1.Dijital Detaylar Kültür Sanat Belgeselleri Film Festivali, pandemi günlerinde belgesel meraklılarını ve profesyonelleri online da olsa bir araya getirdi. Türkiye belgesel dünyasına giriş yapan festival, kültür ve sanat belgesellerine dair her türlü tartışmanın yapılacağı bir platforma dönüşebilir.Umarım ki dönüşür. Zira hem araştırmacıların, hem akademisyenlerin, hem yönetmen ve yapımcıların, belgeselde  görüntü, kurgu ve sese dair çalışan profesyonellerin bir arada olduğu platformlar ne yazı ki çokça yok. Olanlarda da belgesel yeterince, başlı başına, bağımsız ve özgürce yer alamıyor.Sektörün önemli bir ihtiyacını karşılayabilir, katkı sunabilir, ki ilk çok kısa sürede gerçekleşen festival bu ışığı veriyor.

20-21 Şubat 2021 tarihleri arasında gerçekleşen festivalde film gösterimleri ve paneller bir arada yürüdü.

“Görsel Düşünce Yolculuğunda İpşiroğlu ve Eyüpoğlu Belgesellerinin Önemi” başlıklı panelde Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu, Dr. Öğr. Üyesi ve yönetmen Hakan Aytekin ve yönetmen Hasan Özgen belgesel sinemanın Türkiye’deki yolculuğunu anlattılar.  Dr. Öğr. Üyesi Sinem Tuna moderatörlüğünde “Türk Belgesel Sinemanın Mavi Anadolu Düşüncesinden Günümüze” başlıklı panelde Prof. Dr. Cenk Demirkıran ve Doç. Dr. Kurtuluş Özgen Halikarnas Balıkçısından başlayarak Anadolu’dan günümüze belgeselciliğin değişen anlatım biçimlerine değindiler.  Son panelde ise Dr. Öğr. Üyesi Cansu Özdenak’ın moderatörlüğünde “akademide belgesel film eğitimi” başlığı altında Prof. Dr. Deniz Yengin, Doç. Dr. Özlem Arda ve Prof. Dr. Yusuf Yurdigül farklı eğitim modelleri ve üretim ilişkisi üzerine konuştular.

Festivalin kurucusu ve başkanı Ceyhan Kandemir tarafından yapılan ve festivalin açılış filmi olan “görsel düşünceye doğru İpşiroğlu” belgeseli sanat tarihçi Prof. Dr Mazhar Şevket İpşiroğlu’nun Türkiye’de belgesel sinema üzerine yaptıklarını anlatıyor. Film bu linkten izlenebiliyor: https://vimeo.com/496664814  M. Şevket İpşiroğlu ve Sabahattin Eyüboğlu’nun  1956’da çektiği Hitit Güneşi, Türkiye’nin ilk belgesel sinema filmi örneği olarak gösteriliyor.

70’ten fazla belgesel filmin katıldığı belgesel film festivalinde Türkiye’de halen daha çalışmalarına devam eden büyük ustalara da onur ödülleri takdim edildi.

Hasan Özgen,

Prof. Dr. Cenk Demirkıran

Doç. Dr. Kurtuluş Özgen,  Belgesel Ustaları Onur Ödülleri’nün sahipleri oldular.

Diğer kategoriler ve ödül alan isimler ise şöyle:

Özgün Yapım Tasarımı: “Göçün 8 Şiiri” – Kurtuluş Özgen

Başarılı Yönetmen: “Uzak”  – Begim Joldubay Kızı

Yaratıcı Kurgu: “Tulutabak’s Immortal Heroes” –  Yasin Öztürk

Etkileyici Senaryo/Hikâye: “Yaylacı” –  Fatih Ertekin

Öyle gözüküyor ki, tematik bir belgesel festivali olan Dijital Detaylar Kültür Sanat Belgeselleri Film Festivali, belgesel sinemacıların en önemli  buluşma noktalarından biri olma yolunda.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV-Sinema mezunu. Aynı alanda, aynı üniversitede Doktora’ya devam ediyor. Profesyonel yaşamı 1992-99 yıları arasında VTR Araştırma Yapım-Yönetim Şirketinde geçer. 1999’dan günümüze TRT İstanbul Televizyonunda prodüktör ve belgesel yönetmeni olarak çalışmaktadır. 1992’den bu yana başta belgesel yapımlar olmak üzere pek çok haber, kültür, reklam ve tanıtım projesine Araştırmacı, Prodüktör, Yönetmen, Editör ve Danışman olarak imza atar. Dönüşüm, Fan-Atik, Şehir İnsanları, Alamnya Alamanya, Multikulti Haberler belgesellerinden bazılarıdır. PRİX Europa, Al Jazeera, Altın Portakal, Malatya, Oscar Türkiye Seçici Jürisi gibi bir birçok ulusal ve uluslararası film festivalinde jüri üyesi olur, ödüller alır. İ.Ü. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Radyo-TV Yayıncılığı Bölümünde ders verir (2001-02). Avrupa Konseyinin “ayrımcılığa karşı sesini yükselt” kampanyasında uzman olarak yer alır (2010). Avrupa Konseyi, TRT ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen Avrupa Medya Buluşmasının koordinatörlüğünü yapar (2010). Güneydoğu Avrupa Yayın Birliği (SEE PMS), Ortak Yapımlar Grubunda editör olarak bulunur (2011-2013) Avrupa Yayın Birliği(EBU) Kültürlerarası ve Çeşitlilik Grubunda bir sezon başkanlık yapan Korver (2011-13) 8 yıl oyunca bu grupta prodüktör, yönetmen ve editör olarak çalışır. Bazı kitap ve dergilerde makaleleri, denemeleri ve röportajları yayınlanır. Bir sezon başkanlığını da yaptığı Belgesel Sinemacılar Birliğinin kurucu ve aktif üyelerindendir. Festivallerde ve üniversitelerde Belgesel Sinema Atölyeleri yapmaktadır. Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Neyyse (www.neyyse.com) adlı bloğunda ve Cinedergi'de belgeselci adlı köşesinde (www.cinedergi.com) yazmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.