oznor

Boğaziçi Film Festivali 18-25 Ekim günler, arasında İstanbul’da 7. kez düzenlendi. Ulusal ve uluslararası kısa belgesellerin yönetmen-seyirci buluşmasının moderasyonunu yaptım. O ne büyülü bir andır. Yönetmenin seyircisi, seyircinin izlediği filmi çekenle buluşması. Elbette sadece yönetmen değil o filmin gerçekleşmesinde yer alan, çalışan herkesin seyirci ile buluşması. Gelgelelim seyircilerimiz biraz çekingen miydi, tutuk muydu? Cidden anlayamadım. Olumlu veya olumsuz geri bildirimde bulunmaktan neden geri duruyorlardı. Gerçi kurmaca filmlerin soru-cevap kısımları da birkaç film hariç pek farklı değildi. Her ne kadar ilk soruları ben sorup, seyirciyi teşvik etsem bile… Hatta bazı seyircilere doğrudan “siz bu film hakkında ne düşündünüz, ne söylemek istersiniz*” diye sorsam da umduğum kadar hareket olmadı.

Neyse, demek ki soru sormak, film okumak üzerine de festivallerde bir atölye düzenlemek iyi olabilir. Düşünsenize, onca film ayağınıza gelmiş, bilet fiyatları normalden çok ucuz, festival ekibi ve gönüllüler koşturuyor, film ekipleri heyecanlı, buluşma anı gelmiş ve sessizlik… A eğer filmlerde ünlü tipler varsa o zaman soru sorma oranı ve salonların doluluk oranları hangi kategori olursa olsun artıyor. Bunu da buraya not etmek isterim. Bu sosyolojik, sosyo-psikolojik meseleleri seyirci çalışmaları üzerine araştırma yapan ve bilim üreten insanlara bıraktıktan sonra belgesel filmlerden söz etmek istiyorum.

Festival’de 8 ulusal, 8 uluslararası kısa belgesel film yarıştı. Dans tutkusundan resim tutkusuna, ütopya tutkusundan uçma tutkusuna tutkularının peşinden gidenler, çevre, yalnızlık, başarı ve göç olayına kadar farklı konuların yer aldığı filmler belli bir teknik standartta idi ancak anlatım açısından yeni arayışlar içinde bir film gördüğümü söylemem zor. Biraz farklı bir tadı ve arayışı olan Senem Bay’ın yönettiği “Amca” ödülü kucakladı.

Uluslararası kategoride ise yalnızlık, arayış, rap, ifade özgürlüğü, göçmen olmak, mekan ve zamana dair aile hikayeleri içeren yapımlar izledik. Yerli yapımlara nazaran dil oluşturma, yeni anlatım arayışları açısından daha iyi olduklarını söyleyebilirim. Konularda çok akla gelmeyen,insanı şaşırtan ilginç bir şey yoktu. İtalyan yönetmen Beatrica Baldacci “Uçamayan Süper Kahraman / Superhero Without Superpower”  belgeseliyle ödülü aldı.

Ödüller oyunun bir parçası. Aslolan üretmek ve paylaşmak. Yeni dünyalar, yeni öyküler, yeni düşünceler… görmek, okumak, düşünmek, hissetmek, artısıyla eksisiyle festivallerin yarattığı bu buluşma ortamlarının tadını çıkarmak.

 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV-Sinema mezunu. Aynı alanda, aynı üniversitede Doktora’ya devam ediyor. Profesyonel yaşamı 1992-99 yıları arasında VTR Araştırma Yapım-Yönetim Şirketinde geçer. 1999’dan günümüze TRT İstanbul Televizyonunda prodüktör ve belgesel yönetmeni olarak çalışmaktadır. 1992’den bu yana başta belgesel yapımlar olmak üzere pek çok haber, kültür, reklam ve tanıtım projesine Araştırmacı, Prodüktör, Yönetmen, Editör ve Danışman olarak imza atar. Dönüşüm, Fan-Atik, Şehir İnsanları, Alamnya Alamanya, Multikulti Haberler belgesellerinden bazılarıdır. PRİX Europa, Al Jazeera, Altın Portakal, Malatya, Oscar Türkiye Seçici Jürisi gibi bir birçok ulusal ve uluslararası film festivalinde jüri üyesi olur, ödüller alır. İ.Ü. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Radyo-TV Yayıncılığı Bölümünde ders verir (2001-02). Avrupa Konseyinin “ayrımcılığa karşı sesini yükselt” kampanyasında uzman olarak yer alır (2010). Avrupa Konseyi, TRT ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen Avrupa Medya Buluşmasının koordinatörlüğünü yapar (2010). Güneydoğu Avrupa Yayın Birliği (SEE PMS), Ortak Yapımlar Grubunda editör olarak bulunur (2011-2013) Avrupa Yayın Birliği(EBU) Kültürlerarası ve Çeşitlilik Grubunda bir sezon başkanlık yapan Korver (2011-13) 8 yıl oyunca bu grupta prodüktör, yönetmen ve editör olarak çalışır. Bazı kitap ve dergilerde makaleleri, denemeleri ve röportajları yayınlanır. Bir sezon başkanlığını da yaptığı Belgesel Sinemacılar Birliğinin kurucu ve aktif üyelerindendir. Festivallerde ve üniversitelerde Belgesel Sinema Atölyeleri yapmaktadır. Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Neyyse (www.neyyse.com) adlı bloğunda ve Cinedergi'de belgeselci adlı köşesinde (www.cinedergi.com) yazmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.