İlk olarak 2010 yılında yayımlanan Türk Malı adlı dizi bir kez daha Star TV ekranlarından Pazar akşamları izleyici ile buluşmaya başladı ve birazda yayın gününün etkisiyle daha ilk bölümden oldukça fazla izlendi. Yedi yıl önce ile kıyasladığımızda kadrodan ayrılan isimlerin yanı sıra yeni eklenen isimlerin olduğu dizinin başrollerinde Şafak Sezer (Erman-Eymen), Mehmet Ali Erbil (Bahattin), Hasibe Eren (Bakiye), Nergis Kumbasar (Şaduman), Anıl İlter (Onur), Burcu Binici (Deren), Buse Narcı (Selin), İlke Korkmaz (Atom) ve daha birçok isim yer alıyor.

İlk halinde Erman ve Abiye Kuzu çiftinin çocukları ve komşuları ile ilişkileri çerçevesinde gelişen bir durum komedisi olan dizi yeni haliyle yine benzer bir formda nevi şahsına münhasır karakterlerden oluşan komşu üç ailenin kendi içlerinde ve birbirleriyle ilişkilerini konu ediniyor. İzleyicisini güldürme amacı taşıyan dizide karakterlerin aşırılıkları, kelime oyunları ile ailelerin arasındaki farklar birbirleriyle temasları sürecinde komedi unsuru olarak işleniyor.

Ailelerden bir tanesi Erman Kuzu’nun amcasının oğlu Eymen Kuzu, iki çocuğu ve onların kendisini çok bilgili sanan dadıları Bakiye’den oluşuyor. Eski versiyonunda ki Erman Kuzu, eşi Abiye ve çocukları tarafından terkedilmiş, postacılıktan emekli olup halk otobüsü şoförlüğüne başlamış, ödediği nafaka yüzünden maddi zorluklar yaşayan bir karakter olarak yeni Türk Malı’nda da yer alıyor. Kalacak yeri ve parası olmadığı için zengin kuzeni Eymen Kuzu’nun evine gidiyor. Şafak Sezer’in Erman ve Eymen Kuzu’yu aynı anda canlandırdığı dizide başı derde giren Eymen çocuklarını ve evi Erman’a emanet ederek ortadan kayboluyor. Aralarındaki benzerlik yüzünden ilk bölümde çevredeki herkes Erman’ı, Eymen zannediyor. Bu karışıklığın yanı sıra Erman’ın daha ilk görüşte evin dadısı Bakiye’den hoşlanması ilerleyen bölümlerde hikâyenin bir yanının bu ikili üzerinden ilerleyeceğinin işaretlerini veriyor. Bakiye ise yanlış bilgileri ve dili yanlış kullanımı ile izleyiciyi güldürme rolünü sırtlanıyor ama komedi için bu yolu kullanmak başkasını bilmem ama bana oldukça yanlış geliyor.

Eymen’in kızı Selin sosyal medya bağımlısı, sanal dünyadaki yorumları hayati gören takıntılı biri olarak karakterize edilmiş. Saçının kısa kesildiğini düşünerek ağlayan Selin’in elinden telefonu düşmez, sürekli herkesten nefret ettiğini tekrarlar ve ağlar. Aşırı tepkileri Selin karakterini oldukça itici kılsa da bu durumun elinden telefon düşmeyen, sanal dünyada yaşayan ve insan ilişkileri dönüşüm geçiren kişilerin sayısının azımsanamayacak kadar fazla olduğu günümüz toplumuna bir gönderme olduğunu düşünmek istiyorum.

Türk Malı, yıllar önce boşanan ancak arkadaş kalmayı başaran Mehmet Ali Erbil ve Nergis Kumbasar’ı Kuzu ailesinin komşuları Bahattin ile Şaduman çifti olarak tekrar bir araya getiriyor. Sosyetik çift Şaduman’ın şarkıcı olma hayalleri ve Bahattin’in çapkınlık çabaları ile ilk bölümde izleyiciye karakterlerin dizideki işlevlerinin ipuçları veriliyor. Özellikle Bahattin’in abartıya kaçan davranışları komedi unsuru olarak kullanılsa da yapaylığı arttırıyor.

Dizinin bir diğer ailesi Deren ve Onur çiftçi. Yeni evliler nezih olduklarını düşündükleri siteden tutukları evlerine büyük hayallerle taşınıyorlar ancak komşuları kendi enerji odaklı dünyalarını kâbusa çeviriyor. Dizinin çiçeği burnunda evlileri diğer komşularına uzun süre ısınamayacak görünüyorlar.

Belki kesin yargı için erken ama kendi adıma bu kıvamda giderse diziyi izlemeye fazla dayanamayacağımı söylemeden edemeyeceğim.

Nergiz Karadaş

 

 

Ankara doğumlu olan Nergiz Karadaş, 2007 yılında Başkent Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo TV ve Sinema bölümünü bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Radyo TV ve Sinema Anabilim dalında “Türk Sinemasında Bir Oyunculuk Analizi: Şener Şen Örneği” başlıklı yüksek lisans tezini tamamladı. 2017 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sinema-TV Anabilim Dalı’nda “1980 Sonrası Türk Sineması’nda Zenginlik Temsilleri Üzerine Bir Alımlama Çalışması” başlıklı doktora tezini tamamlamıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümünde Dr Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. İki yılı aşkın bir süredir Cinedergi’de dizi kritik yazarı olan Nergiz Karadaş’ın uluslar arası ve ulusal hakemli dergilerde, kitaplarda sinema ve kültürel çalışmalar ile ilgili yazılmış makaleleri bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.