Banu Bozdemir

Atatürk filmleri karıştı…
Can Dündar’ın ‘Mustafa’ filminden sonra Atatürk filmlerine ağırlık verildi. Turgut Özakman’ın senaryosunu yazdığı ‘Dersimiz Atatürk’, 19 Mart’ta vizyona girmeye hazırlanırken, senaryosunu Zülfü Livaneli’nin yazdığı, Sinan Tuzcu’nun Atatürk’ü canlandırdığı ‘Veda’ filmi 26 Şubat’ta izleyici karşısına çıkacak. Her iki filmin de aynı dönemlerde tanıtımlarının yapılması, akılları karıştırdı. İzleyiciler, filmlerin konusunu ve oyuncuları ayırt edemezken, ‘Dersimiz Atatürk’ makyajlarıyla, ‘Veda’ da prodüksiyonu ve efektleri ile öne çıktı.

İblis
Başak Sayan, ‘İblis’ isimli gerilim filmi için, saatler süren makyajın ardından 500 yaşındaki bir şeytana dönüştü… Yönetmenliğini Serkan Yaşar’ın, görüntü yönetmenliğini Eyüp Boz’un üstlendiği gerilim tarzındaki ‘İblis’te ünlü oyuncu, 500 yaşındaki bir şeytanı canlandırıyor. Rol için Sayan’a üç saat plastik makyaj uygulandı. Başak Sayan, “Ben, 500 yıl ötesinden gelen kötü bir ruhu oynuyorum. Korku filmlerini çok sevdiğim için rolüme hazırlanırken zorlanmıyorum” demiş. Biz de izlerken zorlanmayız umarım!

Sasin diye bir şirket!
Tiyatro ve sinema dünyasının iki ünlü ismi Kerem Alışık ile Yavuz Bingöl, “SASıN Film” adında bir yapım şirketi kurdu. “SASıN Film”, adını Sadri Alışık’tan ve Yavuz Bingöl’ün kızı Sinem’den alıyor. İkili ilk film olarak şimdi oyununu oynadıkları 72. Koğuş’u çekmeyi planlıyorlarmış.Biket İlhan çekecekmiş, Mayıs gibi çekecekleri filmi sonbaharda vizyona sokmayı planlıyorlarmış. Tabi bu ortaklık sadece film çekmekle kalmayacak, dublaj ve montaj stüdyosuyla da katmerlenecekmiş. Sektöre hayırlı olur umarım!

Karşı hayat, karşı film…

Engin Behlül ve Bilal Bay ilk uzun metrajlı filmleri Karşı Hayat’ı çekti ve festivallere göndermeye başladı bile. Amaçlarının tam bağımsız, düşük bütçeli, yenilikçi, yeni bir şeyler söyleyebilen bir sinema yapmak olduğunu söylüyorlar. Filmin konusu ise; hayal kırıklığı içindeki üç adamı konu alıyor. Kör, şair ve yabancı üç kişi kendi zamanlarını ve kendi gerçeklikleri yaşayabilecekleri bir yolculuğa çıkıyor. Farklı bir film olsa gerek!

Kısa film sineması için bir alkış!
Türkiye’nin ilk kısa film sineması Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde açıldı. Şubat ayında Kültür Merkezi’nin Yılmaz Güney Salonu’nda her Pazar saat 16:00’da gerçekleştirilecek gösterimlerle kısa film sineması faaliyete geçecek. Kısa filmlerinizin izleyicilerle buluşmasını, üretimlerinizi paylaşmayı, tartışmayı, sinema aracılığıyla sözünüzü söylemeyi dert ediyorsanız siz de NHKM’nin yolunu tutun. .

Para için film çekmiş!
Nebahat Çehre, hep aynı tip roller aldığını ve 90 küsur filmde oynadığını belirterek birçoğunu para için yaptığını itiraf etti: “İsteyerek yaptığım şeyler çok azdı. 90 filmden 10-15 tanesini ancak sayabilirim.” Bu haber bana saçma geldi. Şimdi oyunculara soralım, kim keyif aldığı için filmlerde oynadığını söyleyecek? Herkes para için yapıyor zaten bu işi.. Bunun neresi yanlış?

 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.