Banu Bozdemir

Kara Murat: Mora Ateşi
Yıllarca çizgi romanları sevilerek okunan ve daha önce sinema filmleri yapılan Kara Murat, yeni ve modern teknolojinin nimetlerinden yararlanılarak geri dönüyor. Başrolde Fatih Usta’nın Kara Murat’ı oynadığı filmin fragman çekimleri yapıldı, seti ise haziran ayında start alacak. Rahmi Turan tarafından yaratılan tarihi bir kahraman olan Kara Murat, Fatih’in fedaisi Kara Murat olarak da anılmaktadır. Osmanlı İmparatoru Fatih Sultan Mehmet döneminde geçen maceralarında iyilerin yanında kötülerin karşısında yer alan Kara Murat, ilk olarak 1971 yılında Günaydın gazetesinde okuyucuyla buluşmuştu. 1974 yılından itibaren haftalık dergi olarak yayınlanmaya başlanan Kara Murat’ın daha sonraları başrollerini Cüneyt Arkın oynadığı birçok filmi çekildi.

Yattigari Fahri
Yönetmen Harun Özakıncı; Gökova Körfezi’ndeki kirliliğe dikkat çekeceği üçüncü filmi ‘Yettigari Fahri’ için Hülya Avşar’a teklif götürdü. Özakıncı, “Kabul ederse Gökova, Hülya’nın gözleriyle temizlenecek” dedi ve ekledi: ‘Bu ustalık filmim olacak. Ben yola “Üç tane Bodrum filmi yapacağım” diye çıktım. İlk olarak ‘Hadigari Cumhur’u çektim. Arkasından ‘Yürügari İbram’ geldi. Bu yaz da ‘Yettigari Fahri’ ile de ‘Gari’ üçlemesini noktalayacağım. Bu, bir Gökova filmi olacak. İlk çektiğim film çıraklık, ikincisi kalfalık dönemim oldu. Bu, ustalık dönemim olacak. Hedefim ise 2013’te Hollywood!

Dedemin İnsanları ve oyuncuları
Çağan Irmak’ın senaristliğini ve yönetmenliğini yapacağı Dedemin İnsanları, Irmak’ın kendi yaşam öyküsünden kurgulayarak yazdığı bir senaryo. Çetin Tekindor, Hümeyra, Zafer Algöz, Yiğit Özşener, Gökçe Bahadır, Mert Fırat, Ezgi Mola, Mehmet Ali Kaptanlar, Sacide Taşaner, Ünal Silver, Ushan Çakır, Serkan Genç, Yiğit Arı ve Durukan Çelikkaya rol alacak. Dedemin İnsanları, küçük bir kasabada yaşayan on yaşında bir çocuk ve dedesi aracılığıyla, bir ailenin ve bir ülkenin geçirdiği büyük değişimi anlatıyor. Kalabalık ve sıcak Ege insanlarının hikâyesini izlerken, mübadeleye, öteki olmaya, nereye gidersen git bir yere ait olamamaya, iki yakaya, çok sayıdaki azınlığa, ihtilallere bir defa daha, ama bu kez farklı bir yerden bakacaksınız. Film çekimlerine bu ay sonunda  Girit’te başlanacak. Gökçeada, Milas, Bodrum ve Söke’de devam edecek olan çekimler, Temmuz sonunda tamamlanacak.

Ferzan Özpetek’li filmler…
Ferzan Özpetek, çekimlerini Türkiye’de yapacağı, başrolünde Cem Yılmaz’ın oynayacağı “Sonra Ağlayacağım”  filminin çekimlerini bir süreliğini erteledi.  Özpetek, İtalya’da çekeceği diğer filmi için hazırlıklara başlarken, bu filmde de Cem Yılmaz’ın rol alacağını söyledi. 28 Nisan’da Floransa Operası’nın açılışında, Maggio Musicale Fiorentino Tiyatrosu’nda, İtalyan besteci Giuseppe Verdi’nin “Aida” operasını sahneleyecek olan ve dünyadan bir çok sanatseverin  yoğun ilgisiyle karşılaşan  usta yönetmen,  çekimlerini İtalya’da yapacağı filminin hazırlıkları için yoğun bir çalışma temposu içine girdi.  Eylül ayında çekimlere başlamayı planlayan Özpetek, yeni projesinde de Cem Yılmaz’la çalışacağını açıkladı. Ünlü yönetmen, diğer rollerde İtalyan sanatçılarla çalışacağını belirtirken, Cem Yılmaz’ın rolünün çok keyifli bir rol olduğunu da sözlerine ekledi.

Balkan Ölmemiştir
Mustafa Kemal Atatürk’ün Makedonya’nın Manastır (Bitola) kentindeki askeri İdadi’sinde okuduğu yıllarda (1896-1899) Eleni Karinte adlı Ulah kökenli bir kızla yaşadığı aşk beyaz perdeye aktarılıyor. Makedon yazar Deyan Dukovski;nin “Balkan Ölmemiştir” adlı eserinden uyarlanan ve aynı adı taşıyan filmin çekimlerine önümüzdeki günlerde başlanacağı bildirildi.
Yönetmenliğini Aleksandar Popovski’nin yapacağı filmde Mustafa Kemal Atatürk rolünü, “Elveda Rumeli” adlı TV dizisinden tanınan Makedonya’nın Türk kökenli ünlü sanatçılarından Ertan Şaban, Eleni Karinte rolünü ise Nataşa Solak canlandıracak.
Fatih Akın Yılmaz Güney filmi yapar mı?

Fatih Akın, Yılmaz Güney hakkında bir film yapmak istediğini söyledi.Akın, “Die Welt” gazetesinde yayınlanan röportajında, Yılmaz Güney ile ilgili bir senaryo üzerinde çalıştığını söyledi. Akın, “Filmde maço biri gibi görünüyor” şeklinde yorum yapılması üzerine de, “Maçoydu. Silah tutkunu, kadınların kahramanı, Maocu, entelektüel, şair ve bir film yapımcısıydı. Filmleri severdi. Bu büyük bir çatışmaydı. Solcular ondan, olduğundan daha çok didaktik çalışmasını istiyordu. Sinemacı olduğu için ciddiye almadılar. Fransız ‘Cahiers du Cinema’ yapımcıları onu ceza evinde ziyaret etti. İçine kapanık bir entelektüel bekliyorlardı. Bunun yerine bir gangster tipiyle karşılaştılar” şeklinde konuştu. Akın, ayrıca, hazırlamakta olduğu “Cennet Bahçesindeki Çöp” (Müll im Garten Eden) adlı belgesel filmi gelecek yıl Cannes’a yetiştirmek için bitirmeye çalışacağını ifade ederek, boks şirketi sahibi Ahmet Öner hakkında yaptığı film için de henüz uygun bir son bulamadığını sözlerine ekledi.

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.