NERGİZ KARADAŞ

Perşembe akşamları Star TV ekranlarından izleyici ile buluşmaya başlayan ve yönetmen koltuğunda Yüksel Aksu’nun oturduğu Avlu adlı dizinin oyuncu kadrosunda Demet Evgar (Deniz) Ceren Moray (Azra), Nursel Köse (Kudret), Kenan Ece (Murat), Teoman Kumbaracıbaşı (Hakan), Ayça Damgacı (Hasret) ve Ruçhan Çalışkur gibi çok sayıda tanınmış isim yer alıyor. Daha yayınlanmadan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün dizide cezaevi personelinin “işkenceci”, kurumların “işkence merkezi” olarak gösterildiği ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiği yönünde RTÜK’e bir yazı yazması Avlu’yu gündeme taşımıştı. Orange is New Black’in uyarlaması olduğu iddia edilen dizi aslında Wentworth adlı dizinin uyarlaması olarak ilk bölümden izleyicinin dikkatini çekip sosyal medyada da gündemi meşgul etmeyi başardı. Bu ilgi reyting de olumlu yansımasını buldu. Dizinin rap müzikleri ise şimdilerde tıpkı Çukur adlı dizide olduğu gibi dillere dolanacak görünüyor.

Avlu’nun hikâyesi dizinin esas kadını olacağı daha ilk dakikadan belli olan Deniz’in kendisine şiddet uygulayan eşini vurduğu iddiasıyla tutuklanmasıyla başlıyor ve görünen o ki kızının suçunu üstlenmiş ve kocası kurtulduğu için tahliye olması an meselesi olan Deniz’in yaşadığı talihsizlikler ile içeriden çıkması zor olacağından Deniz ve hapishanedeki diğer kadınların hikâyeleri ve çatışmalarıyla devam edecek görünüyor. Deniz’in hapishaneye girme, aranma, kayıt altına alınma, Azra ve Kudret çatışmasının arasında kalma, idare ile mahkumların çatışması arasında kalma süreci ya da bütün bunların sonucunda yaşadığı travmanın etkisiyle kimi zaman çaresiz, kimi zaman şaşkın, kimi zaman yıkılmış hali izleyici ile karakterin yakınlaşmasını ve izleyicinin de kaos ortamına çekilmesini kolaylaştırıyor. Bu noktada başarılı oyuncu seçimi ve dramatizasyon etkili oluyor. İzleyici Deniz ile birlikte, klasik müzik, kurlar vb özellikleri ile aslında mahkûmları topluma yeniden kazandırmak amaçlı tasarlanmış görece iyi koşullar oluşturulmuş pilot hapishanenin görünmeyen yüzünü, dinamiklerini ve kurallarını öğreniyor. Çoklu karakter yapısı, kadınların ve hatta hapishanede anneleri ile yaşayan çocukların melodram kodları ile sarmalanacağını öngördüğüm bireysel hikâyeleri, gerek birbirleriyle, gerekse idare ile olan çatışmalar dizinin tekdüze olmamasını sağlayıp Avlu’nun izleyicinin ilgisini uzun bir süre canlı tutacağı düşüncesini uyandırıyor. En azından ilk bölüm için senaryonun ayakları yere basan bir şekilde belli bir mantığı takip etmesi ve tıpkı Kudret ve gardiyan arasındaki ilişkinin para odaklı olduğu açıklamasında olduğu gibi kafalardaki soru işaretlerini kendiliğinden dolduracak yetkinliğe sahip olması bu düşünceyi pekiştiriyor.

Gece Oldu Mu Kanunlar Uyur Kanunsuzluklar Uyanır Burada…

 Bu yazının yazıldığı esnada henüz ilk bölümü yayınlanmış olan dizide dört duvar arasında bir arada yaşamak zorunda olan kadınların bireysel hikâyelerine henüz yer verilmemiştir. Bu hikâyelerden çıkacak dramlar ilerleyen bölümlerin konusu. İki ayrı blog ve iki ayrı kutup olan kadınların bir kısmı Azra adlı mahkûmun neferleri diğerleri ise, Kudret adlı mahkûmun neferleridir. Bu süreçte daha ilk bölümden kadınların birbirlerine uyguladıkları şiddet sahnelerine tanık oluruz. Kendi adıma dizide itici bulduğum noktada bu. Hayatta kalmak için bundan başka çare olmadığı hem mahkûmlar hem de gardiyan Murat tarafından teyit edilir. Çünkü gece oldu mu kanunlar uyur. Kanunsuzluklar uyanır. Kudret ve Azra dışarıdan bir şekilde soktukları uyuşturucu, alkol gibi maddeleri mahkûmlara satarlar. İdare ile bu ikili arasında ciddi bir savaş vardır. Esas kadınımız Deniz ise idarenin de dâhil olduğu bu ateşten üçgenin, bu güç savaşının arasında kalarak dizinin tansiyonunun sürekli yüksek olmasını sağlayacaktır. Henüz yeni olmasına rağmen dengeleri azda olsa anlamış ve Azra’yı ele vermemiş olması ya da kendisine eziyet eden Kudret’e bir noktadan sonra kocasının ona yaptıklarını hatırlayarak da olsa karşı gelmesi süreç içerisinde Deniz’in geçireceği dönüşümün ve orada herhangi bir mahkûm olarak kalmayacağının ipuçlarını taşımaktadır. İlerleyen bölümlerde diyorum çünkü bir an Deniz kadar izleyicide onun içeriden çıkacağına ilişkin bir umuda kapılmış olsa da müdire Nihal’ın öldürülmesi şimdilik onun üzerine kalacak görünmektedir. Çünkü hikâyenin devamı bunu gerektirir. Avlu’da neler olacak reyting savaşında tutunabilecek mi hep birlikte göreceğiz.

Ankara doğumlu olan Nergiz Karadaş, 2007 yılında Başkent Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo TV ve Sinema bölümünü bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Radyo TV ve Sinema Anabilim dalında “Türk Sinemasında Bir Oyunculuk Analizi: Şener Şen Örneği” başlıklı yüksek lisans tezini tamamladı. 2017 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sinema-TV Anabilim Dalı’nda “1980 Sonrası Türk Sineması’nda Zenginlik Temsilleri Üzerine Bir Alımlama Çalışması” başlıklı doktora tezini tamamlamıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümünde Dr Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. İki yılı aşkın bir süredir Cinedergi’de dizi kritik yazarı olan Nergiz Karadaş’ın uluslar arası ve ulusal hakemli dergilerde, kitaplarda sinema ve kültürel çalışmalar ile ilgili yazılmış makaleleri bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.