Sinema yazarı Murat Tolga Şen, valilik tarafından son anda ve hiçbir gerekçe gösterilmeden iptal edilen Malatya Film Festivali’nin kaderi ne olacak diye soruyor!

Sinemamız valilerin, belediye başkanlarının insafına kaldı! Sonunda bu da oldu; ülkenin önemli kültür sanat etkinliklerinden biri olan Malatya Film Festivali (Kristal Kayısı) iptal edildi!

Sinema yazarı arkadaşlarla sohbet ettiğimiz bir WhatsApp grubumuz var, haber ilk oraya düştü ama her şeyi tamam olan, daha öğlen Belkıs Özener’e onur ödülü vereceğini duyurduğumuz festivalin iptal edilmesi saçma geldi. Hatta bunu yazan arkadaşımızla bir süre eğlendik. Başımıza gelecekten haberimiz yokmuş meğer!

Festivalin basın sorumlusunu arayıp olayı doğrulatınca şaşkınlığım daha da arttı. Sonra, Cumhuriyet gazetesinden arkadaşım Ceren Çıplak hazırladığı bir haberin linkini gönderince olay aydınlandı. Ceren Çıplak’ın haberine göre Malatya Valiliği tarafından düzenlenen festivalin, vali yardımcılarının açığa alınması nedeniyle iptal edildiği iddia edildi. Kısa bir süre önce ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında Malatya Vali Yardımcısı Ömer Dağdeviren ve Bülent Güven açığa alınmıştı.

Uzun lafın kısası; Fetö, Malatya Film Festivali’ni mundar etti! Ya da zaten gönülsüz yapılıyor ve iptal etmek için bahane lazımmış ki biz o filmi daha önceden gördük.

Peki, tek çare bu muydu gerçekten? Malatya valiliği, açığa alınan vali yardımcıları olmadan bir film festivali organizasyonunu kotarmaktan aciz mi?

Orada 6 yıldır bu işi layıkıyla yapan bir ekip var, hepsini tek tek tanıyorum, Malatya’ya yine dört dörtlük bir film festivali armağan edeceklerinden de emindim.

“Aman ne olacak, altı üstü bir film festivali işte” de denebilir ancak “Recep İvedik sineması bize yetiyor” diyenlerden değilseniz şayet, ülkenin doğusunda böyle güçlü bir kültür sanat etkinliği gerçekleştirmek çok önemliydi, yoksa ne işi var Nastassja Kinski’nin Malatya’da?

Acı olan nedir biliyor musunuz? Bir ülkenin sinema sanatının temsil ve değerlendirilme şansı bulduğu organizasyonların yani film festivallerinin belediye başkanlarının, valilerin iki dudağının ucunda olması ve onların siyaseten yakınlıklarıyla şekillendirilmeye çalışılmasıdır. Hazırlıkları neredeyse tamamen bitmiş bir festival, valinin bir sözüyle “yapmayın” denerek iptal edilebiliyormuş.

Kültür bakanlığının tavrını merak ediyorum çünkü festivallerde gösterilen filmlerin en büyük finansörü onlar, AVM salonları için sinema sanat değil eğlence. Bakanlık hem çekim hem de (Festivaller sayesinde) gösterim desteği veriyor bağımsız sinemacılara… Bakalım, “vali bey yap sen bu festivali” diyecekler mi?

Malatya valiliği söz konusu yanlıştan bir an önce dönmeli çünkü bu iptal kararı aynı zamanda “biz Fetöcüler olmadan festival yapamıyoruz” demeye geliyor, bilmem farkındalar mı? Vali bey şehrin en önemli tanıtım etkinliğini Fetö ile ilişkilendirmeden sürdürmeli, vali yardımcıları açığa alındıysa onların festivaldeki görevlerini başkası üstlenmeli ki zaten kendilerinin içeriğe bir etkisi yok. Festivalin bağımsız bir danışma kurulu var, 6 yıldır da onlara güvenerek yapıldı. Eğer bu iptal kararı geçerlilik kazanırsa bir daha Malatya’da bir daha asla film festivali falan olmayacağından emin olabilirsiniz.

Buna en çok üzülmesi gerekenler Malatyalılardır, umarım festivallerine sahip çıkarlar. “İstanbul’dan uçaklara doldurulup getirilenler” (bu cümle festivali eleştiren Malatyalı bir gazeteciye ait) önemli değil, biz filmlere ulaşırız, festival onlar için yapılıyor ama AVM sinemasında gösterilen gişe komedileri yetiyorsa, boş yere zırlamamıza gerek yok demektir. Malatya halkı festivallerini geri istiyorlarsa onların sesi olmaya hazırım.

Top şimdi Malatyalılarda, Kristal Kayısı’nın onların hayatındaki yerini anlamak için güzel bir test bu. Film festivallerinin iptal edilmediği bir ülkede yaşamak dileğiyle…

MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com

 

2005 yılında "Öteki Sinema" sitesini açtı. Rahmetli sinema yazarı Metin Demirhan ve Ali Murat Güven’in verdiği güçlü destekle başlayan bu kişisel macera şimdilerde Türk sinema bloglarının amiral gemisi haline geldi. Murat Tolga Şen, Sinema yazarlığı ve blogculuğuna önem vermeye devam ederek katıldığı platformlarda sinemanın farklı taraflarını konuşmaya devam etti. Blogculuktan profesyonel sinema yazarlığına geçişi ise 2010 başlarında sinema sitesi Beyazperde kadrosuna katılmasıyla oldu. Ayrıca online sinema dergisi Cinedergi, Fotografya, Gölge, Yeni Harman, Modern Zamanlar, Film Arası gibi yayınlara da katkı sağlıyor. 2012 Ocak ayından bu yana Medyaradar sitesinin sinema ve televizyon yazıları da yine Murat Tolga Şen’in kaleminden çıkma.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.