Güzel haberlerim var: Şubat ayında bir belgesel vizyona giriyor. Kısa Film Yönetmenleri Derneği büyüyor. Sabancı Vakfı Kısa Film Platformu destek vermeye devam ediyor.

2018’e girerken belgesel sinema adına her ay 4 belgesel filmin sinema salonlarında gösterime girmesini dilemiştim. Ocak sayımızdaki yazımı okuyanlar hatırlar. Şimdi ülkemizin film sektörü ve belgesel sinema ilişkisini düşününce bari ayda bir belgesel vizyona girsin diyorum. Diyorum da… Maalesef Ocak ayında gösterime giren bir belgesel olmadı ama 9 Şubat’ta Güzel Adam Süreyya belgeseli sinema salonlarında seyircisine kavuşuyor. Biz dilemeye devam edelim… Dileyelim Olsun! Güzel Adam Süreyya Beşiktaş’ın emektar malzemecisi Süreyya Soner’in hayatını anlatıyor. Hem Beşiktaş hem futbol hem de İstanbul’un kent tarihini ele alan bir yaklaşımla seyircinin karşısına çıkıyor. Belgesel ’de pek çok sürpriz isim var. Yönetmen Gökçe Kaan Demirkıran.

Bir başka güzel haberim daha var. Geçtiğimiz yıl kurulan Kısa Film Yönetmenleri Derneği’nin üye sayı hızla artıyor. Dernek festivallerle kısa film ve kısa film yönetmenleri adına çok olumlu görüşmeler yapıyor. Filmlere telif ödenmesi, ödeniyorsa miktarlarının artması, filmlerin gösterim biçimi, yönetmenlerin ağırlanma şekli vs. gibi konularda gerçekten önemli konulara değiniyor ve güzel de yol alıyor. Türkiye’de Kısa Film üreticilerinin bir sivil toplum kuruluşu altında bir araya gelerek, sorunlarına birlikte çözüm ayarak çok daha güçlü, çok daha karalı bir şekilde kısa film çekmeye devam etmesi hem izleyiciler hem de üretenler açısından önemli bir gelişme bence. Ayrıca ülkemizde üretilen kısa filmlerin kalitesinin artması ve kısa film festivallerinin çoğalması bu durumu daha da önemli ve elzem kılıyor. Sidar Serdar Karakaş’ın başkanlığında kurulan Kısa Film Yönetmenleri Derneği, üye sayısıyla, gerçekleştireceği projelerle Türkiye’nin önemli sinema STK’larından biri olmayı kafasına koymuş. Derneğe, bir filmiyle ön eleme jürisi olan herhangi bir festivale seçilmiş bütün yönetmenler üye olabiliyor. Detaylı bilgiyi www.kisafilmder.org sitesinden öğrenebilirsiniz. Kesinlikle üye olun derim. Ortak akılla sorunlara çözüm bulmak, birlikte oluşacak sinerjiden beslenmek, birbirinden öğrenmek, sormak, sorgulamak, çalışmak, tartışmak, kızmak, gülmek… birlikte yoka devam etmek, birlikte büyümek çok özel bir güç ve tat…

 

Kısa film demişken Sabancı Vakfı, toplumsal konularda farkındalık yaratmak için önemli ve etkili bir araç olan sanatın gücünden yararlanmak adına “Kısa Film Uzun Etki” isimli Kısa Film Yarışması’nı 2016’da hayata geçirdi. Kısa Film Yarışması’nın hedefi; sinemanın yaratıcı bakış açısından ve etki gücünden yararlanarak toplumsal konularda farkındalık yaratmak. İlk yıl “Mülteci Kadınlar” temasıyla düzenlenen yarışmanın 2017 yılı teması “Çocuk İşçiler”di. Sanat yönetmenliğini Zeynep Atakan, kanat önderliğini Bosna’lı yönetmen Danis Tanovic’in yaptığı organizasyonun ödül töreninde çok duygulandım. Mansiyon alan filmle birlikte izlediğim 4 filmde etkileyiciydi. Üçüncülük ödülü alan Mij filmini izlerken göz yaşlarımı tutamadım. Finale kalan 15 film ve yönetmeni yarışma boyunca hem sinema hem sosyal farkındalık adına harika deneyimler paylaştıklarını ifade ettiler. Memleketin dört bir yanından gelen 385 kısa film ve finale kalan 15 film. Sonuçta ise ödül alan 4 film. Beni takip edenler ve tanıyanlar bilir, ödülleri sadece araç olarak görürüm, abartılmasından ve ödül avcılarından hoşlanmam. Bence o 385 filme kafa yoran, yürek koyan herkes birinci. O yüzden kısa film uzun etki sloganıyla yola çıkan bu platformda, ödül alanların listesini vermiyorum. Dediğim gibi bu meseleye yürek koyan, kendine dert edinen , film çeken her katılımcı birinci. Hele ki böylesi bir sosyal sorumluluk bilinci altında oluşturulmuş bir yarışmada kazanmak kaybetmek diye bir şey yok. Üreten herkes kazandı. Keşke adına Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması demeselerdi. Ne bileyim mesela Kısa Film Uzun Etki Ödülleri ya da başka bir şey… Çünkü burada yarışmak ve yarıştırmaktan çok amaç farkındalık yaratmak ve bunu da sinema sanatıyla, kısa film aracılığı ile yapmak. Bir sosyal meseleye, gönül vermek, zihin yormak… Neyse, benim ki sadece bir öneri. Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim jürinin ödüllendirdiği 4 filmin 3’ü belgesel. Gerçekten merak ediyorsanız www.kisafilmuzunetki.org sitesinden ödül alanları öğrenebilir ve filmlerini izleyebilirsiniz. Öyle veya böyle, bir şekilde özel sektörün sinemaya destek vermesi çok önemli. Emek veren, yol açan, yön gösteren, destek veren herkesin, sinema adına yüreğine sağlık. Üçüncü yılın temasına merakla bekliyorum.

 

Kısa filmden bu kadar söz etmişken bir kısa filmle bitireyim diyorum bu ayki yazımı . Volkan Budak’ın pek çok festivalde ödül alan belgeseli Yaban’ı izledim. (Ödül almasa da izlerdim o ayrı.) 9 dakikalık film, kültür-doğa-insan-hayvan ilişki ve iletişimi üzerine bir çalışma. Yılın uzun bir dönemini Kızılırmak deltasında geçiren mandaların, doğadaki özgür yaşamları, sonra sahiplerinin gelerek onların özgürlüklerine son verip, onları ahırlara götürme çalışmaları doğanın sesi ve müzik eşliğinde anlatılıyor. Açıkçası tamamen görüntü diline yaslanan, söze yer vermeden derdini anlatan filmleri seviyorum. Bu anlamda dikkat çeken bir film olmuş doğrusu. Siz bu filmi nasıl izleyebilirsiniz bilemiyorum. Bir festivalde denk gelirsiniz ya da yönetmeni internete koyar belki sonra. İşte bu kısa filmlerin nerede nasıl seyirci ile buluşacağı konusu ile mücadele etmek, platform yaratmak, sinemalarda vizyona girmek için de mücadele etmek gerekiyor. İşte bu mücadeleyi birlikte yapmak için de Kısa Film Yönetmenleri Derneği’ne üye olun derim.

 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV-Sinema mezunu. Aynı alanda, aynı üniversitede Doktora’ya devam ediyor. Profesyonel yaşamı 1992-99 yıları arasında VTR Araştırma Yapım-Yönetim Şirketinde geçer. 1999’dan günümüze TRT İstanbul Televizyonunda prodüktör ve belgesel yönetmeni olarak çalışmaktadır. 1992’den bu yana başta belgesel yapımlar olmak üzere pek çok haber, kültür, reklam ve tanıtım projesine Araştırmacı, Prodüktör, Yönetmen, Editör ve Danışman olarak imza atar. Dönüşüm, Fan-Atik, Şehir İnsanları, Alamnya Alamanya, Multikulti Haberler belgesellerinden bazılarıdır. PRİX Europa, Al Jazeera, Altın Portakal, Malatya, Oscar Türkiye Seçici Jürisi gibi bir birçok ulusal ve uluslararası film festivalinde jüri üyesi olur, ödüller alır. İ.Ü. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Radyo-TV Yayıncılığı Bölümünde ders verir (2001-02). Avrupa Konseyinin “ayrımcılığa karşı sesini yükselt” kampanyasında uzman olarak yer alır (2010). Avrupa Konseyi, TRT ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen Avrupa Medya Buluşmasının koordinatörlüğünü yapar (2010). Güneydoğu Avrupa Yayın Birliği (SEE PMS), Ortak Yapımlar Grubunda editör olarak bulunur (2011-2013) Avrupa Yayın Birliği(EBU) Kültürlerarası ve Çeşitlilik Grubunda bir sezon başkanlık yapan Korver (2011-13) 8 yıl oyunca bu grupta prodüktör, yönetmen ve editör olarak çalışır. Bazı kitap ve dergilerde makaleleri, denemeleri ve röportajları yayınlanır. Bir sezon başkanlığını da yaptığı Belgesel Sinemacılar Birliğinin kurucu ve aktif üyelerindendir. Festivallerde ve üniversitelerde Belgesel Sinema Atölyeleri yapmaktadır. Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Neyyse (www.neyyse.com) adlı bloğunda ve Cinedergi'de belgeselci adlı köşesinde (www.cinedergi.com) yazmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.