Fırat SAYICI

Gerek haberlerde, gerek gazete ve dergilerde en çok merak edilen ve bol okunan konulardan biri de kuşkusuz ki Guinness Rekorları… Her şeyin enleri mevcut. Dünyanın en uzun saçlı kadını, en şişmanı, en yukarı sıçrayanı, en dibe dalanı… Dünyanın en küçük el yazma romanı, en hızlı ağ ören örümceği, en büyük ağacı, en küçük çiçeği…vs. Liste uzun ve her yıl yenileniyor. İnsana ve hayata dair her türden rekorun, mucizenin ve ilginçliğin yer aldığı bu kitapta elbette sinema kategorisi de var. Biz de bu ay, hem eğleneceğiniz, hem bilgileneceğiniz, en çok da şaşıracağınız, sinemanın Guiness’leri dosyasını hazırladık. Keyifli okumalar…

Ard arda en fazla en iyi aktör ödülü

Tom Hanks iki ardışık yılda, Philadelphia (ABD, 1993) ve Forrest Gump (ABD, 1994) için başrolde En İyi Aktör Oscarları kazanmıştır. Bu rekoru Captains Courageous (ABD,1937) ve Boys Town (ABD, 1938) için En iyi Aktör Oscarları kazanan Spencer Tracey ile paylaşmaktadır.

Bir filmdeki en pahalı kostüm

Breakfast at Tiffany’s (ABD, 1961) filminde Hubert de Givenchy tarafından tasarlanan ve Audrey Hepburn tarafından giyilen siyah kokteyl elbisesi 5 Aralık 2006’da ismi açıklanmayan bir alıcıya 923,477 dolara satılmıştır.

En yüksek gişe hasılatı elde eden aktör

69 filmiyle ülke çapında 3.5 milyar dolar hasılat elde eden Samuel L. Jackson en yüksek gişe hasılatı elde eden aktördür.

En yüksek yıllık kazancı olan aktris

Haziran 2005 ile Haziran 2006 arasında Flightplan (ABD, 2005) ve Inside Man (ABD,2006) sayesinde Jodie Foster 27 milyon dolar kazanmıştır.

 

 

En yüksek ortalama gişe hasılatı

 

Sadece 4 Harry Potter filminde oynayarak Danielle Radcliffe ve Emma Watson her biri, her film başına ortalama 279.8 milyon dolar ile gişe hasılatı rekoru elde etmiştir.

 

En küçük yaşta en iyi aktör ve aktris adaylığı

 

10 Kasım 1931’de dördüncü Oscar ödül töreninde 9 yaşındaki Jackie Cooper ve 29 yaındaki Norma Shearer en küçük ortalama yaşta Oscar adayı olan ikili oldular.

 

 

Bir başrolde oynayan en kısa yetişkin aktör

 

İlk filmi olan Atbhutha Dweep’de (Hindistan, 2005) başrol oynayan Hintli aktör Ajay Kumar 76 cm boyundadır.

 

En yüksek maaş alan aktör

 

2000/2001 yıllarında bir başrol oyuncusunun maaşı 30 milyon dolarakadar çıkmıştı. Bu parayı Arnold Schwarzenegger, Terminatör 3: Rise of The Machines (ABD, 2003) filmindeki rolüyle ve Brad Pitt Ocean’s Eleven filmindeki rolüyle kazanmışlardı.

 

Animasyon film hasılatı

 

DreamWorks tarafından önetilen Shrek 2 (ABD, 2004) şimdiye kadarki en çok kazanan animasyon oldu.

 

En genç 1 numara olan star

 

7 yaşında iken listelerde 1 numaraya yükselen Shirley Temple 1938’e kadar bu mevkiyi korumuştur.

 

En çok Oscar Adaylığı

 

12 kez aday gösterilerek , Oscar’a en çok aday gösterilen aktör Jack Nicholson bu ödülü 3 kez kazandı.

 

Yapımcı için en iyi ortalama kazanç

 

A Bug’s Life, Monsters ve Cars filmlerinin yapımcısı Darla K. Anderson film başına ortalama 221 milyon dolar elde etti.

 

Yönetmen için film hasılatı

 

Sugarland Express (ABD, 1974) ve Munih (ABD; 2005) gibi belli başlı 23 sinema filmine yönetmenik yapan Steven Spielberg’in film başına ortalama hasılatı 150 milyon dolar. Kadınlarda ise, Nancy Meyers, What Woman Want filmiyle Amerika’nın en büyük film şirketlerinden olan Paramount’a 182 milyon dolar kazandırarak en yüksek gişe hasılatı yapan kadın yönetmen oldu.

 

 

 

 

 

 

En uzun isimle Oscar adayı gösterilen film

 

Those Magnificent Men in Their Flying Machines or How I Flew from London to Paris in 25 hours 11 minutes (Ing. 1965)

 

En kısa isimle Oscar adayı gösterilen film

 

1970’de iki Oscar kazanan “Z” (Cezayir, 1969)

 

 

En iyi hasılat yapan 10 film

 

1-Rüzgar Gibi Geçti (ABD, 1939)

2-Star Wars IV: A New Hope (ABD, 1977)

3-Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler (ABD, 1937)

4-Titanic (ABD, 1997)

5-Jurassic Park (ABD, 1993)

6-Bambi (ABD, 1942)

7-The Lord of The Rings: The Return of The King (ABD, Yeni Zelanda, Almanya, 2003)

8-Harry Potter ve Felsefe Taşı (Ing/ABD, 2001)

9-Star Wars Episode I: The Phantom Menace (ABD, 1999)

10-Aslan Kral (ABD, 1994)

 

Çeşitli ülkelerin en fazla hasılat yapan filmleri

 

Amelie (Fransa/Almanya, 2001)

Babette’s Face (Danimarka, 1987)

Tanrıkent (Brezilya, Fransa, ABD, 2002)

Hero (Hong Kong, 2002)

The Boat (Almanya, 1981)

Hayat Güzeldir (İtalya, 1997)

Muson Düğünü (Hindistan, ABD, Fransa, 2001)

My Life as a Dog (İsveç, 1985)

Pan’ın Labirenti (Meksika,İspanya , ABD, 2006)

Volver (İspanya, 2006)

 

En çok en iyi yabancı film Oscarı ödülü alan ülke

 

Toplam 27 adaylık ile İtalya 10 kez En İyi Yabancı Film dalında Amerikan Akademi ödülünü kazanmıştır.

 

Bir müzikalde en çok şarkı

 

Şiir formundaki ilk Hint müzikali Indra Sabha (Hindistan, 1932) toplamda 71 şarkı içermiştir.

 

 

Tek bir filmin en çok yönetmeni

 

Paris, Je t’aime filmi için 21 uluslararası yönetmenden Paris’te romantik bir karşılaştırmayı anlatmaları istendi. Yönetmenlerin çoğu Paris dışındaydı ve her biri 5 ya da daha az dakika katılımda bulundular

 

En geniş stüdyo

 

Hindistan’daki Ramoji Film City 1,666 hektar yer kaplamaktadır. 47 stüdyodan oluşan tesis, demiryollarından tapınaklara kadar uzanan kalıcı setlere sahiptir.

 

En yüksek hasılat yapan yabancı animasyonu

 

Spirited Away (Japonya, 2001), kendini Japon tanrıları ve hayaletleri tarafından oluşturulmuş paralel bir evrende bulan genç bir kız hakkındaki animasyon, dünya çapında gişelerde 259.2 milyon dolar hasılat yaptı

 

En pahalı Bollywood filmi

 

Devdas (Hindistan, 2000/01) tahmini olarak 500 milyon rupiye (11.2 milyon dolar) mal olmuştur.

 

En geniş oyuncu kadrosu

 

Chronicle of a Youth (1992) filminde tam 381 aktör rol almıştır.

 

IMDB’deki en yüksek oy alan yabancı film

 

IMDB’nin ziyaretçilerine göre en ünlü yabancı dildeki film The Seven Samurai (Japonya, 1954) 55.209 oy arasında 10 üzerinden 8.8 alarak tarihin en iyi 10 filminden biri seçildi.

 

En yüksek gişe hasılatı elde eden dini film

 

Hz. İsa’nın son saatlerini anlatan The Passion of the Christ (ABD, 2004) 25 Şubat 2004’te gösterime girerek 604.4 milyon dolar hasılat elde etmiş ve 23 Temmuz 2004’te gösterimden kalkmıştır.

 

En büyük savaş serisi

 

Peter Jackson’un Lord of the Rings (Yeni Zelanda, ABD) üçlemesi 200.000 savaşan karakteriyle en fazla savaş sahnesi içeren film seçildi. Bunu başarabilmek için Weta Dijital “Massive” adlı özel bir topluluk simülasyonu yazılımı geliştirdi. Simülasyon karakterlerin etkileşimini yöneten bir yapay zeka ile dijital animasyonunun birleşimiydi. Lord of the Rings üçlemesi aynı zamanda 20.602 figüranla çekildi ama 125 saniyelik bir cenaze sahnesi için 300.000 figüranın oynatıldığı Gandhi (Ing, 1982) filmini geçemedi.

 

 

En çok kullanılan ses efekti

 

Arşivlenen ses efektleri filmlere sonradan eklenir ve en yaygın ses efekti “Wilhelm çığlığı”dır. Bu efekt, ses efekti direktörü Ben Burtt tarafından düzenlenmeden önce Them!( ABD, 1954), A Star is Born (ABD, 1954) gibi filmlerin de aralarında olduğu bir dizi Warner Bros. Filminde kullanıldı. Burtt Distant Drums’daki Wilhelm karakterinin bacağından vurulma sahnesinde kullanılan bu sese “Wilhelm çığlığı” adını verdi ve Star Wars (ABD, 1977) ve Raiders of the Lost Ark (ABD, 1981) gibi birçok filmde kullanıldı. Bu başlığın altında yer almayı hak eden bir diğer ses efekti de ilk kez Frankenstein (ABD, 1931) filminde kullanılan “kalede gök gürültüsü” efektidir.

 

 

Foley sanatçısının yürüdüğü en uzun mesafe

 

Foley sanatçısının görevi ayak sesleri, gazete hışırtıları, kapı çarpmaları vb. ses efektlerini canlı olarak kaydetmek ve film ile senkronize kullanmaktır. Bu iş Jack Foley tarafından ilk kez yapıldığı için foleylik olarak bilinir. Foley 40 yıllık kariyeri boyunca tahmini 8.000 km yürüyerek James Cagney, Marlon Brando, Kirk Dougles gibi birçok ünlü için ayak seslerini efekt olarak kaydetti.

 

İlk bilgisayar animasyonu

 

Bir Disney filmi olan Tron (ABD, 1982) tamamı bilgisayar animasyonu olan ilk film. Filmin bir video oyunun içine kurulmuş olması bilgisayar animasyonu şirketleri için önemli bir ilham kaynağı oldu.

 

İlk özel efekt çekimi

 

The Execution of Mary Queen of Scots (ABD, 1895) New Jersey’deki Edison laboratuarında çekildi. Sadece bir dakika süren sessiz film sabit bir objeyi hareketli gösterme efektinin ilk kullanıldığı film olma özelliği taşıyor.

 

 

 

 

Fırat Sayıcı
1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.