JUDE LAW (right) as Alan Krumwiede in the thriller ÒCONTAGION,Ó a Warner Bros. Pictures release.

Virüse ulaşmak…

Banu Bozdemir

Salgın’ı beyazperde.com’un özel gösteriminde izledim. Gripten ve baş ağrısından çökmüş bir haldeyken filmin bir ‘salgın’a odaklanması beni iyice gerdi… Neredeyse filme boyut katarak izledim, hissettim. Gün içinde ellerimizle binlerce kere yüzümüze dokunduğumuzu öğrenince hafiften ürpermiyor değil insan. Salgın Steven Soberbergh’in Trafik /Traffic gibi bir meselenin arka planına, uluslar arası boyutlarına eğildiği, hatta ayrıntılı bir biçimde izini sürdüğü bir film. Oscar’lı oyuncularla çektiği ve onlara salgına ‘kurban’ vermekten çekinmediği filmi için çok mükemmeldi kelimesini kullanamasak da bizi götürmek istediği tümevarım için gayet etkili yöntemler seçtiğini söyleyebiliriz.

Salgın aslında iyi bir gerilim filmi. İnsanların salgından etkilenme noktalarını anlatırken, bunu sadece halk üzerinde dolaştırmıyor, insanların salgın halinde ne hale geldiğinden çok, aslında devlet politikalarında, devletin neden yaptığı anlaşılmaz bazı yayılmacı ve saçma işgüzarlıklarında arıyor.

Film zaman zaman renkleri, çekim tekniği ki görüntü yönetmenliğini de kendisi yapmış Soderbegh’in, önümüzde gerçekçi ve korkutucu bir dünyanın kapılarını aralıyor. İnsanların hastalık halleri daha soluk renklerle bize yansırken, normal hayatın izini daha sarı renklerle aydınlatıyor yönetmen. Sonuçta bu Soderbergh’in fazlaca tercih ettiği bir yöntem.

Sodergbergh ele aldığı konularla etkisini koruyan ve gözümüzde yerini yücelten bir yönetmen. Tarzını belgesele yakın kılarak, dünyadaki birçok gizli kapaklı işin peşine düşüyor. Kimi zaman Che’nin peşindeyiz onun sayesinde, kimi zaman uluslar arası uyuşturucu ticaretinin ve bunun etkilerinin… Sonuçta ülke politikalarını iyi takip ediyor ve bunların arka planını doğrucu bir şekilde karşımıza getiriyor.

Salgın’ın derdi şu aslında. Salgın’ın ilk ulaştığı noktaya ulaşmak. Onun için de film boyunca birçok durağa uğruyoruz. Virüse bağışıklık geliştiren bir adamın kızını koruma çabaları, virüs bilimcinin kendisini koruyamaması ve Doktor Ally’nin babasıyla yaşadıkları. Hem etkileyici, hem gerçekçi hem de hikayeyi götüren detaylar… Tabii Jude Law’ın canlandırdığı cevval blogger ve aşıyı önce kapmak isteyen Çinliler tarafından kaçırılan Dünya Sağlık Örgütü doktorunu da atlamamak lazım. Herkes filme bir yerlerinden doğru ya da yanlış giriş yapıyorlar ve film virüse ulaşıyor nihayetinde. Biz ellerimize bakarak, boyut değiştirerek filme odaklanıyoruz ve iyi bir film izlemenin gerilimini yaşıyoruz bir kez daha!

 

 

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.