İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin, Başakşehir Belediyesi işbirliğiyle ve Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun katkılarıyla 23-30 Eylül 2011 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirileceği film festivali, zengin film seçkisi ve kapsamlı akademik programıyla, izleyici karşısına çıkmak için sayıma başladı.

İstanbul’un kültür sanat ve akademik yaşamına yeni bir soluk katması beklenilen festivalde paneller, söyleşiler, atölyeler, sergiler ve ünlü sinemacıların deneyimlerini aktaracakları bir sinema semineri de düzenlenecektir. Film gösterimleri ve festival etkinliklerinin gerçekleşeceği salonlar şöyle: İ.Ü. Hukuk Fakültesi 1. Amfi ve Doktora Salonları, İ.Ü İletişim Fakültesi Sinema Salonu, Beyoğlu Sineması, Bahçeşehir Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu, Nişantaşı City’s Sineması.

FESTİVALİN BÖLÜMLERİ

Askıda Hukuk ve İnsan Hakları

Adalet Terazisi

Aşk ve Suç, Aşk ve Ceza

Suç Hikayeleri

Panorama

Kısa Film Yarışması

 

1) ASKIDA HUKUK VE İNSAN HAKLARI

 

17 Saat/ 17 Hours/ 23-F la película

Yönetmen: Chema De La Peña

İspanya, 2011, 100′

 

Neredeyse 40 yıl süren askeri diktatörlük yönetiminin ardından İspanya’da, demokrasiye geçiş sürecinin üzerinden sadece 3 yıl geçmiştir. Yönetimi ele geçirmeye kararlı askerlerden oluşan 200 kişilik bir grup 23 Şubat günü, meclis binasını basar ve 350 milletvekilini rehin alır. Ülkedeki tek ulusal TV kanalı bu haberi yayınladığında insanları korku sarar. Tekrar askeri diktatörlüğün gelmesinden korkan halk, evlerinde TV ve radyolardan gelen haberleri beklemeye koyulurlar. 23-F, yasalara uygun hareket eden yeni hükümetin temellerinin sarsılmasına neden olan on yedi buçuk saati, İspanya Demokrasisinde yaşanan en uzun gecenin hikâyesini konu alıyor.
Soykırımla Yüzleşme/ Facing Genocide-Khieu Samphan and Pol Pot

David Aronowitsch, Staffan Lindberg

İsveç, Norveç, 2010, 94′, Belgesel

 

Soykırımla Yüzleşme, Kamboçya’da Kızıl Kmerlerin döneminde, 1975-1979 yılları arasında Demokratik Kamboçya’nın Devlet Başkanlığı’nı yapmış Khieu Samphan’ın kişiliğine bir bakışı konu alır. Samphan, 2007 yılında tutuklanıncaya kadar Kızıl Kmerler döneminde işlemiş olduğu suçlardan sorumlu tutulmadan yaşamıştır. Film, eski bir liderin tutuklanmadan ve hakkında dava açılmadan önceki hayatını anlatmaktadır. Filmde, eski liderin Pol Pot ile olan yakın ilişkisi de mercek altına alınmaktadır.

 

Çatışma/ Clash / Engkwentro

Pepe Diokno, Filipinler, 2009, 60′

 

Richard ve Raymond, çete savaşlarının karşı taraflarında yer alan iki genç kardeştir. Richard “Bagong Buwan’’ (Yeni Ay) isimli çetenin lideridir. Raymond ise, çekici bir çocuk olan Tomas’ın liderliğindeki ‘’Batang Dilim’’ (Gecenin Çocukları) adındaki rakip çetede yeni göreve getirilmiştir. Bir gece yarısı çatışmasında Tomas, Raymond’ı abisini öldürmekle görevlendirilir. Aynı zamanda Şehrin Ölüm Mangası sokaklarda pusu kurmuştur.

İddialara göre, Belediye Başkanı Danilo Dularte Suarez tarafından desteklenen Mahallede huzuru sağlamak için kurulan bu yasadışı örgüt, henüz çözülmemiş olan çocuk yaştaki gangster cinayetlerinden sorumludur. Bugün, Richard’ın peşindeler. Acaba küçük kardeşini de alıp, götürecekler mi?

 

Kaçırma ve Ölüm/ Abduction and Death /Secuestro y muerte

Yönetmen: Rafael Filippelli

Arjantin, Meksika, 2010, 95′

 

70’li yılların Arjantin’in de, bir sabah, askeri üniforma giyen silahlı genç adamlar, kıdemli Kara Kuvvetleri komutanını kaçırırlar ve onu bir kulübeye saklarlar. Kendisini kimin, hangi sebeple tutsak ettiğinden habersiz olan rehineyi duruşmasız yargılamaya karar verirler. Sonraki günlerde, ordu mensubu komutan sert bir şekilde sorguya çekilir. Bu sorgulama, iki politik ve ahlaki ideoloji arasındaki zıtlığı ve çelişkiyi gözler önüne sererek, karşıt taraflardan birinin sonunu getirecektir. Film, günümüzde de var olan bir dramın yepyeni bir bölümünü su yüzüne çıkarıyor.

 

Kolorado Kid

Yönetmen: Andras B. Vagvolgyi

Macaristan, 2010, 93′

 

1959 yazında, hamal ve kumarbaz olan Béla Kreuzer kelepçelenip tutuklanır. Nezarete konulduğunda öncelikle yarışlardaki şüpheli eylemleri nedeniyle tutuklandığını düşünse de kısa zamanda 1956 yılında yapılan devrimde yer aldığı için tutuklandığı ortaya çıkar. Soruşturma sırasında eski dostları tıpkı kız arkadaşının yaptığı gibi ona yüz çevirir. Güvenebileceği tek kişi hücre arkadaşıdır. Savcının idam cezası istemesine rağmen yargıç Kreuzer’ı 15 yıllık hapis cezasına mahkum eder. 1974 yılında dışarı çıktığında artık dünya eskisi gibi değildir.

 

Kinyarwanda

Alrick Brown

Ruanda, ABD, 2011, 100′

1994 yılındaki Ruanda Soykırımı sırasında ülkenin en saygın Müslüman lideri olan Ruanda Müftüsü, Tutsilerin öldürülmesi sürecine Müslümanların katılmasını yasaklayan bir fetva verir. Ülke açık mezbahaya dönüştükçe, camiler, Müslümanlarla Hıristiyanların, Hutularla Tutsilerin bir araya gelerek birbirini korudukları sığınaklar haline gelir. Kinyarwanda, Kigali Büyük Cami’ye sığınmış olan insanlarla kapılarını sığınmaya gelen Tutsilere ve katliama katılmayı reddeden Hutulara açan İmamların gerçek hikâyelerinin anlatıldığı bir filmdir.
Film, altı farklı hikâyenin iç içe geçmesiyle oluşan, soykırım sırasında hayatın ve insanın kendini toparlamasına dair, bu zamana kadar anlatılmış en kapsamlı ve en gerçekçi betimlemenin yer aldığı büyük bir anlatıdır.

 

 

 

Sırra Kadem/ Into Thin Air,

Yönetmen: Mohammadreza Farzad

İran, 2010, 26′, Belgesel

 

8 Eylül 1979 tarihinde masum İranlıların devlet güçlerince katledilmesini konu alan bir belgeseldir. Resmî sokağa çıkma yasağından bihaber olan insanların nasıl öldürüldüğünü gösteren bir dakikadan az dehşet verici görüntülerden oluşur. Sırra Kadem, masum insanların politika uğruna nasıl katledildiklerini gösteren çarpıcı ve trajik bir hikayedir.

 

PANELLER VE SEMPOZYUM

Festival kapsamında, “Türkiye’de Askeri Darbeler ve İnsan Hakları”, “Suç ve Ceza Bağlamında Psikiyatri ve Sinema”, “Duvar Yıkıldıktan Sonra Eski Sosyalist Cumhuriyetlerde Gelişmeler ve Askeri Darbeler Bağlamında Anayasayı İhlal Suçu” başlıkları altında paneller ve “Hukuk Devleti İlkesi Işığında Geçmişle Hesaplaşma” başlığıyla bir sempozyum düzenlenecektir.

DANIŞMA KURULU
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer’in Başkanlığını yaptığı festivalin Onursal Başkanları, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ve Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal. Festivalin danışma kurulu, akademi, psikoloji, hukuk, sinema, iletişim, edebiyat alanında uzman ve deneyimli isimlerden oluşuyor;

Prof. Dr. Füsun Sokullu Akıncı, Ayda Aksel, Prof. Dr. Jörg Arnold, Fadik Sevin Atasoy, Zeki Demirkubuz, Ziya Er, Prof. Dr. Semih Gemalmaz, Prof. Dr. Walter Gropp, Prof. Dr. Aydın Gülan, Yaşar İlksavaş, Prof. Philip Kunig, Prof. Nikolaus Livos, Prof. Dr. Aydemir Okay, Prof. Dr. İzzet Özgenç, Prof. Dr. Bahri Öztürk, Prof. Dr. Bengi Semerci, Işıl Baysan Serim, Prof. Dr. Cumhur Şahin, Alin Taşçiyan, Prof. Stephen Thaman, Tarık Tufan, Yrd. Doç. Dr. Gülin Terek Ünal, Derviş Zaim, Luis Arroyo Zapatero

Festivalin Konukları

Rade Serbedzija

Eyes Wide Shut/ Gözü Tamamen Kapalı, Snatch/ Kapışma, Broken English/ Aşkın İngilizcesi ve Stigmata gibi önemli yapımlarda rol alan ünlü Hollywood yıldızı, Hırvat asıllı Rade Serbedzija, oğlu Danilo Serbedzija’nın yönetmenliğini yaptığı 72 Gün/ Sedamdeset i Dva Dana /72 Days isimli filmle birlikte, festivalin konukları arasında yer alacak.

Tom Waller

Butterfly Man, Ghost of Mae Nak, The Elephant King’ın yapımcısı, De Warrenne Pictures’ın sahibi Tom Waller de konuklar arasında. Yapımcılığını üstlendiği Thomas Clay’in Soi Cowboy isimli filmi Cannes Film Festival ”Un Certain Regard” bölümünde gösterilmişti.

Prinya ‘Way’ Intachai

Hem ülkesi Tayland’da, hem de Amerika’da pek çok bağımsız filmde rol alan Prinya ‘Way’ Intachai, aynı zamanda Tayland’da urban/hiphop müziğin öncüsü sayılan ödüllü grup Thaitanium üyesi. Ülkesinde çok ünlü bir yıldız olan Intachai festivalde bizlerle olacak.

Uluslararası Moskova Film Festivali’nde En İyi Film seçilerek St. George heykeline layık görülen  Kardeş/ Hermano adlı filmin Venezuelalı yönetmeni, Marcel Rasquin festivalin konukları arasında.

ULUSLARARASI KISA METRAJ FİLM YARIŞMASI

Baydara (Edra’nın Kaderi)

Yönetmen: Can Eren
Asansör görevlisi olan ve işin çok seven güler yüzlü Edra, kendisine çok bağlı annesi Jimnaz’la birlikte yaşamaktadır. Bir gün asansöre kokoş, orta yaşlı, huysuz bir kadın biner. Zemin kata geldiklerinde asansör arıza yapar ve kadınla asansörde kalan Edra’nın kaderi bir anda değişir.

 

Dicle

Yönetmen: Seren Gel
6 Ekim 2009’da “Çok acı var, dayanamıyorum” yazılı  bir not bırakarak intihar eden sosyolog Dicle Koğacıoğlu anısına çekilmiş olan film, onu temsil eden karakterin bir namus cinayetinin gerçek yüzüne şahit oluşuyla içine girdiği  vicdan muhasebesine ve son gününe  odaklanmaktadır.

En Sevdiğinden Yönetmen: Efecan Kağanoğuzbeyoğlu
Yaprak sarması bağımlısı olan genç için sıradan bir gündür. Annesinin ona düzenli olarak yolladığı sarmalar, o gün yine her zamanki kargo görevlisi tarafından kendisine teslim edilmiş, kendisi için haftalık sarma ziyafeti başlamıştır. Ancak o gün atladığı ufak bir nokta vardır. Tıkanan tuvaleti yüzünden çağırdığı tesisatçı eve gelecek ve artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır…

Fırın   Yönetmen: Fuat Erbey
Aslı ve Veysel aynı mahallede yaşayan, 9-10 yaşlarında iki çocuktur. Aslı ve Veysel’in bir gününü anlatan filmde, çocukların yolları önce mahallenin fırınında sonra da parkta kesişir. Film, aynı mahallede yaşamalarına rağmen birbirlerini hiç tanımayan insanların, aslında ne kadar da iç içe olduklarını ve bu yaşam kargaşasında yeterince umursanmayan çocukların maruz kaldığı kötülükleri gözler önüne sermektedir

.

Korkuluk Yönetmen: Adem Demirci
Bir kasabada yaşayan 20’li yaşlarında genç bir kadın, kocasının ölümünden sonra tarladaki bir korkuluğu kocasının yerine koyar. Her ne kadar artık yalnız da olsa, hâlâ kocasının bir korkuluk gibi onun hayatının ortasında durduğu hissinden kurtulmaya çalışmaktadır.

 

 

 

 

 

 

O An  Yönetmen: Erman Zambak
Gerçek kavramı, onu nasıl anladığımız ya da gördüğümüzle değil, ona ne kadar yakın olduğumuzla ilgilidir. Film, gerçeği fotoğraf üzerinden anlatır.

 

Pişti İlone Yönetmen: Ramazan Güneş
Tek başına yaşayan ve müzik kasetlerini çok seven yaşlı bir adamın bu trajikomik hikâyesi 1993 yılında Güney Doğu’nun bir köyünde geçmektedir. 12 Eylül askeri darbe sonrası Kürtçe müzik kasetler yasaklanmıştır. Kasetlerinden vazgeçemeyen yaşlı adam onları saklamak için bahçesinde bir çukura gömer. Fakat müziksiz yapamadığı için sürekli korku içinde kasetlerini çıkarıp tekrar saklamaktadır.

Sesler

Yönetmen: Deniz Dargı
Bazen bir ses bizi başka dünyalara götürür. Hayaller kurdurur, anılarımızı canlandırır, hatırlatır… Hele ki uzaksak… Tutsaksak ya da erişemiyorsak… Bunlar bazen, Ada vapurunun düdüğü, bazen sahile vuran dalga sesleri, bazen çocuk gülüşlerindeki neşedir. Bazen de sadece bizi yutan kalabalığın gürültüsüdür.

.

Toros Canavarı / Yönetmen:  Fırat Yavuz
Bir zamanlar neredeyse her mahallede, her caddede hatta her sokakta aniden beliriveren, kimi zaman takip ve taciz ettiği insana derin bir ürperti veren, kimi zamansa içine aldığı binlerce bedeni sonsuza dek sessizliğe gömen “Toros” adlı arabanın korkutucu hikâyesidir, Toros Canavarı. Bu kısa hikâyede Toros, acımasızlaşmış insanlığın sembolik figürüdür.

 

X Win /Yönetmen:  Serhat Karaaslan
Gerdek  gecesi istenen kanlı çarşaf üzerine tek planlık diyalogsuz bir film.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.