Çok sevdiğim, her zaman daha fazla filmde oynamasını içten içe talep ettiğim, en son Umut Üzümleri ve Kayıp Şehir dizisinde izlemekten keyif aldığım oyuncu Ahmet Mekin.


Arkadaşları uzun boyundan dolayı “Filiz Ahmet” derlermiş. İş hayatına manifaturacılıkla başlamış. Bir ara güreş sporu da yapmış, tam usta olduğu sırada kaburga kemiklerini kırıp, bırakmış. Bakırköyspor’da oynarken büyük bir futbol takımına transfer olacakken o gün ayağından sakatlanıp spor hayatı bitmiştir. Bir süre Bakırköy Halkevi’nde amatör tiyatro oyunculuğu yaptı. “İttihat ve Terakki” oyununda oynadı. Sonunda, yine başka bir Bakırköylü olan Kenan Pars’ın aracılığıyla, 1957 yılında “Mahşere Kadar” adlı filmiyle sinemaya geçti.

Ahmet Mekin, Selvi Boylum, Al Yazmalım filmiyle Türk sinemasının unutulmaz isimleri arasında yer aldı. “Mahşere Kadar”, “Kavanozdaki Adam”, “Bir Yudum Su”, “Bugünün Saraylısı”, “Vurun Kahpeye”, “Selvi Boylum Al Yazmalım”, “Ezo Gelin”, “Çiçek Abbas” gibi önemli filmlerin unutulmaz aktörüdür. 1978’den sonra ‘Denizin Kanı’, ‘Bağrıyanık Ömer ile Güzel Zeynep’ gibi pek çok televizyon filminde oynadı.

Sinemaya adım attığı 1956 yılından bu yana yaklaşık 200 filmde rol alan Ahmet Mekin, 1975 yılına kadar “jön” oynayıp, karakter oyunculuğuna kendi isteğiyle geçmiştir.

Kendisi gibi oyuncu olan Şükran Sabuncu’yla evli olan Ahmet Mekin, 1998 yılından bu yana Balıkesir’in Erdek ilçesine bağlı Ocaklar beldesinde sakin ve mütevazı bir hayat yaşıyor. Zeynep ve Kezban adında iki kızı vardır. 1961’de İzmir Fuar Festivali’nde ‘En Başarılı Erkek Oyuncu’ ödülünü aldı. 2011 yılında oynadığı “Görünmeyen” adlı film ile 30.İstanbul Film Festivalinde “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü kazandı. Kendisini bu ay Tunç Okan’ın yeni filmi Umut Üzümleri’nde izleyeceğiz, filmi çok sevmesek de kendisini görmekten mutlu olacağız!

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.