bilgehan yilmaz photos turkiye

Banu Bozdemir

Bu seneki Altın Portakal Film Festivali, geçen yılların ‘uluslar arası’ açılımından fazlaca rahatsızlık duymuş olmalı ki, bu sene Yeşilçam’a yönelmişti bir hayli. ‘Halkın Portakalı’, ‘Bu Gala Halklı Gala’ gibi sloganların izini süren festivalde bu sene ulusal yarılmada 16 film yarıştı. Filmler konu ve bakış açısı olarak çok farklı olmasına rağmen, genelde politik bir zeminleri vardı. Bunlar müzikle, kimi zaman bir söylemle kimi zaman da görsel olarak filmin içine dağılmıştı. Her zaman olduğu gibi bazı filmler hiç ödül alamadı, bazıları da ödüllerin çoğunu kucakladı.
Genelde yine paylaşımlı bir ödül dağılımı oldu. En iyi filmler Bornova Bornova ve Kosmos arasında paylaştırıldı… Erdem’in en iyi yönetmen ödülünü kazanacağı filmleri izledikçe kendini belli etmeye başladı. Bornova Bornova belli bir gerçekliği, farklı ekonomik yapılarda başarıyla ortaya koyduğu için kazandı. Kosmos gerçeküstücü yapısıyla en iyi film kategorisinde biraz arkalarda kalacakmış gibi geldi. Ama jüriyle aynı açıdan bakmışız demek ki… Yani hak eden iki film kucakladı heykeli…
En İyi İlk Film İki Dil Bir Bavul’un oldu. Herkesin çok sevimli bulduğu bu filmin ödül alması sevindiriciydi…

Genelde rahat tavırlarıyla dikkat çeken Onur Ünlü Beş Şehir’le en iyi senaryo ödülü dışında başka bir ödül kazanamadı. Ölümün herkese bulaştığı film konusu itibariyle bir hayli cesur, Ahmet Kaya müzikleriyle de bir hayli uyumluydu.

Tekrar Bornova Bornova’ya dönecek olursak ki, en iyi yardımcı kadın ve en iyi erkek bu filmden çıktı, Damla Sönmez rolünün ağırlığı dolayısıyla bu ödülü sonuna kadar hak etti. Ama Öner Erkan’ın en iyi erkek ödülü kazanması biraz sürpriz oldu. Herkesin beklentisi çokluklaUzak İhtimal’deki Nadir Sarıbacak ve az olarak Kosmos’daki Sermet Yeşl üzerineydi. Bu anlamda Bornova Bornova’daki erkek oyuncularının hepsine bu anlamda bir güzellik yapılması gerektiğini düşünüyorum… Zira diğer ikisi de çok başarılıydı.

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü kim oynarsa oynasın ödüle koşacak bir rolün oldu. Kıskanmak filminin oyuncusu Nergis Öztürk abartısız oyunculuğu ve ’çirkinliğiyle’ ödülü hak eden bir isim oldu…

En iyi yardımcı erkek oyuncu, ‘bu roller üzerime çok yapıştı’ diyen Volga Sorgu’nun oldu. Sorgu geçen sene Adana’da da Başka Semtin Çocukları’nda benzer bir rolde ödülü kazanmıştı. Bu kez Kara Köpekler Avlarken filminin bıçkın Çaça’sı olarak ödüle uzandı.

Festivalin en tartışma yaratan filmi kuşkusuz Min Dit – Ben Gördüm oldu… Kürtçe filmin gösteriminden sonra yapılan toplantıda ‘açılım’ bir işe yaramadı. Herkes tepkilerini dile getirdi. Ama yönetmenin soğukkanlı tavrı daha fazla ‘sıcaklık’ olmasını engelledi…

 

Sonuçta 16 film yarışıyordu. Ödül alamayan filmler de oldu. Zaten festivalde önemli olan genel jürinin bakış açısı. Her şey ona göre biçimleniyor. O yüzden her festivalde farklı sonuçlar çıkması da muhtemel hale geliyor.

Festival ortamlarında herkesi mutlu etmenin mümkün olmadığını yıllarla sabitlenmiş deneyimlerle biliyoruz. Herkesin oteller, servisler, yemekler, altyazılar, internet bağlantısı vs. konusunda bi dolu derdi vardı. Var olması da artık bir gelenek oldu. Ama sonuçta yerli yabancı filmler izlendi, konuklar ağırlandı. Ve Antalya’da bir festival havası yaratılmaya çalışıldı… Ve kafamızda bir dolu malzemeyle döndük. Şimdi onları biraz daha sakin bir kafayla hayata yaymak gerekiyor…

 

 

SONUÇLAR

Ulusal Uzun Metraj Yarışması Ödülleri

En İyi Film: “Bornova Bornova” ve “Kosmos”

En İyi İlk Film: “İki Dil Bir Bavul”

En İyi Yönetmen: Reha Erdem (“Kosmos”)

En İyi Senaryo: Onur Ünlü (“Beş Şehir”)

En İyi Kadın Oyuncu: Nergis Öztürk (“Kıskanmak”)

En İyi Erkek Oyuncu: Öner Erkan (Bornova Bornova”)

En İyi Görüntü Yönetmeni: Florent Herry (“Kosmos”)

EN İyi Müzik: Mehmet Erdem, Özgür Akgül (“Deli Deli Olma”)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Damla Sönmez (“Bornova Bornova”)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Volga Sorgu (“Kara Köpekler Havlarken”)

En İyi Kurgu: Erkan Tekemen (“Bornova Bornova”)

En İyi Sanat Yönetmeni: Zeynep Koloğlu (“Usta”)

Behlül Dal Jüri Özel Ödülü: Bahadır Karataş (“Usta”), Evrim Alataş (“Min Dit”), Tansu Biçer (“Beş Şehir”), Emre Şahin (“40”)

Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: “Kosmos” (ses tasarımı alanında)

Uluslararası Uzun Metraj Yarışması Ödülleri

En İyi Film: “Kağıttan Asker / Paper Soldier” ve “Sınır / Border”

En İyi Yönetmen: George Ovashvili (“Öteki Yaka / The Other Bank”)

En İyi Erkek Oyuncu: Tedo Bekhauri (“Öteki Yaka / The Other Bank”)

En İyi Kadın Oyuncu: Hilda Peter (“Katalin Varga”)

SİYAD En İyi Ulusal Film: “Bornova Bornova”

SİYAD En İyi Uluslararası Film: “Öteki Yaka / The Other Bank”

En İyi İlk Belgesel İlk Film: “100 Bin Kişiydiler” “Ben ve Nuri Bala”

En İyi Belgesel Film: “Ziyaretçiler” ve “5 Nolu Cezaevi”

En İyi Kısa Film: “Kısır Döngü”

Dijital Film Akademisi Ödülü: “Geri Dönüşüm Günlüğü”, “Tamirci Çırağı”, “Köy”

NETPAC Jürisi En İyi Film: “Kan Arzusu / Thirst”

Kent Konseyi Seyirci Ödülü: “Başka Dilde Aşk”

 

Banu Bozdemir
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Sinema yazarlığına Klaket sinema dergisinde başladı. Dört yıl Milliyet Sanat dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı olarak çalıştı. İki yıl Skytürk Televizyonunda sinema, sanat ve ‘Sevgilim İstanbul’ programlarında yapımcı, yönetmen ve sunucu olarak görev aldı. Antrakt Sinema Gazetesi’nde iki sene editör olarak çalıştı. Tarihi Rejans Rus Lokantasına hazırlanan ‘Rejans Tarihi’ ve ‘Rejans Yemekleri’ kitabının editörlüğünü yaptı. Rejans Rus lokantası başta olmak üzere birçok şirketin basın danışmanlığı görevini üstlendi. Film + sinema dergisine Türk sineması röportajları yaptı. Küçük Sinemacılar, Benim Trafik Kitabım, 'Çevremi Seviyorum' adı altında on iki tane ‘çevreci’, dört tane fantastik çevre temalı yirminin üzerinde çocuk kitabı bulunuyor. Sosyal medyada yolunu kaybeden bir genç kızın maceralarını anlattığı ‘Leylalı Haller’ yazarın ilk romanı. Kaşif Karınca ise beyaz yakalılara çocuk kafasıyla yazdığı ufak bir yaşam manifestosu özelliği taşıyor. TRT’ye çektiği ‘Bakış’ adlı bir kısa filmi bulunuyor. Halen aylık sinema dergisi cinedergi.com'un editörü, beyazperde.com ve öteki sinema yazarı. Kişisel yazılarını paylaştığı banubozdemir.com sitesi de bulunan yazar filmlerde ve festivallerde jüri üyesi olarak görev alıyor, filmlere basın danışmanlığı yapıyor, sinema ve kısa film atölyelerinde ders veriyor. Çocuklarla sinema ve çevre atölyeleri düzenliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.