11 yıldır hayatımızda olan !f İstanbul’un durumunu Serra Ciliv ile konuştuk… Hayatımıza farklılık katan !f İstanbul için bu yıl önerilerini de aldık, !f’in hayatımızdaki yerini sorguladık!

 Banu Bozdemir

 !f başladığından bu yana değişen ana başlıklar neler oldu?

Bizim her yıl yeni bir temamız oluyor, dolayısıyla değişen çok başlık oldu. Hep sabit olan başlıklarımız ise Hit Filmler, Fantastik Filmler, Müzik Filmleri, Geceyarısı Filmleri ve Gökkuşağı Filmleri oldu. Bu yıl yeni bölümlerimiz arasında ‘Arka Bahçe’, ‘Yol, ‘E-Şıkkı’ gibi bölümler var.

!f İstanbul başka bir izleyici kitlesi yarattı mı sizce? Bu kitlenin talepleri neler?
!f İstanbul’un en başından beri çok genç izleyici kitlesi oldu. ‘Sanat filmlerine gitmem’ diyen, ‘festivaller sıkıcıdır’ zanneden gençleri sinemaya çekmemiz zor olmadı. Genç kitle demek çok da interaktif bir kitle demek. Her zaman yenilikleri takip eden, disiplinlerarası filmler ve etkinlikler takip etmek isteyen, genel geçer kalıplara sığmayan programlamayla karşılaştığında memnun olan bir kitlemiz var. Hep yeniliklere açık.

!f İstanbul’u takip etmekten vazgeçtiklerini söyleyenler oldu mu? Bunun sebebi?

Ben duymadım..

!f İstanbul’u sonradan da olsa keşfedenlerin takip amaçları?
Dünyanın farklı yerinde sinemada ve müzikte ortaya çıkan yenilikleri yakından takip etmek, sıra dışı işlerle karşılaşmak, farklı düşünce ve anlayış biçimlerine alan açan filmleri izlemek.
İnternetin (film paylaşımının) filmlere ve festivallere ket vurduğunu düşünüyor musunuz?
Hem evet, hem hayır. Evet, çünkü birçok filmi internetten indirmek mümkün gerçekten. Hayır çünkü, internet aynı zamanda yeni çıkanlar konusunda herkesin çok daha erken haberdar olmasını sağlıyor ve zevkler çevresinde cemaatler oluşmasını sağlıyor. Festivaller de bizlerle benzer zevkleri paylaştığını bildiğimiz insanlarla bir araya gelmek için mükemmel ortamlar. Ayrıca, büyük ekranda film izlemenin zevki başka…

 

En çok ilgi çeken bölümler?
Hit filmler, Fantastik Filmler, Gökkuşagı Filmleri ve her yıl başka bir temayla programladığımız belgeseller bölümümüz…

En az ilgi çeken bölümler?

Her yıl değişiyor.

 

Yola çıkarken !f’in bu noktalara geleceğini tahmin ediyor muydunuz?

Hayır. Ama ne olursa olsun yaparken çok eğleneceğimizi, ortaya kendi seveceğimiz bir şeyler çıkarabileceğimizi biliyorduk.

 

!f’i diğer festivallerden ayıran ve öne çıkaran yanları?

Biraz daha genç, disiplinlerarası ve sıradışı filmlerin peşinde olması. Bir de !f’severler tabii, dediğim gibi çok canlı, çok nev-i şahsına münhasır bir kitlesi var !f’in.
Bu yıl için önerdiğiniz filmler?
If a tree falls, Take Shelter, Volcano, Walk Away Renee, Kanzeon, Off Beat, Weekend, Seven Acts of Mercy, Le Tigre On Tour, Pockets of Resistance, Love,

Guerilla Son, People I Could Have been and maybe am.

 

Teşekkürler…

 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.