Ekim ayında BLU TV’de yayın hayatına başlayan ve 10 bölüm olması planlanan Bartu Ben adlı dizinin senaristi oyuncu ve solist kimliği ile çok sayıda hayrana sahip Bartu Küçükçağlayan, yönetmeni ise filmleri ile dünya ölçeğinde ödüllere sahip olan Tolga Karaçelik. Dizinin oyuncu kadrosunda Bartu Küçükçağlayan (Bartu), Nazlı Bulum (Gizmo), Müfit Kayacan (Dayı), Yener Özer (Erdi), Okan Urun (Mercimek), Sezin Bozacı (Şermin) ve Cem Zeynel Kılıç (Kapıcı Şaban) yer alıyor. Dizi tanıtımında yer aldığı üzere “bir az ünlünün az daha ünlü olma hikâyesi”ni kendi üslubuyla anlatıyor ve dizi seven ancak gerek uzunluğu gerekse birbirinin neredeyse aynı hikâyeleri yüzünden yerli dizilerden uzak duran izleyici kitlesi için iyi bir alternatif olacağa benziyor.

Dizinin hikâyesi bol reytingli dizilerde, sinema filmlerinde oynamış, ciddi miktarda para kazanmış ancak bunları yediği için parasız kalmış, dizilerde oynamaktan bıkmış ve varoluşsal bir sorgu sürecine girmiş Bartu’nun yaşamını merkeze alıyor. Bu süreçte karşısına oyuncu olmak isteyen kuzeni Gizmo ve uzun zamandır görmediği dayısının da çıkmış olması işin tuzu biberi oluyor ve Bartu’nun hayatı daha da karışıyor. Dizide Bartu kadar diğer karakterlerinde nevi şahsına münhasır tipler olmasını dizinin komedi yanının güçlü olacağına ilişkin ipucu olarak değerlendirebiliriz.

DİZİ DÜNYASININ ÇARKLI YÜZLERİ

Dizinin ilk bölümü çok tanıdık bir sesle, whatsapp yazışma sesiyle başlıyor. İnsan bedeninin bir uzantısı, uzvu haline gelen akıllı telefonlar burada da başrol olarak karşımıza çıkıyor. Bir dönem dizisinin deneme çekimlerinde olan Bartu’nun kendini tanıtma ve role girme çabası sürerken kaydı alanlar sürekli yazışıyorlar. Bu seçim esnasında dizi sektöründe oyuncu seçim sürecinde yaşananlar ve daha sonrasında Bartu’nun menajeri ile olan diyaloğuyla sektörün durumu, olanlar ve olması beklenenler ve Bartu’nun bu beklentilere ve dolayısıyla gelen işlere bakışı ve aykırı yanları ekrana taşınır. Dizi birçok diziye yaptığı göndermelerle postmodern özellikler taşıyan bir anlatım sergiler diyebiliriz. Ve aslında içerden bir gözle sektöre ilişkin eleştirel bir dilde kullanır.

Bartu her şeyden önce para kazanmak zorunda olduğu için biraz daha göz önünde olmaya istemese de ikna olur ve kendine bir twitter hesabı açar. Dizi aynı zamanda gerçek hayata, sosyal medya kullanımına, internetteki yeni formatlara, you tube kanallarına da göndermeler yapar. Mesela bir sahnede barda Bartu ve arkadaşları sıkılmış halde otururken fotoğraf/video çekmek isteyen bir kadının gelmesiyle çok eğleniyormuş pozu verirler, sonrasında Bartu’nun cenaze evinde helvanın yanına dondurma istediğine ilişkin yaptığı twitter paylaşımı menajerini gördüğü ilgi nedeniyle keyiflendirir. Bartu’nun rezil olduğunu düşünmesine neden olan videolar 1.5 milyon kişi tarafından izlendiği için menajeri yine memnundur durumdan. Zira yaygın olan görüş reklamın iyisinin kötüsünün olmayacağıdır. Önemli olan popüler olmaktır. Popülerlik Bartu’ya iş dolayısıyla para getirecektir.

Bartu Ben ülkemizde ender rastlanır tarzı, eleştirel dili, komedi unsurları içermesi, ideal, izleyici boğmayan süresi, kendine has karakterleri ile izleyiciye keyifli bir seyir sağlayacak görünüyor.

Nergiz KARADAŞ

 

Nergiz Karadaş
Ankara doğumlu olan Nergiz Karadaş, 2007 yılında Başkent Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo TV ve Sinema bölümünü bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Radyo TV ve Sinema Anabilim dalında “Türk Sinemasında Bir Oyunculuk Analizi: Şener Şen Örneği” başlıklı yüksek lisans tezini tamamladı. 2017 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sinema-TV Anabilim Dalı’nda “1980 Sonrası Türk Sineması’nda Zenginlik Temsilleri Üzerine Bir Alımlama Çalışması” başlıklı doktora tezini tamamlamıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümünde Dr Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. İki yılı aşkın bir süredir Cinedergi’de dizi kritik yazarı olan Nergiz Karadaş’ın uluslar arası ve ulusal hakemli dergilerde, kitaplarda sinema ve kültürel çalışmalar ile ilgili yazılmış makaleleri bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.