Korku ve şiddetin dini kanadı!

Banu Bozdemir

Biz de Şeytanın İni diye çevrilen Red State ilk başta bir korku filmi izlenimi uyandırıyor, bizi böyle bir mayaya hazırlıyor. Yani aslında filmin içinde kaskatı kesildiğimiz anlara sürükleniyoruz ama bunlar korkudan değil bir nevi farklı bir dehşet duygusundan!

Film yoğun bir eşcinsel karşıtı grubun protestosuyla başlıyor. Ve seks yapmak için kıvranan ergenlerle! Bunların bir yerde karşı karşıya geleceğini hissediyorsunuz ama film tahmininizden daha ağır bir karşılaştırma anı ve hali sunuyor bize!

Ben kendi adıma filmi çok başarılı bulduğumu, eşcinsellik ve dini bu kadar çapraz ateşte karşı karşıya getiren, bu anlamda başka bir film izlemediğimi itiraf etmeliyim. Üç gencin tuzak bir aşk daveti almalarıyla başlayan olaylar zinciri tam bir kaosa uzanıyor. Filmin geçtiği yer bir kasaba olmasına rağmen, bu kadar koca bir çarpıklığı o kadar rahat kuşanıyor ki dehşetengiz bir duyguda izliyorsunuz filmi.

Dini kendilerinden bile çok sahiplenmiş bir grup, günahkar ilan ettikleri insanlara had bildirme derdine düşüyor. Baba, peder gibi dini kavramlarla sahiplendikleri bu aşırı muhafazar vaiz adamın peşinde helak olan grup, çocukların önünde işkence yapıp, bunu normal, hatta gülünesi bir olay gibi yansıtmaktan geri durmuyor. Din yolunda girilen her yol mubah hesabı!

Film şiddet dozu yüksek filmlerden. Ve bu şiddet organize gibi gözüküp sonrasında daha da karmaşıklaşan bir hal alıyor. Aslında varlıkları bilinen bu dinci grubun silahlı bir katil çetesine dönüşmesi saniyeler alıyor. İnsan ister istemez aşırı dinci Müslümanları akla getiriyor. Şekilsel olarak inanılmaz farklar var. Tabii bunların da sadelik ve bakımsızlık anlamında bir tarzları var ama kurbanlarını seçme, onları çağırma ve işkence etme yöntemleri seri katil titizliğinden farklı değil. Tek farkı ölümü mutlulukla bir tören halinde yapmaları!

Filmin gittikçe yükselen şiddetinin yanında ona katılmaya çalışan bireysel hikayeler de var elbet! Eşcinsel ve çoklu sevişmeyi sapkınlık sayan ve bu yolda tam bir işkence sapkını olan insanların davaya inanış biçimlerini, vaizin kitlesini ayakta tutmak için verdiği akılcı ve vicdani mücadeleyi gördükçe aslında meselenin derinliğini daha iyi kavramak mümkün. Film bir yandan da herkesin cezasını bir anda ve peşin keserek bütün hükümleri yerle bir ediyor.

90’lı yıllarda yükselişe geçen Amerikan bağımsız sinemasına Tezgahtarlar (Clerks) serisi ile adını yazdıran Kevin Smith’in son işi olan yapım, yurt dışındaki eleştirmenler tarafından pek beğenilmemekle birlikte – her gün karşımıza çıkabilecek gerçek hikayelerin sinemaya uyarlanması açısından takdir toplamış görünüyor.
Filmin başrollerini yakın zamanın genç oyuncularından Michael Angarano, Nicholas Braun, Ronnie Connell, Kaylee DeFer ve usta aktör Michael Parks paylaşıyor…

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.