Muro karakteriyle ünlenen Mustafa Üstündağ son filmi Abim filmiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Son günlerde ortaya çıkan asker kaçağı tartışmalarına da noktayı koydu.

Kurtlar Vadisi’nin dizi dünyasında liderliği tartışılmayacak durumda. Bu diziyle ününe ün katan bir çok isim de var. Dizide Muro karakterini canlandıran Mustafa Üstündağ’da bunlardan biri. Üstündağ dizideki başarısının dışında canlandırdığı Muro karakterini sinemaya da taşıyarak ayrı bir başarıya imza attı. Genç sanatçının son filmi Abim setinde küçük bir röportaj yaptık. İşte Üstündağ’ın Abim filmi ve kariyerinin geleceği hakkındaki düşünceleri…

Sizin filmlerinize baktığımız zaman Zeynep’in Sekiz Günü’nde yönetmen Cemal Şan’ın, Abim filminde yönetmen Şafak Bal’ın hep ilk filmleri. Bu ilk filmleri çeken yönetmenlerin sizi seçmelerinin sebebi olarak ne görüyorsunuz?

Sizce sebebi ne olabilir?

Belki tiyatro eğitiminiz ve tecrübeniz olabilir.

Belki de şu olabiliyor. Belki biz doğaçlamaya çok yatkınız tiyatrodan dolayı. “Şunu da dene, bunu da dene” durumunda bizden iyi sonuçlar alıyor olabilirler. “Bunu da denerim, bunu da yapmaya çalışırım” tarzı, ilk filmlerini çeken yönetmenlerin bizi seçmesine etki ediyor olabilir. Bu onların işini kolaylaştırıyor olabilir. Ama tam sebep bu mudur bilmiyorum.

Peki siz oyuncu olarak bir fark görüyor musunuz?

Valla yok ya aslında. İnsan iki çocuğunu birbirinden ayıramaz derler. Ben daha ebeveyn olmadım ama annem de aynı şeyi söylüyor. İnsan bir şeye başlarken en iyisini yapacağım diye başlar. Bakmaz yönetmenin ilk mi ikinci filmi mi diye. Zeynep’in Sekiz Günü’ne başlarken de bu filme başlarken de en iyisini yapacağız diye başladık. Ayıramıyorum ki. Bana deseniz hangi filminizi daha çok seviyorsunuz, ayıramam.

Sizin önceki filminiz Muro’nun şöyle ilginç bir taraf vardı. O hafta çok iyi hatırlıyorum Cem Yılmaz’ın Arog’u ile beraber vizyon aldınız. Bu büyük bir cesaretti. Yabancı filmler bile Arog’la aynı hafta vizyon almak istemedi ve vizyondan çekildiler. Böyle bir tercihi oyuncu olarak nasıl karşıladınız?

 

Muro iyi bir yapımdı, iyi yazılmıştı. Seyirci tanıyordu, sevilen bir karakterdi diziden dolayı. Bir de Cem Yılmaz’la aynı zamanda vizyona girmemiz iyi oldu. İki tane iyi film. Arog’a gidiyor insanlar zevk alıyor. Bir daha gidesi geliyor. Bizim filmimize gidiyorlar aynı zevki alıyorlar onun rüzgarıyla Arog’a gidiyorlar. Bence iki filmde birbirini tetikledi. Bir de ekonomik krizlerin yaşandığı zamanlarda insanlar komedi filmlerine daha fazla gidiyor ve zevk alıyor. İnsanlarda zaten para yok, pul yok. İnsanlar gergin sinemaya gidiyorlar, iki saat dertlerinden kurtuluyorlar ve gülüyorlar. İki tane iyi film yan yana olunca bu daha iyi bir şey oluyor. Hep isterim inşallah diğer filmlerimizde iyi yapımlar olsun, insanlar filmi izleyip çıktığında “ Bir daha sinemaya gitmeyeceğim demesin”. Böylece seyredip beğendiği bir filmden sonra bizimde filmimize gitmek istesin.

 

Kurtlar Vadisi dizisini düşündüğümde şöyle bir soru sormak geliyor içimden, hep derin devlet, derin ilişkiler deriz ve bunları eleştiririz. Halbuki bu diziye izleyicinin ilgisini düşündüğümüzde toplum da neredeyse derin toplum olmuş.

 

Aslında bu bize dayatılan bir şey. Dünyaya baktığımızda insanlar var oluş nedenlerini sorgularken, aya gitmişken, Mars’a yolculuk yaparken, ben niye varımı sorgularken, bizim hala konuştuğumuz konular belli. Bizi kısıtlayıp bunları konuşturuyorlar. Entelektüel dediğin şey sadece siyaset bilimi değil. Halbuki insanlar sürekli bunları konuşuyorlar. Bize bunları konuşturtuyorlar. Neden varız, insanlığı veya dünyayı daha nereye taşıyabiliriz, sonrası ne, bunları düşünmüyoruz biz. Oradan silah çekmiş, buradan vurmuş bunları konuşuyoruz. Suni gündemler yaratıyoruz.

 

Abim filmindeki rolünüz için ne söyleyebilirsiniz?

 

Bu adam sahipsiz büyümüş. Var böyle adamlar, sokakta çok görmüşüzdür. Sahipsiz büyümüş kimse sahip çıkmamış. Aile nedir bilmemiş. Bir mafya babası ona sahip çıkınca onun peşinden yürümüş. Daha sonra, abisiyle karşılaştıktan sonra ilk defa bir yere ait olduğunu, aynı kandan, aynı candan birisi daha olduğunu görünce canı acıyor. Ve adam olmaya başlıyor. Anlatırken tüylerim diken diken oluyor. Çok güzel bir hikaye Abim.

 

Abim filmini nereye koyabiliriz tür olarak?

 

Acıklı komedi.

 

Ekonomik bunalım ortada. Bunun sinemaya etkisi nedir?

 

Valla çok etkisi var. Bizim Kurtlar Vadisi bile iki ay durduruldu biliyorsunuz. Hatta dizinin kanal değiştirdiğini internetten öğrendim bende. Sonuçta Türkiye’de yaşıyoruz. Herkesi etkileyen bir krizin bizi etkilememesi düşünülemez. Sinema endüstrisi içinde aynı şey geçerli.

 

Son günlerde asker kaçağı olduğunuz yolunda haberler yapılıyor buna yorumunuz ne olacak?

 

Gazetelerde yazanları bende hayretle karşılıyorum. Böyle bir olay yaşanmadı. Zaten asker kaçağı olsam, o kadar uçağa bindim, çoktan bu tür olaylar yaşanırdı. Böyle bir durum yok. Kasım ayında asker olacağımı herkes biliyor. Abim filminin çekimlerini bitirir bitirmez bu konu hakkında detaylı açıklama yapacağım.

Serdar Akbıyık
1967 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü'nü bitirdi. Erol Simavi Vakfı Gazetecilik Bursu'nu kazanıp iki yıllık eğitimden sonra Hürriyet Gazetesi'nde istihbarat muhabiri olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Hürriyet Yazıişleri'ne geçti. 1993'te Spor Gazetesi'ni kuran grupta yer aldı. 1996'da Hürriyet Yazıişleri'ne döndü. 1999'da Star Gazetesi kuruluşunda bulunmak için Hürriyet'ten ayrıldı. 2000-2001 yıllarında Almanya'da Star Gazetesi'ni çıkaran grupta Yazıişleri Müdürlüğü yaptı. 2002'de Türkiye'ye dönüp Star Grubu'na bağlı olan ve yeniden yayımlanan Hayat Dergisi'nde görev aldı. Hayat Dergisi'nde ve Star Gazetesi'nde sinema eleştirmenliği yaptı. 2004 yılında Star Gazetesi Yazıişleri Koordinatörlüğü görevine getirildi. Halen Star Gazetesi İnternet Yayın Müdürlüğü ve sinema eleştirmenliğini sürdürmektedir. Star Gazetesi, Kral Müzik Dergisi ve internette çıkardığı Cinedergi'de sinema yazıları yayımlanmaktadır. 2007 yılında "Türk Sineması'nı Yönetenler" adlı yönetmenlerle yaptığı röportajları kapsayan bir kitap çıkardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.