Banu Bozdemir

Gary Oldman denince çoğumuzun aklına Leon gelmesi, o kötü adamın hınçla dolu suratıyla karşımıza çıkması doğal. 21 Mart 1958 doğumlu bu İngiliz aktör tam da balığın koça döndüğü gün doğduğu için iyilikle kötülük arasında kalmış bir tarihi kahraman gibi. Yıllarca tiyatro yaptı tozlu sahnelerde. Sonra Hollywood’a sıçradı ve ‘Sid and Nancy’de The Six Pistols grubunun solisti Sid’i canlandırdı. Film de karakter de beğenildi. İkinci filmi Prick Up Your Ears’da oyun yazarı Joe Orton’u canlandırdı. İki filmde de oynadığı karakterlerle bütünleşen oyunculuğu dikkat çekti.

Aslında Oldman’a her filmde rastlamak mümkün gibi. JFK’da Oliver Stone Harvey Lee Oswald karakterini Oldman’a vereceğini yıllar önce biliyordu. Dracula’da makyajı delen oyunculuğuyla kötü adamların baş tacı oldu bir anda. True Romance’da kısa ama etkili bir rolü oldu, Immortal Beloved’da hayranı olduğu Beethoven’ı oynadı. Film gişede yattı ama Isabella Rossellini ile aşk hayatları başladı.
Beşinci Element de yine kötüydü. Kötü diyoruz ama Lost in Space ile uzayın derinliklerine indi, The Contender’de beyaz saraya daldı, Interstate 60’da gizemli bir yabancı oldu. Ardından bol bütçeli Harry Potter serisi geldi. Sirius Black karakteriyle yine kötü ve gizemli olmayı başardı. Çılgın ve büyücüydü. Batman Begins de Dedektif Gordon oldu, Kara Şövalya’de devam etti rolüne… Suçun karşısındaydı bu kez ama karizmatik bir suç avcısıydı yine de…
Bu yıl izlediğimiz Doğmamış da spiritüel olaylara danışmalık eden Sendak’ı oynadı. Bu ay vizyona giren A Christmas Carol / Yeni Yıl Şarkısı’nda üç farklı rolde karşımıza geliyor. İyi ve kötü arasında gidip geliyor… Ama Oldman hangi role girerse girsin hakkını fazlasıyla veriyor…

 

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.