Özgürlükler Ülkesi Amerika!!!

Kathryn Stockett’in bestseller romanından uyarlanan filmin oyuncu kadrosunda Jessica Chastain, Viola Davis, Bryce Dallas Howard, Allison Janney, Chris Lowell, Sissy Spacek, Octavia Spencer, Emma Stone, Cicely Tyson ve Mike Vogel yer alıyor. Hemen hatırlatalım bu ekip, geçen ay düzenlenen Screen Actors Guild (Oyuncular Birliği) ödüllerinde ‘En İyi Oyuncu Kadrosu’ ödülünü aldılar. Filmi izlediğinizde, aralarındaki ahengi görüp, neden bu ödüle toplu olarak ulaştıklarını anlayacaksınız. “Winter’s Bone”, “Planet of the Apes”, “I Spy” gibi filmlerden tanıdığımız ve aslen bir oyuncu olan Tate Taylor bu filmde başarılı bir yönetmen olarak çıkıyor karşımıza. Ki, bu filmin Oscar’da göstereceği başarı sonrasında Taylor’a daha çok yönetmenlik teklifi geleceğinden kuşkumuz yok.

1960′larda, Mississippi’de geçen film, sosyal kuralları yıkan ve kendilerini tehlikeye atan gizli bir yazı projesi etrafında sıra dışı bir dostluk kuran 3 farklı ve olağanüstü kadının ilişkisini anlatıyor. Eugenia, yeni mezun olmuştur ve bir yazar olarak çalışmak amacındadır. Aibileen, hayatı boyunca beyazların evlerinde çalışmıştır. Minny ise, 33 yaşında, iyi aşçı olan bir hizmetçidir. Bu kadınların inanılmaz birlikteliklerinden dikkat çekici bir kardeşlik doğar ve hepsine kendilerini tanımlayan sınırları aşma cesareti verir ve bazen şehirdeki herkesi değişim zamanıyla yüz yüze bırakmak anlamına gelse de o sınırların aşılmak için konduğunun farkındalığını yaratır.

Her daim diğer ülkeleri ırkçı, faşizan ve de özgürlük kısıtlayıcı olmakla suçlayan A.B.D., henüz sadece 48 yıldır siyahi vatandaşlarıyla beyazları aynı eşitlikte görmekte. Terzi Rosa Parks’ın otobüste, o zamana dek siyahi vatandaşların arkada oturma zorunluluğuna riayet etmeyerek, önde beyazlarla oturmaya çalışmasının başlattığı eşitlikçi kıvılcımlar, Martin Luther King önderliğinde büyük bir ayaklanmaya dönüşmüş ve iş, 1964’te imzalanan ırkçılığa son veren Yurttaş Hakları Yasası’nın kabul edilmesiyle son bulmuştu. Gerek izlediğimiz filmlerle gerekse dünya basınına yansıyan haberlerle, Amerika’da beyaz olmayan her vatandaşın (sadece siyah tenliler değil, Uzakdoğu ya da Latin uyruklular da dahil) gündelik hayatlarında ırkçı yaklaşımlarla başa çıkmaya çalıştığını görmekteyiz. 11 Eylül faciasından sonra bu gruba Müslüman ve özellikle de Ortadoğu kökenlilerin de hızla dahil olduğuna şahidiz. Hal böyleyken, Hollywood’da “The Help” gibi filmlerin çekilmesi bizleri bir nebze olsun rahatlatmakta.

Yaşanmış hikayelere dayanan bir romandan yola çıkarak filme alınan “Duyguların Rengi (The Help)” bir kez daha her fırsatta özgürlükler ülkesi olduğunu iddia eden ve yine her fırsatta özgürlük götürme bahanesiyle (çıkarı doğrultusunda) çeşitli ülkeleri işgal etme yetkisini kendine hak gören Amerika’nın, kendisiyle yüzleşmesini ve de diğer ülke vatandaşlarının Amerika’nın ırkçılık ve eşitlik konusunda sütten çıkma ak kaşık olmadığını görmesini de sağlıyor.

 

 

Fırat Sayıcı
1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.