Banu Bozdemir

 SETLERDEN…

Kışa hazırlık devam ediyor, filmler kışa hazırlanıyor… Setler kuruluyor, filmler çekiliyor… Biz de setlerin içinde kameraların arkasındayız…

 Avanak Kuzenler
Türk sineması bir yandan festivaller için film çekerken, bir yandan da sinemanın komedi kanadı da ihmal edilmiyor. Avanak Kuzenler tam da bu yolun yolcusu bir film. Jön, Mucit ve Saldıray lakaplı üç kuzenin maceralarının anlatıldığı filmin çekimleri tamamlandı. Oğuzhan Tercan’ın yönettiği filmde Yağmur Atacan, Paşhan Yılmazel ve Alp Kırşan başrolde… 26 Eylül’de vizyona girecek olan filmde bakalım üç avanak kuzenin başından geçenler bizi güldürecek mi?

Aşk Tutulması
İki Süper Film Birden ve Plajda filmlerinden tanıdığımız Murat Şeker’in yeni filmi Aşk Tutulması. Romantik komedi tarzında çekilen film, aşk ve tutulma hallerini en eğlenceli biçimiyle ele alıyor. Filmde Tolgahan Sayışman fanatik bir futbol taraftarını canlandırırken Fahriye Evcen ise aşka küsmüş işkolik bir sigortacıyı oynuyor. Bakalım iki farklı insan aşk tutulması yaşayabilecekler mi? Filmin 140 kopya ile 31 Ekim’de vizyona girmesi planlanıyor.

Gökten Üç Elma Düştü
Raşit Çelikezer ilk sinema filmi. Şu günlerde harıl harıl çekimleri yapılıyor. Katmanlı ilerleyen öykü aslında üç kişinin hayatına gelip odaklanıyor. Yaşlı ve aksi bir yaşlı adam, hayatın çıkmazlarında çıkış arayan bir kadın ve hayatın başında bir genç… Bakalım hayat onlar için bir çıkış yaratabilecek mi? Bennu Yıldırımlar, İsmail Hacıoğlu ve Köksal Engür başrolde. Vizyon için verilen tarih 2009…

Başka Semtin Çocukları
Aydın Bulut’un yıllar yıllar önce çekmeyi tasarladığı ama bir türlü olamayan projesi nihayet start aldı. O zamanki oyuncular ve koşullar farklıydı. Şimdikiler farklı… İstanbul’ın etrafını çeviren varoş insanlarının yaşantısının anlatılacağı filmde Umut Kurt, İsmail Hacıoğlu, Taner Barlas, Mehmat Ali Nuroğlu, Eşyan Özhim rol alıyor.

Kısa Kısa…

  1. Alay film oluyor…
    Bir süredir 57. Alay’ın sinemaya uyarlanacağı konuşuluyor. Sonunda en azından senaryo startı verilmiş. Turgut Özakman başkanlığında bir ekibin yazdığı filmin çekimlerine 2009’da başlanması planlanıyor. Mustafa Kemal himayesindeki 19. Tümenin üçüncü alayı olan 57. Alay’ın direnişi ve tümüyle yani 628 askerin ölmesi üzerine tarihe geçe bir olay… Film için Mel Gibson ve Russel Crowe’a teklif götürülmüş bildiğim kadarıyla…
  2. ‘Devrim Arabaları’ yolda…

Ülkemizin ilk yerli otomobili ‘Devrim’i konu alan ‘Devrim Arabaları’ çekildi. Tolga Örnek’in yönettiği film ‘Devrim’i üretme azmi gösteren 23 mühendisin öyküsünü anlatıyor.
Filmde aralarında Taner Birsel, Halit Ergenç, Vahide Gördüm, Serhat Tutumluer, Ali Düşenkalkar, Selçuk Yöntem, Uğur Polat ve Altan Gördüm’ün yer aldığı sanatçılar rol alıyor. Filmde, dönemin Cumhurbaşkanı olan ve ”Yerli üretim bir otomobil yapılmasını emreden” Cemal Gürsel’i Sait Genay canlandırıyor. Film 24 Ekim’de vizyona girecek.

Kulak kabartısı…
*
Ölü Toprağı isimli filmin çekimleri tam gaz devam ediyor. Konu Kıbrıs’ta yaşananlar olunca devlet erkanı filme sponsor olmuş!
* Şafak Sezer yeni sezonda başrollerini Emrah ve Semih Saygıner’le paylaştığı adı şimdilik ‘İkili Oyun’ ya da ‘Kolpaçino’ olan filmin çekimlerine başlıyor…
Her şey sinema için…
Belgesel de sinemadır!
Bu sene ilki yapılan Documantarist’in açılışında Tony Gatlif’in kızı Elsa Dahmani vardı. Dahmani’nin iki belgeseliyle açıldı festival. BBB: Bir Çeşit Ev, Balkan Beat Box grubunun konserinin perde arkasın anlatan yarım saatlik bir belgeseldi. Diğeri de ünlü Roman grubu Taraf de Haidoks’un turne görüntüleriydi… Pek babasına bak kızını al diyemeyeceğim ama çabası bile takdire şayan. Kendi kültürlerinin izlerini taşıyan grupların peşine takılmak ise ayrı bir hoşluk… Sonuç olarak şu söylenebilir: Belgesel çekmek hem daha kolay hem de konu itibariyle eğlenmek de mümkün…

Türk sinemasının Kürtleri!
Türk sineması üzerine konuşurken sıkça gündemimizde konulardan birisi bu aslında. Türkiye sineması mı Almanya sineması mı acaba? Türk sineması ülke sınırları içinde yaşanan herkesi kapsıyor mu acaba diye? Müslüm Yücel ‘Türk Sinemasında Kürtler’ adlı kitap çalışmasıyla Kürtlerin Türk sineması içinde ilk defa ne zaman yer aldıklarını inceliyor. 1990 sonrasında açığa çıkan Kürt kimliğinin sinemaya yansımasını irdeliyor…

 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.