Banu Bozdemir

Hop dedik!
Yalana, dolana, talana, hırsıza, arsıza, yolsuza, laine ve haine ve de cümle haşerata Hop Dedik! sloganıyla yola çıkan, yönetmenliğini Oğuz Yalçın’ın üstlendiği, senaryosunu Emniyet Amiri Bayram Özbek’in yazdığı  “Hop Dedik!” sinema filminin çekimleri bitti. Film “Deli Dumrul Kurtlar Kuşlar Aleminde” filminin devamı gibi algılanyor ama öyle değil, sadece Deli Dumrul karakteri bu filme taşınmış. Filmde Perihan Savaş, Bulut Aras, Emir Benderlioğlu, Orhan Bıyıklı, Ceren Şekerci, Mesut Çakarlı ve İsrafil Köse gibi oyuncular rol alıyor.

 

Sinema nasıl bir sanat?

Yönetmen Sinan Çetin, “Sinema topal bir sanat mı ki devlet yardım ediyor?” sözleri sinema dünyasını ikiye bölündü. Kimi yönetmen “Verdikleri para sadakadır” diyerek Çetin’e destek olurken, kimi de “Devlet daha çok destek vermelidir” görüşünü savundu. Sinema düşmüş topal bir sanat mı ki devlet yardım ediyor? Devletin film yapana yardım etmesine gerek yok. Fonlar, yardımlar biter, devlet sinemadan elini çekerse son derece gerzek ve aptal filmlerin yapılması ortadan kalkacaktır. Devletten yardımı koparan, ‘Nasılsa ben paramı aldım, seyirci gelmese de olur’ diye düşünüyor ve kötü filmler yaparak seyirciyi de sinemadan soğutuyor.”


Yunus Emre’nin hayatı film oluyor
Evrensel hümanizm düşüncesinin öncülerinden Yunus Emre’nin hayatı film tadında
çekilecek dramatik bir belgesele konu oluyor. Projenin mimarı ‘Rumi-Ahlaf’, ‘Çanakkale Destanı 1915’ ve ‘Mevlana-Aşkın Dansı’ adlı belgesellere imza atan Kürşat Kızbaz. 20 Mayıs’ta çekimlerine İstanbul’da başlanacak film belgeselin çekimlerinin büyük bir kısmı da Türkiye’nin büyük şehirlerinden birinde çekilecek. Yunus’un yaşadığı Selçuklu kentini bire bir yansıtacak platonun yapımına da başlandı. Belgesel kadrosunda Yıldız Kenter, Müşfik Kenter, Selçuk Yöntem ve Burak Sergen rol alıyor.

Son 10 Dakika
Temmuz ayının ilk haftası çekimlerine başlanılacak olan “Son 10 Dakika” isimli sinema filminin ön çalışmalarına şimdiden başlandı. Yönetmenliğini Uğur Balkan’ın üstleneceği sinema filmi için başarılı isimlerle görüşmeler yapılıyor. Sinema adına büyük işlere imza atacağını söyleyen Uğur Balkan “İddiamı ‘Son 10 Dakika’ isimli filmimle göstereceğim” dedi. Filmde Kainat güzeli Almeda Abazi ve Damla Debre rol alıyor. Balkan, Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesini bitirdikten sonra dizi film ve reklam dünyasında önemli isimlerle başarılı işlerde çalıştı. Çemberimde Gül Oya, Hatırla Sevgili gibi çok sevilen dizilerin usta yönetmenlerine asistanlık yaptı.


Film kısa, bütçe battal!

  1. Yüzyıl’da yaşadığı tahmin edilen Türk kumandanı Battal Gazi’nin yaşamını konu alan kısa metrajlı film için  6,5 milyon euro bütçe ayrıldığı bildirildi.  Battal Gazi’nin hayatını 3 boyutlu teknoloji ile sinemaya uyarlayacaklarını anlatan Öztürk, sinemanın gücünü de kullanarak kültürel değerlerin tanıtımını yapacaklarını vurguladı. Mayıs ayında çalışmalara başlayacaklarını bildiren Öztürk, filmde Battal Gazi”nin babasını Cüneyt Arkın’ın oynayacağını anlattı. Battal Gazi’nin oğlu rolü, yani başrol için oyuncu arayışı içinde olduklarını aktaran Öztürk, “Bunun için birçok ünlü isimle görüşmeler içindeyiz. Cem Yılmaz ve Mehmet Ali Alarabora da düşündüğümüz isimler arasında. Türkiye genelinden tanınmamış isimleri de düşünüyoruz” diye konuştu.

    Sinemada Ankara damarı!
    Siyah Beyaz ile başlayan Ankara sevdası diğer filmlere de sıçradı! Bizim Büyük Çaresizliğimiz için; “Bu filmi Ankara’dan başka bir yerde çekemezdim” diyor Seyfi Teoman. Bunu da “Çünkü Türkiye’nin tüm çelişkilerini barındıran, modernleşme, kültürel oluşum, politika gibi çeşitli açılara mekân bir şehir” diyerek açıklıyor. Yeni filmi Yeraltı için ise Zeki Demirkubuz şunları söylüyor: Filmimdeki baş karakterin memur olmasını da düşünerek memur şehri olarak anılan Ankara’ya geldim. Ankara’da inanılmaz bir sinematografi var. Sinemacılar, kısa filmciler bunu nasıl keşfetmiyorlar bilmiyorum. Behzet Ç. ekibi dışında daha kimse keşfetmedi bunu. . Düzlüğü, simetri duygusu, caddelerinin ve binalarının hep köşeli olmasından kaynaklı olarak Ankara’nın kendisine sinematografik açıdan mükemmel geldiğini dile getiren Demirkubuz, film bittiğinde izleyicilerin “Ankara bu kadar sinematografik miydi?” sorusunu soracaklarını belirtti.

 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.