Catherine Breillat sinemasının en fazla cesur kelimesiyle fazlaca örtüştüğünü söyleyerek başlayalım yazıya. Cinselliğin kompleks hallerine eğilen yönetmenin eski filmleri şimdi vizyonda ne tür kısıtlamayla vizyona girerdi bilmiyorum ama birçok filmini Alkazar’ın üçüncü salonunda izlemişliğim vardır. Cinselliği ‘olağan’ ama aynı zamanda seyirciye karışık gelecek bir yöntemle sunma anlayışında olan yönetmen beş yıl sonra gelen yeni filmi Abus de faiblesse/ Zayıflığın Esareti’nde karakterinin dediği gibi ‘bendim ama ben değilim’ tarzı bir filme imza atmış.

Kendi hayatından bir kesit taşıdığını söyleyen yönetmen bir kadın ve erkek arasında bu kez cinselliğin esamesinin okunmadığı ama cinsel gerilimin sürekli tekrar edildiği, dostluğa benzer ama bir yandan da çıkarlar ilişkisinin fazlaca döndüğü bir ilişki modeline odaklanıyor. Bir sabah felç geçirdiğini anlayan Maud’un ‘ki bir kadın yönetmen kendisi’, hayatını idame etmekte zorlandığı, güçsüz kaldığı ama buna rağmen kafasından film çekme fikrini çıkarmadığı ilginç, inişli çıkışlı süreci anlatıyor.

Vilko ise Maud’un yeni filmi için seçtiği dolandırıcılık suçundan yatmış, zerre güven vermeyen ama kompliman yapmayı iyi beceren bir adam tiplemesi. İkilinin arasında herkesten bağımsız, para üzerinden dönen bir ilişki var. Vilko’nun yeni kurbanı Maud ama Maud’un bu kurban rolüne pek çabuk ısındığını ve sevdiğini görüyoruz. Kısa telefon konuşmaları ve yazılan çekler filmin büyük bir kısmını teşkil ediyor. Yani belki de çekilemeyecek filmin döngüsü Maud’u rahatlatıyor. Ama seyirci bu tekrarlar silsilesinin içine çekilmiş gibi görünse de bir süre sonra etkisini yitiren, sonunu belli eden bir anlatımla karşı karşıya kalıyor.

Bir derinliği ve katmanı olmayan film, filmin diğer kahramanlarını da eleyerek iyice sığ sulara çekiliyor ki, bir süre sonra yönetmenin bu filmi neden çekmiş olabileceğini sorgulamaya başlıyorsunuz kendi içinizde. O yüzden genelde zorlayıcı ve şaşırtıcı bir seyirlik sunan yönetmenin filmleri arasında kaybolup gidecekmiş gibi duruyor. Keşke filmde kasına yüklediği acizliğin keyfini çıkartmayı başarabilseydi Breillat diye düşünmeden edemiyorsunuz.

Böyle bir karaktere can verecek neredeyse en doğru ismi seçmiş yönetmen. Isabelle Huppert fiziksel ve ruhsal olarak değişik bir bilinmezliğe taşınan kadına iyi bir boyut katıyor. Hatta kendini parçalıyor ama olmuyor. Film belki işin psikolojik yanına kafa yorsaymış diyorsunuz ama oradan da eliniz boş dönüyorsunuz, dolayısıyla beş yıl sonra gelen film bir yönetmenin kendi hayatına bakışının bir temsili olarak algılanabilir.

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.