Bu yıl Netflix, gerek senaryoları gerek oyuncu kadrolarıyla The Irishman ve Marriage Story gibi güçlü yapımlara imza atarken bir de Jonathan Pryce ve Anthony Hopkins’in başrollerinde yer aldığı The Two Popes’u önümüze getiriyor.

Papa 2. Jean Paul’un ölümü üzerine, Vatikan’daki koltuk savaşı için dünyanın dört bir yanından gelen kardinaller arasındaki seçim sonucunda Pope Benedict, Katolik Kilisesi’nin başına geçer. Aradan geçen yedi sene sonra, Vatikan’da ortaya çıkan iddialar yalnızca Katolik Kilisesi’ni sarsmakla kalmaz tüm dünyada yankı uyandırır. Bu yaşananlar sonucunda Arjantin’den gelen Pope Francis emekliye ayrılmak için Pope Benedict ile görüşür. Pope Benedict’in, Pope Francis’in emeklilik talebini görmezden gelmesi ile Pope Francis’in bu görmezden gelinişi kabul etmeyen ısrarlı tavrı, her ikisinin de bir süreliğine bir arada bulunmasına ve bu zaman zarfında her iki taraftan dile dökülenlerin filmin ana metnini oluşturmasına sebep olacaktır.

Aynı din, aynı mezhep içerisinde dahi farklı dünya görüşlerine sahip olabilen iki din adamı arasındaki diyaloglar, hem geçmişe perde aralamakta hem de modern zamanın birçok sorununu ele almaktadır. Bir dindeki görüş ayrılıkları sonucunda ortaya çıkan mezhepler bile insan aklının ve tecrübelerinin farklılığı yüzünden kendi içerisinde dahi birtakım ayrılıklara neden olabilmektedir.

İnsanların içerisinde doğduğu aile yapısı, aldığı eğitim kısacası kültür ve bununla birlikte tecrübeler, bizlerin algılama eylemlerini ve dünya görüşlerini biçimlendiren etkenlerdir. Pope Francis ile Pope Benedict arasında yaşanan diyaloglar ile geçmişe açılan kapılar, birbirlerine uygun düşmeyen din ve dünya görüşlerinin bir nedeni olarak gösterilebilir. Aynı zamanda bu kapılar, bir ülkenin diktatörlük dönemine ait tarihsel bir panorama sunarken, vicdan, ahlak ve gurur kavramları üzerinde de durmaktadır.

Dinsel kurumlar karşısında değişen ve dönüşen modern dünya yapısı, çağa uyum sağlayacak yeni algılama biçimlerini bir gereklilik olarak görmektedir. Vatikan hem dinsel hem de siyasal bir kimliğe sahip olduğu için seçimler ve uygulamalar karşısında halkın kimi kısmı dini ve geleneği korumak adına muhafazakar kesimi desteklerken, kimileri ise kilisenden yeni dünya görüşüne göre bir yorumlama talep edip muhafazakarları eleştirmektedir. The Two Pope, adından da anlaşılacağı üzere Pope Benedict ile Pope Francis’i dinsel/siyasal iki tarafın temsilcisi olarak sunmakta ve aralarındaki çatışmayı konu edinmektedir. Film, tarihsel bir konuyu ele alması bakımından dram türü içerisinde şekillenirken, kimi sahnelerine yerleştirilen mizah unsurları ile de komedi özelliği taşımaktadır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.