Kayseri’de gerçekleşen 2. Uluslararası Altın Çınar Film Festivali kapsamında gerçekleşen, Türk sinemasının önemli isimlerinin yer aldığı festivalde belgesel dalında birinciliği Cibik filmi kazandı. Sinema eleştirmenlerinin ve izleyicilerin beğenisini kazanan film yönetmeni Turgut Uyar’a Cibik’i sorduk.
Aralarında yönetmen Ertuğrul Karslıoğlu’nun bulunduğu jüri üyelerince birincilik ödülüne layık görüldü. Turgay Kural’ın yönetmenliğini gerçekleştirdiği ‘Cibik’ belgeselinde Erciyes Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü öğrencileri Evren Gündoğdu ve Beşir Islak yer alıyor
2010 Erciyes Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema yüksek lisans mezunu olan yönetmen Turgay Kural ‘Cibik’ filmini, ilham kaynağını ve kış şartlarında yaşadıkları zorlukları şöyle anlattı. Kural filmin nişanlısının fikri olduğunu belirterek filmi onun desteğiyle çekmeye karar verdiğini belirtti. Ekibi Beşir Islak ve Evren Gündoğdu’yla birlikte oluşturup çekimlere başladıklarını ifade eden genç yönetmen amaçlarına ulaştığını ifade etti.
Emekçileri Belgelemek Amacım
‘Belgesel tarzı olarak genel anlamda emeğe dayalı konular çekiyorum. Belgesellerimde hep emek ve emekçiliği ön plana çıkarmayı amaçlıyorum. Kuytu köşelerdeki yaşam hikayelerini anlatmayı kendime hedef olarak görüyorum. Bu son belgeselim olan Cibik’de de bunu göstermeye çalıştım’ ifadesinde bulundu. 2010’da Ateşin Emekçileri, 2011’de ise Karsta Sarı Balık adlı belgeselleri çeken ve Çoşkun Ural’dan en iyi belgesel dalında üçüncülük ödülü kazanan yönetmenin son eseri ise Altın Çınar Film Festivali’nde ödül alan Cibik oldu.
Kayseri’nin en soğuk olduğu dönemde Sultansazlığı’nda çekilen Cibik (Modern Köleler)
‘Cibik yerel dilde, bizim dediğimiz tarzda sazlık işçileri. Bu belgeselde bir günlük kesitini anlattık, anlatmaya çalıştık. izleyiciye mesaj olarak aktarmak istediğimiz olgular vardı. Bu işçilerin modern köle olduklarını göstermekti. Yaptıkları emeğin karşılıklarını alamadıklarını ve yaptıkları işin çok zor olduğunu, zor koşullar altında çalıştıklarını göstermek istedik. 34 gün emek harcanan belgeselimizde bu süre zarfında işçilerin en zor çalışma koşullarını yakalamayı amaçladık. İşçi abilerimizle beraber kaldık, onların çadırlarında kalındı. İşçilerle birlikte ekip olarak yemek yendi, onlarla kaynaşmayı hedefleyip filmimizin doğallığı amaçlandı. Onların doğal hallerini onlarla kaynaşıp doğal durmalarını sağladık. Bence başarılı da olduk ve yaptığımız eserin birincilik kazanması bunun göstergesi diye düşünüyorum’ diye belirtti ve çekim esnasında buz kırılması nedeniyle bir kameranın hasar gördüğünü, kazayı atlattıklarını belirtti.
15 gün boyunca çadırda kaldıklarını belirten yönetmen Kural, Kayseri’de çektikleri filmde yaşadıkları sıkıntılara değinerek 15 gün boyunca çadır hayatı yaşadıklarını ve elektrik olmadan soğuk kış şartlarında çalıştıklarını, yerlerin buz olduğunu belirtti. Kayseri’deki iklimin bir hayli kendilerini zorladığını dile getiren yönetmen yine de çekimlere devam ettiklerini belirterek daha sonra yaşadıkları sıkıntıları tek tek bildirdi. ’En çok yaşadığımız sıkıntılardan biri de sadece soğukluk değildi, ekipmanlarımızın şarj sorunuyla karşılaştık. Bunu daha sonra çözüme kavuştursak da aksilikler durmadı…’
.Görseli ön planda tutmayı hedefledik.
Belgesel yönetmeni Turgay Kural, her karenin fotoğraf karesi gibi olmasına özen gösterdiklerini ve hikayesini görselle vurgulamayı amaçladığını söyledi. Çekim aşamasında iki kamerayla çalıştıklarını ve görsel materyallerin mümkün oldukça daha fotografik ve sanatsal tarzda olmasını amaçladıklarını belirtti.
Mezun olduğunuz Kayseri’den birincilik ödülü daha anlamlı
‘6 yılı aşkın kaldığım, eğitimimi tamamladığım ve çok sevdiğim Kayseri’den birincilik ödülü almak beni ve ekibimi çok mutlu etti. Film festivalleri daha çok batıda gerçekleşiyordu, artık buralarda, Anadolu’da gerçekleşmesi çok sevindirici.’ Kayseri gibi bir ilin aslında böyle bir uluslararası organizasyon için geç bile kaldığını belirten Kural, bu festivalin hem Kayseri ili hem de Kayserililer için bir marka değeri olduğunu belirtti. Kural ’Anadolu coğrafyasında böyle festivallerin gerçekleşmesi harika bir olay. Genç yönetmenlerin tanınmasında ve gerçekleştirecekleri projelerinde katkı sağlıyor. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ederim’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Vedat Çakmak