30 Temmuz 1948 doğumlu ve asıl adı Juan Moreno y Herrera-Jiménez olan ünlü akör sanırım çoğumuzun kafasına Leon’daki karizmatik tetikçi olarak kazınmıştır. Kazablanka doğumlu ünü oyuncunun İspanyol olan anne ve babası Franco diktatörlüğünden kaçıp Kızey Afrika’ya gittiler. Annesini küçük yaşta kaybeden Reno İspanyolca, Arapça ve Fransızca biliyordu 17 yaşına geldiğinde. Sonra Cours Simon Drama Okulu’nda okumak için Fransa’ya taşınan oyuncunun ilk işi ismini Jean olarak değiştirip, soyadını da Reno olarak kısaltmak oldu.

Sonra gelsin bir dolu film! Dil avantajını kullanan oyuncu Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca ve Japonca konuşulan birçok filmde rol alma imkanı buldu. Ağır abi rolleriyle başlayan kariyeri aksiyon ve romantik komedi filmleriyle devam etti. Kızıl NehirlerDa Vinci ŞifresiGodzillaGörevimiz Tehlike, RoninLes VisiteursBüyük Mavi Derinlik ve Sevginin Gücü, Nikita gibi filmler… Les Visiteurs: La Revolution filmiyle bu ay karşımızda olacak, hasret gidermek için iyi bir fırsat!

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.