Fırat Sayıcı

Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali

Bu yıl Köyceğiz’de 16-23 Ağustos tarihleri arasında, üçüncü kez gerçekleştirilen Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali her şeye rağmen devam ediyor! Özel sektör ve medyanın ilgisizliği, bakanlık tarafından ödenen yardım miktarının düşürülmesi gibi önemli etkenlere karşın üstelik. Büyük bir inat ve sevgiyle…

Muhteşem bir göl kenarında kurulu Köyceğiz, Muğla’nın oldukça merkezi bir ilçesi. Öyle ki, buradan isterseniz, Marmaris, Fethiye, Dalyan, Datça ve hatta Bodrum gibi tatil beldelerine rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Üstelik yollarda fazla vakit ve para harcamadan. Ayrıca, Köyceğiz, Kaunos antik kenti, ünlü çamur banyosu ve birbirinden güzel plajlarıyla muazzam bir tatil sunuyor sizlere. Köyceğiz halkının duyarlı, misafirperver ve fahiş fiyatlarla turist avcılığı yapmadığını da eklemek gerekir. Aslında, bundan 9 yıl önce Köyceğiz Sinema Günleri olarak başlayan etkinlikler, son üç yıldır resmi bir festival kimliğine bürünmüş. T.C. Kültür Bakanlığı, T.R.T. yönetmenlerinden Taha Feyizli ve tabi ki Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay’ın büyük katkılarıyla…

Sene içinde vizyona giren önemli Türk Filmlerini her akşam açıkhava sinemasında halkla buluşturan festivalde bu yıl gösterilen filmler şöyleydi: Çağan Irmak’tan ‘Ulak’, Sırrı Süreyya Önder’den ‘Beynelmilel’, Murat Saraçoğlu’ndan ‘O… Çocukları’, Fatih Akın’dan ‘Yaşamın Kıyısında’, Aydın Sayman’dan ‘Janjan’, Semih Kaplanoğlu’ndan ‘Yumurta’, Safa Önal’dan ‘Hicran Sokağı’ ve Mahsun Kırmızıgül’den ‘Beyaz Melek’… Her filmden sonra da filmle ilgili minik bir panel düzenlenerek, sanatçılar halkla buluştu. Halkın sinemaya olan tutkusunu ve özellikle de yazlık sinema özlemi görülmeye değerdi.

Festivalin en güzel yanlarından biri, isminde saklı; “Türk Filmleri Festivali”… Her festival uluslararası olma yolunda çaba harcarken, Köyceğiz, haddini bilerek Türk sinemasının önemli bir kalesi olma yolunda hızla ilerliyor. Türk sinemasının buluşma noktası ve ilham kaynağı olma onurunu, her türlü güçlüğe rağmen sürdüren festivalin konukları, etkinliğe ayrı bir renk kattı. Fikret Hakan, Derviş Zaim, Aykut Oray, Selen Seyven, Ediz Hun, Aydın Sayman, Ülkü Erakalın, Murat Saraçoğlu, Hatice Acarbay ve Saadet Işıl Aksoy.

Kimileri festivallerin bolluğundan şikayet ederek, bu durumun gereksiz olduğunu ve hatta sinema sektörüne zarar verdiğini düşünedursun, bizler bu zenginliğin Türk sinemasını daha da güçlendirdiğini ve festival tekellerinden kurtardığını düşünüyoruz. Sona yaklaşırken şunu da hatırlatmakta fayda var. Henüz genç bir sinema dergisi olarak, ilk kez bir film festivaline basın sponsoru olmanın gururunu yaşıyoruz. Ve kısa sürede Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali’nin, Türk sineması adına önemli bir festival olacağını düşünüyor ve sonuna kadar desteklerimizin süreceğini belirtiyoruz.

1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.