DSC_0428.NEF

Hayvanlar hayatı değiştirir!

Banu Bozdemir

Mark Waters filmografisine baktığımızda birçok ilgi konuyu bir yumak haline getirip ortaya saldığını görüyoruz. Aşkın 500 günü’nün yapımcısı olan Waters aşkın çeşitli halleri üzerine odaklanan filmler yaptı bugüne kadar. Beden değiştirenlerden, bedenini terk edenlere kadar. Hatta fantastik dünyası o kadar fazla üzerinden taştı ki Spiderwick Günceleri’ni çekti, Hayalet Sevgililerim bile o romantizme karşılık mistik bir hal taşıyordu inceden.

Babamın Penguenleri / Mr. Popper’s Penguins Jim Carrey’i başrole taşıyarak masalsı bir dünyanın kapılarını sonuna kadar açıyor. Dünyanın keşif heyecanlarına kendisini kaptırmış babasıyla bir türlü görüşemeyen Tom Popper bu özlemler içinde büyür ve işkolik bir adam olur. Karısından ayrılmış, ergenlik çağındaki kızıyla kötü ama küçük oğluyla iyi ilişkisi olan bir baba. Hayatına giren farklı şeylerle (burada penguenler) birlikte her şey değişir klasiği hikayesi. Hikayenin aslında çok eski bir tarihi var. İlk kez 1938’de yayınlanan bir çocuk klasiği olan Boyacının Penguenlerinin modern bir uyarlaması aslında film. Hayvanları kendi ortamları dışına sürükleyen insanoğlunun bencilliği anlatılmak istenen de. Filmin içinde penguenler olunca ortamda kara kış oluyor haliyle. Ortam buz olunca espriler de biraz soğuk oluyor ama filmde pıtır pıtır oradan oraya akan penguenleri görmek bir hayli sevimli!

Soğutulmuş ve buzla kaplanmış bir sette gentoo penguenleriyle çekilen film, aslında buzları eritip kalpleri yumuşatma derdinde! Ama şehrin ortasında bir apartman dairesinde altı penguenin varlığı zaten epey fantastik tat katıyor filme. O yüzden masalsı bir tatta takip ediyoruz. Filmin asıl derdi elbette ki hayvanlar ve insanların onlara nasıl davrandığı. Aslında hayvanlar kendi evlerinde daha rahattır derken, bir yandan da Tom onlara o kadar güzel bir dünya sunuyor ki azıcık kafamız karışmıyor değil! O da onun değişen algısını göstermek için sanırım!

Ben zaten penguenler üzerine yapılan her şeyi çok seviyorum ve onlar da sinemaya çok yakışıyor. Yani sinematografik hayvanlar. Filmde penguenlerle kurulan Charlie Chaplin benzerliği gerçekten de keyifli… Sonuçta babasının kendisine armağan ettiği altı penguenle baş etme duygusunu öğrenirken aynı zamanda kendi sürecini tamamlıyor bir yandan da Tom. Aslında mesajcı tavrını biraz karların altına gömüyor ve bunu bilerek yaptığını düşünüyoruz ama mesaj yerine ulaşıyor elbette! Hayvanları seviyoruz ve onlarla beraber hayatımızın değiştiğini biliyoruz!

 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.