Anadolu için sinemanın, sanatın ve de festivalllerin önemi çok büyük. Antalya, Adana, Malatya, Eskişehir gibi örneklerinden de gördüğümüz üzere şehrin tanıtımı için festivallerin katkısı neredeyse birçok etkinlikten daha önemli hale geliyor. Medyada adına sık rastlamadığımız güzide şehirlerimizden biri olan AfyonKarahisar’da bu yıl güzel bir film festivali başladı. Festival, AfyonKarahisar Valiliği, AfyonKarahisar Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve organizasyonu gerçekleştiren Fikirdöküm ajansının katkılarıyla 4-6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti. Türk sinemasının önemli sanatçıları, basın mensupları ve kısa film yönetmenlerinin de katılımıyla gerçekleşen festivalde film gösterimleri, sinema çalıştayı, atölyeler ve söyleşiler yapıldı.

311 kısa filmin katıldığı yarışmada 20 çalışma finale kaldı ve bu filmler Derviş Zaim, Kudret Sabancı, Tarkan Karlıdağ, Mesut Uçakan ve Ensar Altay tarafından değerlendirildi. Ramazan Kılıç’ın “Penaber”i 3.lük, Durmuş Sorkut’un “Uzaktaki Yakınlar”ı 2.lik, Furkan Daşbilek’in “Naftalin”i ise 1.lik ödülüne layık görüldü. Semih Kaplanoğlu’nun “Buğday”, Derviş Zaim’in “Rüya”, Mustafa Kara’nın “Kalandar Soğuğu”, Yücel Çakmaklı’nın “Birleşen Yollar” ile “Bir Adam Yaratmak” filmleri özel gösterim olarak seyirciyle buluştu. Prof. Dr. Nesrin Kula Demir’in moderatörlüğünde gerçekleşen Yerli Film Dili Çalıştayı’nda Prof. Dr. Aytekin Can, Doç. Dr. Ramiz Gökbudak, Özlem Zengin, Fırat Sayıcı ve Ali Osman Emirosmanoğlu konuyla ilgili sunumlarını gerçekleştirdiler. Alpay Ünyaylar tarafından verilen Film Müziği Atölyesi, Sedef Bayburtluoğlu tarafından verilen Senaryo Atölyesi, Musa Tolan ile Can Demirel tarafından verilen Görüntü Yönetmenliği Atölyesi, Ali Nuri Türkoğlu, Birol Cürgül, Hale Canat Cürgül tarafından verilen Oyunculuk Atölyesi özellikle de üniversite öğrencileri için oldukça doyurucu geçti. Perihan Savaş ve Ali Uyandıran’ın yaşam boyu onur ödülü aldığı festivale Sinan Albayrak, Görkem Yeltan, Yeşim Salkım, Hacı Ali Konuk, Recep Çavdar gibi isimler katıldı.

Bu tarz film festivallerinde önem verilmesi gereken önemli mevzulardan biri festivalin halkla buluşturulmasıdır. Bu konu özellikle yerel yönetimlerin işidir. Tanıtım iyi yapılmalı, halk salonlara çekilmeli, ilgi ve alaka üst seviyede tutulmalıdır. Özellikle Anadolu insanı için bu bir alışkanlık meselesi. Malatya Film Festivali’nin ilk yıllarını hatırlıyorum da, halkın ilgisi çok yoktu. Ancak her yıl ısrarla düzenlenen organizasyon sayesinde şimdi Malatya Film Festivali’nde salonlar tıklım tıklım. AfyonKarahisar için de aynısının olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yeter ki, ısrarcı olunsun. Burada son olarak teşekkür edilmesi gereken bazı isimleri anmak isterim. 311 filmin arasından adaletli bir şekilde başarılı kısaları ayıklayan Musa Ak, Serdar Sabuncu ve Bedirhan Karakurluk’u, yarışma koordinatörü Eren Uğur’u ve tabii ki bu başarılı organizasyonun mimarı olan Süleyman Civliz’i yürekten tebrik ederim. Eminim ki, önümüzdeki senelerde desteklerin de artmasıyla bu ekip daha güzel festivallere imza atacaktır.

 

Fırat SAYICI

1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.