Ece Yüksel sektörden aşina olduğumuz çok genç bir yüz… En son Nefesim kesilene Kadar da karşımıza çıktı, ayrıca buradaki rolüyle Altın Koza’da Türkan Şoray umut veren genç kadın oyuncu ödülünü kazandı. Biz de kendisini biraz daha yakından tanıyalım dedik…

 Banu Bozdemir

 Adana altın kozada umut veren oyuncu ödülü kazandın, öncelikle düşüncelerini öğrenelim… İlk ödülün sanırım.

Evet, bu benim ilk ödülüm. Altın Koza gibi önemli bir organizasyonda Türkan Şoray umut veren genç kadın oyuncu ödülünü kazanmış olduğum için oldukça gururlu hissediyorum. Bir oyuncunun böyle anlamlı bir ödülle onurlandırılması tarifi zor bir his. Ama şunu söyleyebilirim ki haberi aldığım an hayatımda tecrübe ettiğim en güzel anlardan biriydi.

 

Nefesim kesilene kadar da kısa ama farklı ve etkili bir rolün var. Görüntü olarak da bir dikim atölyesinde çalışacak birine pek benzemediğin için de dikkat çekiyorsun.. Bu konuda düşüncelerin nedir?

Öncelikle senaryoyu okuduğumda oynayacağım karakter olan Funda’yı çok sevdim. Filmde kısa bir hikayesi olsa da çok renkli ve farklı bir dünyası var. Ben de elimden geldiğince Funda’nın bu renkli dünyasını seyirciye yansıtmaya çalıştım.

 

Filme nasıl dahil oldun, ekiple ve yönetmenle nasıl bir uyum yakaladın?

Ekibe sonradan dahil olmama rağmen hepsini çok sevdim. Emine Emel Balcı ne istediğini bilen, oyuncuya kendini çok rahat hissettiren, başarılı bir yönetmen. Başroldeki Esme Madra da oldukça cana yakın bir oyuncu. Onlar sayesinde tüm ekiple kaynaşıp ilk günden beri birlikteymişiz gibi rahat çalıştım.

 

Tabii oyunca olma isteğinin nasıl şekillendiğini de öğrenelim… 

7 yaşımda hafta sonları eğlenerek vakit geçirmek için kendi isteğimle tiyatro kursuna başladım. Tiyatroyla ilk tanışmam böyle oldu. O zamandan beri de çeşitli şekillerde kendimi geliştirmeye ve oyunculuk yapmaya devam ettim. Kamera önüyle tanışmam ise Bıçak Sırtı dizisiyle oldu. Sonrasında Av Mevsimi, Muhteşem Yüzyıl, Çekmeceler gibi projelerde yer aldım . 2014’te Craft oyunculuk atölyesinden mezun oldum. Craft Tiyatro’nun Enkaz oyununda 1 sezon rol aldım. Şu an ise Kadir Has Üniversitesi tiyatro bölümünde eğitimimi devam ettiriyorum.

 

Çekmecelerde de rol aldın, onun da değişik bir atmosferi vardı. Her filmde ya da her oyunculuk deneyiminde neler katıyorsun kendine… 

Öncelikle filmlerde rol almaktan çok büyük keyif aldığımı belirtmek istiyorum. Karakterimin üzerine düşünmeyi ve yeni bir şeyler katmayı çok seviyorum. Çekmeceler de kendimi geliştirme fırsatı bulduğum bir projeydi. Başroldeki Ece Dizdar’ın gençliğini canlandırdım. Birlikte çalıştığım oyunculardan çok şey öğreniyorum. Çekmeceler kadrosu itibariyle bana güzel bir deneyim oldu bu açıdan.

 

Dizi ya da tiyatroyla aran nasıl? Rol alıyor musun vakit ayırabiliyor musun?

Bir dizide rol almak, bir tiyatro oyunu çıkarmak ciddi vakit ve mesai isteyen şeyler. Şu anki okul yoğunluğumdan dolayı dizi ya da tiyatrolarda rol alamıyorum. Ama elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum.

 

Hayalinde canlandırmak istediğin bir rol var mı?

Bir oyuncu olarak tek bir karakterle kendimi sınırlandırmayı ya da tekrara düşmeyi tercih etmem. Her karakteri oynamanın ayrı bir zevki var bence.

 

Nefesim kesilene kadar biraz bildiğimiz ama yabancı olduğumuz dünyaları anlatıyor. Biraz öncesinde inceleme araştırma yapabildin mi?

Annem moda sektöründe olduğu için çocukluğumdan beri tekstil atölyelerinde çok bulundum. Dolayısıyla her zaman gözlemlediğim ve aşina olduğum bir dünya. Bu anlamda da biraz şanslıydım galiba. Çekimler öncesinde tekrar bulundum atölye ortamında. Bu da tabi ki karakterimi şekillendirme sürecimde etkili oldu.

 

Bundan sonrasına ilişkin hayalin, düşüncelerin? 

Her zaman için kendimi geliştirmeme olanak sağlayan projeler önceliğim oldu. Bu gelişimi mümkün kılan projelerde bulunmak isterim. Uluslararası bir yapımda rol almak en büyük hayalim diyebilirim. Yurtdışında çok büyük çaplı ve başarılı işlere imza atılıyor. Sektör olarak örnek almamız gereken çok şey olduğunu düşünüyorum. Bu konuda ajansım Tümay Özokur’un da desteğini alıyorum.

 

Bundan sonrası için yakın zamanlı projeler var mı?

Yakın zamanlı kesinleşmiş bir projem yok.

 

Çalışmak istediğiniz yönetmen ve oyuncular var mı?

Ülkemizde burada tek tek sayamayacağım kadar çok değerli ve başarılı yönetmenler, oyuncular var. Hepsiyle zamanı geldiğinde çalışmak isterim. Öğreneceğim çok şey olduğuna inanıyorum.

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.