Hulu’nun yeni mini serisi Castle Rock, Stephen King’in kitapları arasında bizi bir geziye çıkararak, hem yazara bir saygı duruşunda bulunuyor, hem de kitaplar arasındaki benzer kurguları bir araya getirerek daha büyük bir dünyayı görmemizi sağlıyor. Yeni milenyum sinemasının en sevdiği sözlerden biri olan Multiverse’e yani pek çok evrenin bir araya geldiği bir evrene konuk oluyoruz.

King okurunu heyecanlandıran bu mini seri sadece kitaplardaki karakter ve olayları bir araya getirmekle kalmıyor. Pek çok King uyarlamasında oynayan oyuncuları da bir araya getiriyor. Carrie’deki performansı ile efsaneleşmiş Sissy Spacek’i, geçen yılın en iyi korku filmlerinden It’in Pennywise’ı Bill Skarsgard’ı kim unutabilir. Sadece onlarla da kalmıyor, Terry O’Quinn (Silver Bullet), Melanie Lynskey (Rose Red), Ann Cusack (Mr. Mercedes) ve Frances Conroy (The Mist) gibi pek çok bildiğimiz yüzü Castle Rock’ta görmek mümkün.

Bu durum dizinin yararına da olsa merakla ekran başına geçen seyircide beklenti oluşturduğu için büyük de bir risk taşıyor. Neyse ki yapımcılar Sam Shaw ve Dustin Thomason bu riski sırtlamayı bilmişler ve Castle Rock’ı sadece King korkuları ile büyümüş seyirci için değil drama, korku, gizem dozu yüksek bir öyküyü King hikayelerine yedirerek seyri keyif veren bir dizi yapmayı başarmışlar.

Hikayemiz asıl olarak King’in ana mekanı Maine’de geçiyor. The Shawshank Redemption hapishanesine yıllar sonra bir kez daha konuk oluyoruz. Bu sefer bizi hapishanenin müdürünün intiharı karşılıyor. Yeni gelen müdür bu trajediyi hazmetmeye çalışırken bir de karşısına yıllardır kapalı olan bir bölümden çıkarılan gizemli bir çocuk çıkıyor. Eski müdürün intiharının nedeni olarak da görülen çocuğun gizemli güçleri ve bu skandalın artık özel şirketin çalıştırdığı hapishanenin kapısına kilit vurulmasına neden olabileceği için üstü örtülmeye çalışılıyor.

Ancak içeriden sızan bir bilgi elektrikli sandalyeye gidecek olan mahkumları savunan avukat Henry Deaver (Andre Holland)’ın çocukluğunun geçtiği Castle Rock’a geri dönmesi ve varlığı örtbas edilen bu çocuğu aramasına yol açıyor. Deaver’ın çocukken kaybolması, peder babasının onu ararken ölmesi kasabada hala bir nefret konusu olduğu için çocukluk problemleri ile de tekrar yüz yüze gelmesine neden oluyor.

Castle Rock özellikle Fargo’nun Coen kardeşler referansları gibi bir yol izliyor ancak hiç King romanlarına aşina olmasanız bile iyi yazılmış gizemli bir hikaye izlemenize olanak tanıyor. Son yılların özellikle Stranger Things sonrası ortaya çıkan geçmişe özlem akımlarından da etkilenerek seksenlerde tepe yapan Stephen King hikayelerini yeni bir bakış açısı ile ele almaya çalışıyor. Gerçi Stranger Things için de direkt bağlantılı olmasa da King romanlarından beslendiğini söylemek yanlış olmaz. Yazar kendi de bunu tweetlerinde dile getirmişti.

Castle Rock ise o kadar yüksek dozda ilerleyen bir dizi değil. Hikayesini yavaş yavaş anlatan, seyirciyi bir sonraki bölümde ne olacak diye yormadan, izlediği anın tadını çıkarmasını isteyen bir yapım. Bu yönden Fargo ve True Detective gibi dizilere daha yakın duruyor. Tabi ki Stephen King dünyalarının olmazsa olmazı doğaüstü güçleri hikayesinde kullanmayı ihmal de etmiyor.

Sonuç olarak iyi bir hikaye, iyi oyunculuklar ve Maine’in alıştığımız o tekinsiz yüzü ile Castle Rock, tanıdığımız dünyaları, daha önce dinlediğimiz hikayeleri farklı bir gözle bize sunarak, hem genç seyirciye Stephen King dünyasına giriş niteliğinde, hem de yazarın hayranlarının sürpriz yumurta avına çıkabilecekleri bir mini dizi olmayı başarıyor.

 

 

1979 İstanbul doğumlu yazar ilk sinema deneyimini Superman ve Star Wars’la yaşayıp kendini çizgi roman ve bilim kurgu dünyasına atar. Biriktirdiği haftalıklarıyla Star Wars oyuncakları alıp kendi serüvenlerini yazmaya başladığı yıllarda ailesi tarafından Rus edebiyatına yönlendirilmeye çalışsa da orada da Stanislaw Lem, Asimov gibi yazarlarla takılarak bu türden kopamayacağını anlamış, lise yıllarında Arthur C. Clarke, Stephen King gibi yazarları hatmederek …

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.