti diye katıldım Türkiye Güzeli oldum sonra Dünya 4. sü oldum. O dönemler annemin ölümü yeni olduğu ve bende özel kalmasını istediğim bazı nedenlerden dolayı dünya 4. lük tacımı Kabul etmedim.. sonra 7 yıl ortadan yok oldum… İnanılmaz bir tesadüfle Müjdat Gezen çıktı karşıma . Kendimi okulunda buldum. Bu meslegi okulda eğitim sürecinde sevdim ve karar verdim. Yoksa hedeflerim bambaşkaydı…

 

 

 

 

Serdar Akbıyık
1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.