Kanadalı genç yönetmen Brad Peyton’ın üçüncü uzun metraj filmi San Andreas Fayı, bu fayın kırılması üzerine 9 şiddetindeki bir depremle Kaliforniya’nın sallanması ve arama kurtarma sürecinde yaşananları konu alıyor.

Tüm dünyayla aynı anda, 29 Mayıs’ta ülkemizde de vizyona girecek filmin dağıtım şirketi Warner Bros, 25 Nisan 2015’te yaşanan ve yaklaşık 10 bin kişinin ölümüne sebep olan Nepal depremi sonrası filmin vizyon tarihlerini değiştirmeseler de, bazı tanıtım stratejilerini revize ettiler. Eylül 2015’te vizyona girmesi planlanan Baltasar Kormákur yönetmenliğindeki Universal Pictures filmi Everest te benzer revizyonlara gitme kararı aldı. San Andreas Fayı filminin fragmanında Los Angeles’taki gökdelenlerin yerle bir olduğunu, San Francisco’daki Golden Gate köprüsünün de yıkıldığını görüyoruz.

Mayıs 1996 tarihinde Everest’te meydana gelen ve 8 dağcının ölümü ile sonuçlanan deprem faciası, belki de en çok bilinen dağcılık facialarındandı. 19 kişinin ölümüyle sonuçlanan facianın filmi de tanıtımlarını değiştirecek.

Ülkemizi de büyük bir faciayla sarsmış olan “deprem” gerçeğini konu eden filmleri hatırlayalım.

Earthquake (1974) : 70’lerdeki teknolojik imkanlarla yapılmış olmasını göz önünde bulunduracak olursak dönemin önemli kıyamet filmlerinden biri diyebiliriz. Zamanında iyi gişe de yapmış, ne de olsa 70’lerde kıyamet filmleri furyası da varmış, onların arasında Earthquake de kendine bir yer edinmiş, yoksa maketlerle kotarılmaya çalışılan Los Angeles’ın yıkılması sahneleri vs elbette bugün tatmin edici olmaz.

The Land Before Time (1988): İrlanda yapımı animasyon film. Judy Freudberg’in hikayesinden yola çıkılarak senaryolaştırılan filmin yönetmeni Don Bluth. Sevimli dinozorların yer aldığı bu animasyon filmde deprem sonucu topraklar ikiye ayrılır, çoğu dinozor ölürken çoğu dinozor ailesi ise birbirlerini kaybederler, aileler dağılır. Acıklı bir çocuk hikayesi doğrusu…

2012 (2009) : Türkçe’ye Kıyamet adıyla çevrilen filmde başarılı oyuncu John Cusack’ı izliyoruz, yönetmen ise The Day After Tomorrow, Independence Day gibi filmlerin de yönetmeni olan Roland Emmerich. Emmerich zaten felaket filmlerinin önder yönetmeni gibi oldu adeta. Muazzam efektlerle dünyanın yerle bir olduğunu izlemek isteyenler için güzel bir öneri olabilir ama yönetmenin en iyi filmi olduğunu söyleyemeyiz.

Aftershock (2010) : 2010 Çin yapımı bir film. Bu yapım, büyük bir deprem sonucu binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan faciayı konu alıyor. Çin’in Tangshan şehrinde gerçekleşen deprem 240.000 kişinin ölümüne sebep oluyor.

Ice Quake (2010): Kanada yapımı filmde Alaska topraklarında deprem çalışmaları yapılmakta ve acı gerçek ortaya çıkmaktadır. Bilim adamlarının farkettiği bu deprem gerçeğini araştırmak için bir grup bölgeye gider ve büyük bir tehlikenin içinde bulurlar kendilerini. Yönetmen Anthony C. Metchie.

Aftershock (2012) : Şili’de gezgin bir grup yeraltındaki bir barda eğlenmeye giderler, deprem tam da o zaman gelecektir, başlarına gelecek kabus gibi olaylar henüz yeni başlamaktadır. Nicolas Lopez imzalı film, Şili’de 2010’da meydana gelen gerçek deprem faciasını konu almıştır. Yapımda kullanılan mekanların bir çoğu, gerçekten depremden zarar görmüş mekanlardır.

Lo Imposible (2012) : İspanyol yönetmen Juan Antonio Bayona’nın filmi Kıyamet Günü olarak çevrildi Türkçe’ye. Filmin hikâyesini Sergio G. Sánchez’in yazdı. Yapımın konusu ise 2004 Hint Okyanusu depremi sırasında Tayland’da tatilde olan María Belón ve ailesinin yaşadığı gerçek olaylara dayanıyor. Filmde Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland gibi önemli isimler var.

 

Yerli Yapımlar:

Deprem (1976) : Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ın ilk filmlerinden olan yapım Şerif Gören imzalı… Filmin senaristi ise Safa Önal. Dönemsel bir hikaye olup aşk öyküsü olsa da filmin sonunda enteresan bir deprem sahnesi vardır ki filme adını verecek kadar etkilidir.

O Şimdi Asker (2003) : Mustafa Altıoklar imzalı film, aslında bedelli askerlik meselesini mizahi bir dille eleştirirken, bir yandan da 1999 Yalova depremini konu ediniyor.

Yazı Tura (2004) : Uğur Yücel’in yazıp yönettiği filmin hikayesi 1999 yılında geçiyor. Rıdvan ve Cevher birlikte askerlik yapmışlardır. Askerlik sonrası Cevher’i büyük bir üzüntü beklemektedir, babası depremde göçük altında kalmıştır.

Küçük Kıyamet (2006) : Taylan Biraderler’in filminin senaristi Doğu Yücel. İstanbul’da ardarda yaşanan sarsıntılar, annesini depremde kaybeden Bilge üzerinde psikolojik rahatsızlıklar yaratmıştır. Olası İstanbul depreminden kaçıp bu “Küçük Kıyamet”ten kurtulmaya çalışan aile, gittikleri başka bir güney kasabasında bu kez başka korkularla yüzleşirler.

 

Melis Zararsız

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.