Kısa film ve belgesel yapımına giderek artan yoğun ilgiyi sevindirici. Üniversiteler, belediyeler, bankalar ve sivil toplum kuruluşlarının düzenledikleri kısa film ve belgesel festivallerinin sayısı her geçen gün artıyor. Bu artışın kaliteyi her zaman beraberinde taşıdığı söylenemese de zaman içinde her şeyin yerli yerine oturacağını düşünüp pozitif bakıyorum.

Katıldığım festivaller ve yaptığım atölyelerde özellikle genç meslektaşlarımdan hep şunu duyuyorum. “Hocam bir projem var ama bütçem yok”.  Ülkemizde bu durum sadece film üreticileri için geçerli değil bir fikri olup, parası olmayan o kadar çok cesur girişimci var ki… Bu tür girişimlerin önünü açacak, bu fikirleri, projeleri hakkaniyetli olarak değerlendirecek kurumsal, bireysel, kamusal fonlama kaynaklarına ihtiyacımız olduğu açık.

Kısa film ve belgesel projeleri destekleyen kurum ve kuruluşların linklerini çeşitli platformlardan bana ulaşıp soran gençlere tek tek cevap vermek giderek zorlaştı. Bu yüzden bu ay ki yazımı bu konuya ayırdım.

Film desteği denince Türkiye’de ilk akla gelen kurum Kültür ve Turizm Bakanlığı. Bir de İstanbul, Boğaziçi, Ankara, Adana, Antalya, Malatya, Akbank Kısa Film Festivallerinin proje destekleme fonları, pitching platformları var. Ancak ülkemizdeki festivaller de çoğunlukla kurumsal bir devamlılık olmadığı için dönem dönem bu desteklerin varlığı değişebilmekte. O yüzden her yıl bu festivallerin sitelerini destek verip vermediklerini, koşullarını takip etmekte fayda var. Çok nadir de olsa yaptığınız belgeselin konusuna göre bazı elçilik ve konsolosluklardan, kamu ve özel kurum / kuruluşlardan da destek alabilirsiniz. Bu arayışa girmeden önce  ilk yapmanız gereken, projenizi çok iyi ifade eden kısa ve etkili bir proje dosyası hazırlamak.

Bol üretimli, seyircili, bütçeli yapımlarda buluşmak üzere…

Belli başlı destek veren ulusal ve uluslararası fonlar:

http://sinema.kulturturizm.gov.tr/TR-145362/belgesel-animasyon-kisa-film-destegi.html

https://www.trtbelgesel.com/tr/main/pages/proje-destek-yarismasi/202

http://www.yenifilmfonu.org/tr/basvuru-kosullari

https://www.fongogo.com/

https://ab-ilan.com/filmmakers-without-bordersdan-yapim-destegi/

http://www.filmdaily.tv/grants/documentary?fbclid=IwAR3DED9QjP8-71qw8kOSegQwzCk75B8ZcBJyCYfCfGXA07pdyExO7Dp531w

https://www.coe.int/en/web/eurimages/coproduction

https://docplayer.biz.tr/1504001-Eurimages-genel-hatlariyla-ortak-yapim-destek-basvurusu-ve-destekleme-kriterleri.html

https://www.idfa.nl/en/info/idfa-bertha-fund

https://www.berlinale.de/en/branche/world_cinema_fund/wcf_profil/index.html

http://applications4.sundance.org/res/p/dfp/

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV-Sinema mezunu. Aynı alanda, aynı üniversitede Doktora’ya devam ediyor. Profesyonel yaşamı 1992-99 yıları arasında VTR Araştırma Yapım-Yönetim Şirketinde geçer. 1999’dan günümüze TRT İstanbul Televizyonunda prodüktör ve belgesel yönetmeni olarak çalışmaktadır. 1992’den bu yana başta belgesel yapımlar olmak üzere pek çok haber, kültür, reklam ve tanıtım projesine Araştırmacı, Prodüktör, Yönetmen, Editör ve Danışman olarak imza atar. Dönüşüm, Fan-Atik, Şehir İnsanları, Alamnya Alamanya, Multikulti Haberler belgesellerinden bazılarıdır. PRİX Europa, Al Jazeera, Altın Portakal, Malatya, Oscar Türkiye Seçici Jürisi gibi bir birçok ulusal ve uluslararası film festivalinde jüri üyesi olur, ödüller alır. İ.Ü. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Radyo-TV Yayıncılığı Bölümünde ders verir (2001-02). Avrupa Konseyinin “ayrımcılığa karşı sesini yükselt” kampanyasında uzman olarak yer alır (2010). Avrupa Konseyi, TRT ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen Avrupa Medya Buluşmasının koordinatörlüğünü yapar (2010). Güneydoğu Avrupa Yayın Birliği (SEE PMS), Ortak Yapımlar Grubunda editör olarak bulunur (2011-2013) Avrupa Yayın Birliği(EBU) Kültürlerarası ve Çeşitlilik Grubunda bir sezon başkanlık yapan Korver (2011-13) 8 yıl oyunca bu grupta prodüktör, yönetmen ve editör olarak çalışır. Bazı kitap ve dergilerde makaleleri, denemeleri ve röportajları yayınlanır. Bir sezon başkanlığını da yaptığı Belgesel Sinemacılar Birliğinin kurucu ve aktif üyelerindendir. Festivallerde ve üniversitelerde Belgesel Sinema Atölyeleri yapmaktadır. Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Neyyse (www.neyyse.com) adlı bloğunda ve Cinedergi'de belgeselci adlı köşesinde (www.cinedergi.com) yazmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.