DUYGU KOCABAYLIOĞLU

Nisan ayının üçüncü vizyon haftasına dikkat edin! Zira bu sene 20 Nisan cuma gününün akabinde 23 Nisan’ın pazartesiye denk gelmesiyle, ebevyenli-çocuklu 3 günlük uzun hafta sonu tatili bizleri bekliyor. Bu da demek oluyor ki 20 Nisan cuma günü, Çocuk Bayramı hafta sonunu ‘fırsat’ bilen filmler karşımıza çıkabilir/ pek tabii iyi bir pazarlama hamlesi olarak çıkacaktır da. İşte takvimde ‘şimdilik’ yerini almış 3 çocuk filminden biri, bir gençlik romanı uyarlaması olan Zamanda Kıvrılma/A Wrinkle in Time.

Amerikalı yazar Madeleine L’Engle’nin 1962 tarihli çok satan ve sevilen çocuk/gençlik romanı A Wrinkle in Time’dan uyarlanan yapım, aslında bir bilimkurgu serisinin parçası olan bu kitabın ilk uyarlaması değil. 2003’te televizyon için mini-dizi olarak tasarlanan hikaye, çeşitli sinema birliklerinden ödül olmasa da adaylıklara layık görülmüştü. Fakat, ağzının tadını bilen ve romanın duygusunun zedelendiğini düşünen seyirciler, meslek birlikleriyle pek de hemfikir değildi.

Bugüne geldiğimizdeyse çok satan ve hazır hedef kitlesi olan bir romanın beyazperdedeki boşluğunu doldurmak Disney’e kısmet oldu. Oldu olmasına ama ülkemizden yaklaşık bir buçuk ay evvel ABD’de vizyona giren yeni film, yine ne seyircisini ne de eleştirmenleri tatmin edebilmiş gibi görünüyor. Üstelik kadrosundaki Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Chris Pine, Zach Galifianakis gibi A sınıf isimlere ve yönetmen koltuğuna yönetmen, senarist, yapımcı gibi pek çok şapka taşıyan, çok yönlü isim Ava DuVernay’in geçmesine rağmen.

Basın bültenine göre “Bilim insanı olan babasının kaybolmasının ardından onu arayışa koyulan ve bu arayışı kozmik bir maceraya dönüşen Meg’in öyküsünü anlatan” film, uzay zaman bükülmesi (baş karakter Meg’e göre kıvrılması) sonucu bir grup maceracı çocuğun bilinmedik evrenlere seyahatini beyazperdeye taşıyor. Orijinal kitap ve aynı adlı Türkçe çevirisi de bu bilimsel mevzuların çocuklara yönelik en iyi tasvir edildiği eserlerden biri olarak gösterilmekle birlikte, şimdiye kadar karşılaştığımız yorumlara bakarsak A Wrinkle in Time zaman yolculuğu/solucan deliği/paralel evrenler gibi derinlikli soruları olan genç dimağları tatmin etmemiş gibi görünüyor. 2018’in şimdiden en büyük hayal kırıklığı olarak yaftalanan yapım, aklımıza “o zaman bu genç bireyler, bu bilgiye aç sinemaseverler ne seyretsin?” sorusunu getirdi. Ve sinema tarihinin Einstein’dan Carl Sagan’a selam gönderen Çocuklar İçin Zaman Büken Filmleri en iyi 5 ile listelemek istedik. İyi seyirler!

1. Geleceğe Dönüş Serisi/Back To The Future I-II-III: Tabii ki, şüphesiz böyle bir listeye kim kalkışsa ilk 5’e mutlaka alınacak olan üçleme. Koca bir nesil zaman yolculuğu kavramını hap yapılmış bir halde Marty McFly, Doktor Brown ve DeLorean sayesinde öğrendi. Hangimiz o Almanak’ın peşine düşmek istemedik ki? Ve o gelecek halen gelemedi ki…
2. Yıldızlararası/Interstellar : İlk seyredildiğinde konuya aşina olan büyükler için bile algıları yer yer zorlayan, Christopher Nolan imzalı bu film, belki listenin geri kalanını bitirdikten sonra iyi bir ‘toparlama/özet geçme’ görevi üstlenebilir. Hem de öykünün önemli bir bölümü baba-kız ilişkisi içerisinde geçiyorken, gözünü yıldızlara dikmiş gençlere ilham kaynağı bile olabilir. Yaş sınırının 13A olduğunu iliştirelim…
3. Bugün Aslında Dündü/Groundhog Day: Bir gün uyandım ve her şey dünün aynısıydı! Hayatından sürekli şikayet eden ve çevresini küçümseyen muhabir Phil, haber için gittiği kasabada kendisini zaman döngüsüne sıkışmış olarak bulur. Artık her gün salıdır ve ömrünün sonuna kadar bir sonraki gün neler olacağını A’dan Z’ye ezbere biliyordur… Direkt bir zaman yolculuğu gibi görünmese de içinde gençlerin algısına yönelik de mesajlar taşıyan film, üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen, türünde halen leziz!
4. Bay Peabody ve Meraklı Sherman: Zamanda Yolculuk / Mr. Peabody & Sherman : Dünyanın en zeki köpeğinin bir insanoğlunu evlat edinmesi mi daha sıra dışı yoksa zamanda yolculuk mu derseniz, “ben şu karadeliğe bir arkadaşa bakmaya gireceğim” der, bir sonraki evrene devam ederim muhtemelen. Tam çocuklar için ama aynı zamanda onları filme götürecek ebevyenleri de eğlendirecek yapımlar kategorisinde, çok sorgulatmasa da “aman evladım sen sakın tarihin akışıyla oynama” bilincini aşılar türden…
5. Bu listede tek bir beşinci şık yok. Çocuğunuzun zamanda yolculuk/uzay bükülmesi gibi bilimkurgu evrenine ne kadar meraklı olduğu ile doğrudan ilgili olarak bu işin babası Uzay Yolu (Star Trek)’nu, ya da daha sığ sularda Bill & Ted’s Excellent Adventure filmini, ‘daha bir çocuk kafası takılalım’ derseniz The Muppet Christmas Carol’ı, hatta yerli bir eğlencelik isterseniz de Zaman Makinesi 1973 filmini ebevyen eşliğinde çocuğunuzla seyredebilirsiniz.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nız sinemayla kutlu olsun!

Not: Donnie Darko, Terminatör 2, 12 Monkeys gibi modern klasiklerin bu listede olmamasının tabii ki bir nedeni var; 13+ hedef kitle Geleceğe Dönüş ile başlasın 12 Monkeys’i zaten keşfedecektir… Yoksa ne R Rated ne 15+ filmler var buralara gelecek…

 

Egeli bir ailenin ilk kızı olarak 1984’te İstanbul doğan Duygu Kocabaylıoğlu Arazlı, lise eğitimini İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nde tamamladı. Lisans eğitimindense, İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nden 2007’de Edebiyat Uyarlamalarının Sinemadaki Yansımaları üzerine hazırladığı bitirme projesi ile mezun oldu. İlkokul çağında başlayan edebiyat sevgisini görsel sanatlarla birleştirdi ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini sürdürdü. Türkiye’de ilk kez ele alınan Polonya Sinemasında Ahlaki Kaygı Sineması bitirme projesi ile 2010’da yüksek lisans eğitimini tamamladı. Kısa film senaryo ekiplerinde, web sitesi projelerinde yer aldıktan sonra 2010 Ekim ayında Beyazperde.com sitesinin editör kadrosuna katıldı. 6 yılı aşkın süre dizi, sinema editörlüğü, proje yönetimi ve genel yayın yönetmenliği pozisyonlarını sürdürdüğü Beyazperde.com’dan 2017 Mayıs ayında ayrıldı. Sinema yazılarına Beyazperde’nin yanı sıra Popüler Sinema, Cine Dergi ve Öteki Sinema gibi farklı yayın organlarında sürdürmektedir. Sinema dışında en çok bisiklet sürer, koşar ve Heybeliada’nın tadını çıkartır. Evli ve bir ayağı İzmir’de olan Arazlı, sinema-kültür projelerine çok yönlü devam etmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.