Böyle bir köşe açmaya karar verdikten sonra her ay bu köşeye konacak yasaklı bir durum çıkar mı diye düşünürken maşallah ülkenin malzemesi bol çıktı.

Yasak, dayatma, sınırlamalar derken biz de sınıra geldik dayandık. Dolup dolup taşıyoruz! Bakalım nereye kadar! Nymphomaniac’a vizyon yolu kapanırken Onur Ünlü’nün yeni filmi İtirazım Var’a kocaman bir +18 ibaresi geldi… Açıklama da şöyle; Yönetmeliğin 11. Maddesi gereğince film, çocukların ve gençlerin ruh ve beden sağlığını etkileyici unsurlar, genel ahlak, insan onuru ve şiddet içermesi nedeniyle 18 yaş ve üzeri izleyici kitlesi içindir… (+23 zaten pornoya giriyor ki ona hiç girmeyelim şimdi…) Filmin içinde insan onuru var deniyor ve yasaklanıyor? Kafalar anlayacağınız bayağı iyi, her daim iyi ve mantık dışı iyi! Şiddet derken? Ortalığı gaza boğan, insanların hayatını çalan ve o emri ben verdim diyenlerin ki şiddet değil de ne? Biri söylesin artık!

İnsan onurunu hiçe sayan bir anlayışın içinde zaten ‘insan onuru’ olan bir şeyi anlaması beklenemez. Bu kadar çelişik bir ifadede kayıtlara geçmez herhalde. Onur Ünlü filmin yönetmeni olarak yasağın nedenini ‘mantıklı’ bir çerçevede anlayamıyor ki çok doğru! Bu kararı veren kafalar 76 milyon üzerinde, onların ahlakı ve onuru üzerinde hak iddia edebilecek yetkinliğe sahipler mi? Hiç sanmıyorum… Kararı keyfi buluyorum, hatta Onur Ünlü’nün ummadığının tersine siyasi buluyorum. Kesinlikle siyasi, başka ne olması beklenir ki!

Zaten kahramanın imam olması onlar için kafayı allak bullak eden ve kabul edemeyecekleri bir şey. Gezi direnişinde kafayı taktıkları Onur Ünlü’yle uğraşıyorlar bu çok net. Sen devletin imamını bu kadar ‘marjinal’, sorgulayan ve insani gösterirsen ben de seninle uğraşırım arkadaş diyor. Kuran’ın kendisini anti – kapitalist bulduğunu belirten Ünlü bu arada senaryoyu 2010 yılında yazdıklarını üstüne bastıra bastıra söylüyor. Politik göndermeleri varsa da var, olacak tabii. Onca şey yaşandıktan sonra insanların tepkisiz davranmalarını mı bekleyeceğiz? Bence filmle, bizimle uğraşılması güzel, onlara rahatsızlık verilmesi daha da güzel!

Ama Bezmi Alem Valide Sultan Camii’ne ayakkabılarıyla girildi diye yalan yere (ayrıca girildiyse ne oldu) yaygara koparan bir zihniyetin uzantısının caminin imamını doğru söylediği, vicdanlı ve ahlaklı davrandığı için affetmediği gibi buradaki valiye de göz açtırması beklenemezdi! Ahlaki gibi davranıp siyasi bir baskılama söz konusu…

Film izleyenler olarak, hatta bugüne kadar birçok film izlemiş biri olarak İtirazım Var da ne ahlaki ne de siyasi bir yanlışlık söz konusu. O yanlışlığın kimlerin zihninde olduğunu çok iyi biliyoruz biz. Milletin ahlak bekçiliğine soyunurken, gencecik çocukların yalancıktan ahlakını korumaya çalışacağınıza onların minicik hayatlarını korumaya çalışsaydınız daha ahlaklı olurdu inanın!

O yüzden fikirleri size uymuyor diye bir yönetmenin filmine sınırlama getirmeniz hiç samimi değil, tamamen bir güç gösterisi… O yüzden gerçekten de bu karara ‘İtirazım’ız Var beyler! Sanat muhaliftir, sanat iktidar olamaz, sizinle ters düşmesi çok normal! Sineye çekmenizi beklemiyoruz ama gölge de etmeyin! Tüm sanat yasaklarını kınıyoruz, bir kez daha diren sinema, diren sanat!

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.