UZUN FİLMİN KISASI

FIRAT SAYICI

Geçtiğimiz yıl sinema yazarı olarak katıldığım Marmaris Kısa Film Festivali’nin başkanı yönetmen Şeref Öztürk ile festivale ve kısa filme dair bir röportaj gerçekleştirdik. İyi okumalar…

Öncelikle biraz kendinizden bahseder misiniz?

Eğitim ve sanat hayatına Ankara’da başladım. Özel sektörde üst düzey yönetici olarak çalışırken eş zamanlı olarak dans, tiyatro ve sinemanın hep içinde oldum. Çocuk yaşlarda modern dansa ilgi duydum ve uzun bir süre eğitim aldım. Bir süre sonra tiyatro ve modern dansı sahneye taşıyarak “Çağın Tiyatro ve Modern Dans Topluluğu”nu kurdum. Çok sayıda senaryo yazdım ve sahneledim. 90’lı yılların sonunda sinema sektöründe olan bir çok arkadaşla sinemaya, yani kısa filme yönlendim. İlk filmim olan Gelin/Bride 00:11:00 adlı filmimi çektim. Ancak her kısa filmcinin yaşadığı gibi bir çok imkansızlıklarla çektiğim filmin kurgusunun çok da içime sindiğini söyleyemem.

Bu filmi sadece İzmir Kısa Film Festivali’ne yolladım ve finalist oldu. Peşinden, Ödev/Homework Adlı filmi çektim. Bu film, pek çok festivalde finalist oldu ve ödüller aldı. İlgi gören bu film, ilk çekmiş olduğum film olan “Gelin”in de festivallerde yer almasını sağladı. Çok sayıda kısa ve uzun filmde yer aldım ve kısa film çektim. Aynı zamanda kamu spotu ve belgesel çektim. 2017 yılında Ankara ile bağımı keserek Marmaris’e yerleştim.

Marmaris yakınlarında bulunan Sarıgerme de küçük bir butik otel açtım. Ancak ülkedeki turizm ve turist kalitesi beni memnun ve tatmin etmedi. Şimdiyse sinema üzerine Atina Üniversitesine danışmanlık hizmeti veriyor, bölgede yayınlanan dergi ve gazetelerde köşe yazarlığı, Kum Tablolar yapıyor sergiler açıyorum. Çekmeyi düşündüğüm uzun metraj film için çalışmalarım devam ediyor.

Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali’ni düzenlemek nereden geldi aklınıza?

Türkiye’de ideal kısa film festivali maalesef bir elin parmakları kadar bile yok. Marmaris bölgesine yerleştikten sonra, uzun zamandır aklımda olan ve farklı bir film festivali projesi vardı. Ancak bu festival ülkemizde düzenlenen festivaller gibi kısa filmcileri ikinci sınıf, amatör ve sos gibi kullanan bir festival değil de, aksine olması gereken değeri veren, kısa filmcilere destek veren, Marmaris’i kısa film merkezi yapabilecek bir festival olmalıydı. Festival proje dosyasını oluşturmak 18 ay gibi bir süre aldı. Bu projeyi Ankara’da yapmayı düşündüm. Ancak Marmaris’ten Ankara’yı idare etmek mümkün değildi. Uzun bir süre sinemaya ara vermem, beni ettiği gibi, çevremdeki sinemacı dostlarımı da rahatsız etmişti. Üzerimde baskı oluşmaya başladı. Film çekimlerine ağırlık veremiyorsam, çekilen filmleri değerlendirmek, Marmaris’e alternatif turizm olarak sanat turizmi neden olmasın diye düşünerek MarmariSANart Topluluğunu kurdum.

Tamamen gönüllülük üzerine kurulu bir kemik ekibiniz var. Oldukça özveriyle çalışıyorlar. Grubunuza katılmanın koşulları nelerdir?

Sinemayı ve sanatı seven, ego ve bencillikten uzak, özverili, çözüm odaklı düşünmek ve pozitif olmak yeterlidir.

Marmaris halkından nasıl tepkiler alıyorsunuz? Hak ettiğiniz değeri bulabiliyor musunuz?

MarmariSANart Topluluğunun kurulum aşaması 2013 yılı sonlarında başladı. Marmaris ve çevresinde yaşayan tüm sanatçıları ziyaret ettik. Ancak bölgede yaşayan sanatçıların Marmaris’e kırgınlığı vardı. İlgisiz ve sahipsiz kaldıklarını, üretemediklerini, üretseler de ilgi görmediklerinden yakınmışlardı. Festival projesine ilk yıl hiç kimse inanmadı. “Marmaris’te olmaz, yarı yolda bırakılırsınız, bunlar hayal” gibi söylemlerle çok karşılaştık. Denilenlerin bazıları ilk yılda oldu. Birkaç kurum bizi yarı yolda bıraktı. Pes edecek zaman değildi ve tüm ekip bölgedeki tüm özel sektörleri seferber etti. Abartılı bir gala yapıldı ve bu durum beni çok rahatsız etti. Çünkü, benim için önemli olan festivalin içeriğinin zengin olmasıydı. Festivalin yapılmamasını hedef edinmiş kişi ve kurumlarla da karşılaştık. Bu engellemeler hala devam etmekte. Eksiklerimiz ve hatalarımızla festivalin ilk yılını tamamladık. İkinci festivale hazırlanırken ekipte ciddi değişiklikler yaptık. Destek veren kurum ve kuruluşlarla protokoller yaparak festivali garantiye aldık ve ikinci yılda amacımız doğrultusunda bir festival gerçekleştirdik. Geri dönüşler oldukça iyiydi. Bölgedeki kurum ve kuruluşlar, Marmaris halkı; festivali çok sahiplenmiş durumda. Öyle ki, Türkiye’de pek görülmeyen bir seyirci kitlesi oluştu. Sabah saat 10’dan gece 00:30’a kadar salonları doldurdular. Sizin aracılığınızla destek veren kurum kuruluş ve bölge halkına desteklerinden dolayı teşekkür etmek isterim.

Geçen yıl festivalinizdeydim. Kusursuza yakın, dolu dolu, tempolu bir festivaldi. Hiçbir festivalde bu kadar kısa filmcinin davet edildiğini ve el üstünde tutulduğunu görmemiştim. Bunu nasıl başardınız?

İlk yılda görev verecek kişi bulmakta zorlanırken, şu an görev alacakları titizlikle biz seçiyoruz. Biraz önce de belirttiğim gibi, Festival komitesine, Danışma kurullarına, Jüriye aldığımız ekibin, hatta festivale davet edilen tüm konukların; ego ve bencillikten uzak, özverili olanlarından seçmekteyiz. Festivale davet ettiğimiz her konuğun festivale ve kısa film yönetmenlerine katkı sağlamak zorunluluğu vardır.

Size göre kısa film nedir? Nasıl olmalıdır?

Öncelikle iyi bir kısa film yönetmeni; kıvrak zekaya sahip olmalıdır. Kısa film bir cümlenin, konunun veya olayın sinema dilini ve tekniğini maksimum düzeyde kullanarak ortaya bir eser çıkarandır. Uzun filmin kısaltması demek değildir. Nasıl olmalı denildiğindeyse; Her ne kadar 30 dakikaya kadar olan filmler kısa metraj görünse de, dünyada 30 dakikalık kısa film sayısı oldukça az ve de azalıyor. Herkes kısa film çekebilir, ancak ne kadar kısa film denilir o tartışılır.

Bu yıl ne gibi yeniliklerle karşılaşacak festival izleyicisi?

Geçen yıl festivalde 168 konuk ağırladık. Bu yıl festivalin süresini uzatacağız. Dört gün süren festival süresini beş veya altı güne çıkaracağız. Festival başvurusu açılmasının üzerinden 30 gün geçti ve yurt dışından 1200’e yakın film başvurdu. Bu sebeple uluslararası film sayısını artırıp, yurtdışından basın, akademisyen ve kısa film yönetmenlerini de davet etmeyi düşünüyoruz. Dünyada en prestijli festivallerle bağlantı kurduk. Bu festivallerden film seçkisi isteyeceğiz ve Festival olarak bizde film seçkilerimizi bu festivallere yollayacağız. Atölye çalışmalarına ağırlık verip, festival süresinde film çekilmesini sağlayacağız. Festivalde sergi ve kitap imza günleri de düzenleyeceğiz. Şehir dışından ve yurt dışından ciddi sayıda festivale katılanlar ver. Festival takipçilerine çok özel indirimli otellerde yer sağlayacağız. Her yıl yaptığımız film gösterimleri ve film yönetmenlerinin söyleşilerini uzatmak amacındayız.

Uzun vadede ne gibi planlarınız, hedefleriniz var?

Bildiğiniz üzere festival ekibimiz tamamen gönüllülerden oluşmakta ve bütçesi olmayan bir ekibiz. İmece usulüyle çalışan tam bağımsız bir festivaliz. Tabi bunun zorlukları çok fazla. Organizasyonun kalıcılığı ve sürekliliği için kurumsal bir kimliğimiz olması gerekmekte. Amacımız vakıflaşmaktır. Hedefimizse; dünyanın en prestijli ve nitelikli festivali olmak ve Marmaris’i kısa film merkezi yaparak, alternatif turizm olarak sanat turizminin de yolu açmaktır.

1979, İstanbul doğumlu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Malzeme Mühendisliği’nden yüksek lisansla mezun olmasına rağmen, üniversite yıllarında yaptığı sinema kulübü başkanlığı sayesinde, geleceğini ve mesleğini sinema-tv üzerine kurmaya karar verdi. Çeşitli kısa film, belgesel çalışmalarıyla işe koyulan ve Yıldız Kısa Film Festivali'nin kurucularından olan Fırat Sayıcı, yurt çapında çeşitli kısa film festivallerinde de jüri üyeliği yaptı, kısa film üzerine workshoplar düzenledi. 2008’de Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünden mezun olan Fırat Sayıcı, Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. SİYAD üyesidir. TRT'de metin yazarı olarak başladığı televizyon macerasında birçok kanalda çeşitli programlarda görev aldı, sinema programları yaptı. Kurduğu Mad Informatics Ajansı’yla sinema-tv ve eğlence sektörüne PR ve sosyal medya hizmeti vermeye başlamıştır. "Türk Sinemasında Gerçekçilik" ve "Yeni Başlamayanlar İçin Sinema" adında iki sinema kitabı yayınlanmıştır. Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv. ve Sinema bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.