SÜPER GÜÇLERİN ELE GEÇİRDİĞİ GENÇLERİN OLDUĞU 8 FİLM

Son yıllarda çıkış yapan yönetmenleri sıraladığımızda aklımıza gelen isimlerden biri de Joachim Trier olur. Genelde sessiz ve vurucu filmlere imza tan yönetmenin son filmi Thelma da bu özellikleri barındıran bir gençlik filmi olarak listemizin konu başlığına ilham veriyor.

Sinemanın tarihine baktığımızda özel güçlere sahip gençlerin hikayeleri zaman sinemada kendine yer bulsa da, süper kahraman filmlerinin fazlalaşması sonucunda son yıllarda fantastik öyküler daha çok irdeleniyor. Bu yüzden de listeye alınan filmlerin genel olarak süper kahraman filmi uyarlaması olmamasına özen gösterdim.

POWDER (1995)

Hatırı sayılır fantastik ve korku filmleriyle tanınan Victor Salva’nın yönetmenliğini üstlendiği bu fantastik dram, albino bir gencin yarı okul, yarı yetimhane olan bir yere sevk edilmesiyle başlıyor. Tam bir dahi çocuk olan Powder, okuldaki zalim çocukların ilgisini çektiği için belli sorunlarla uğraşıyor. Ergenlik bunalımları, cinsel uyanışlar temel olarak filmn şablonunu oluşturan temalar olarak özetlenebilir. Powder’ın doğadan da beslenen telekinesis güçleri, fantastik bir hikayenin içindeki tüm unsurları tamamlayan bir nokta gibi denilebilir. Döneminin özel gençlik filmlerinden olduğunu süphesiz bir gerçek…

CARRİE (1976)

Gerilim sinemasının usta isimlerinden Brian De Palma’nın yönetmenliğini üstlendiği Carrie: Günah Tohumu, Stephen King’in romanından uyarlanan küçük bir çaplı bir korku/gerilim başyapıtı olarak nitelendirilebilir. Telekinetik güçlere sahip Carrie’nin aşırı dindar annesinin baskıları içinde tek hayali okul balosunda yer alabilmektir. Ancak dönemin koşulları ve baskıcı ailenin dışa açılmasını engellediği bir gencin adeta haykırışını film yansıtır. Daha sonra Carrie’nin biri devam, diğeri remake olmak üzere iki filmi daha yapılsa da hiçbiri ilk filmin tadını veremedi. Balo sahnesi hala sinema klasikleri arasında yer alan Carrie, özel güçleri olan gençler konusu için ideal bir seçim diyebiliriz.

MIDNIGHT SPECIAL (2016)

Jeff Nichols ismi her geçen yıl biraz daha belirginleşirken Midnight Special filmiyle sevenlerini biraz olsun hayalkırıklığına uğratmıştı. Bunun nedenlerinin başında filmin hikayesinin görsel estetiğe yenik düşmesiydi diyebiliriz. Film özel güçleri nedeniyle peşindekilerden kaçmaya çalışan bir çocuğun hikayesini anlatıyordu. Ancak özel güçleri olsa da, çocuklar ailelerine muhtaçtır mottosuyla ilerleyen film, bir babanın oğlu için micadelesinin tipik bir örneğiydi. Karanlığı son derece başarılı bir şekilde kullanan film, X-Men’den çıkmış gibi görünen bir çocuğun hikayesini anlatırken derinlikten uzak bir içerik sunmuştu.

CHRONICLE (2012)

Üç gencin özel güçlerinin olduğunu keşfedip kendilerince eğlenme çabalarını videoya almalarını anlatırken, gücün ele geçirdiği gençlerin karanlık tarafa geçerek gerilim dozajını yükseltmesine imkan tanınıyordu. Film bir nevi buluntu film formatında çekildiğinden dolayı benzerlerine göre farklı bir teknikle çekildiği söylenebilir. Gerçekçi görünmek adına bir el kamerasıyla çekilmiş hissi veren film, bu vesileyle çeşitli kurgu atlamaları ve videoyu sarma gibi sinema namına da süper güçlere sahip bir film ortaya çıkartılmıştı. Bu film sayesinde yönetmen Josh Trank, büyük bütçeli Hollywood prodüksiyonlarına transfer oldu.

THE COVENANT (2006)

Bu sefer karşımızda süper güçlere sahip bir çete var. Bir nevi cadılık nitelikleri olarak da yorumlayabileceğimiz bu büyücülerden oluşan gençlerin, şehre yeni gelen bir öğrenci yüzünden kötülüklerine ara verip ona yoğunlaşmalarını anlatan film, ne yazık ki başarısız fantastik gençlik filmlerinden bir tanesiydi. Aksiyon filmlerinin başarılı yönetmeni Renny Harlin’in düşüş filmlerinden biri olan yapım, oyuncularının da talihini pek güldürmedi. Öoğu unutulup yok oldular.

MATILDA (1996)

Şimdilerde BoJack Horseman’de sesiyle gönülleri fetheden dönemin çocuk yıldızı Mara Wilson’ın başrolünde yer aldığı Matilda, annesine kavuşmaya çalışan sihirli güçleri olan Matilda’yı konu alıyordu. Danny DeVito’nun hem yönetmenliğini üstlendiği, hem de kendisinin oyuncu olarak kadrosunda yer aldığı bu aile filmi, Roald Dahl’ın romanından uyarlanmıştı. Listedeki diğer filmlere nazaran hafif bir komedi seyirliği sunan yapım, çocuk izleyicilerin döneminde kalbini çalmayı başarmıştı.

SKY HIGH (2003)

Listedeki belki de tek çizgi roman uyarlaması olan Sky High, Japonya’daki döneminde popüler olan mangalardan birisinden uyarlanmıştı. Özel güçlere sahip öğrencilerle dolu bir okulda katillerden tutun, düellolara, suçun bolca kol gezdiği okuldan başka her şeyi gördüğümüz bir lisenin içinde yerimi alıyorduk. Farklı kişilikleri olan karakterlerinin hepsinin ortak noktası güçlerini pek de iyiye kullanmamalarıydı. Ama bir gençlik filmi olduğundan dolayı yine ilişkiler yumağı ve kıskançlıklar filmin odak noktasını oluşturuyordu. Ülkemizde de !f İstanbul’da gösterilmişti.

PUSH (2009)

Chris Evans, Dakota Fanning, Djimon Hounsou, Corey Stoll gibi isimleri kadrosunda bulunduran bu fantastik aksiyon filmi, güçleri yüzünden yok edilmeye çalışan bir kızın kaçma-kovalanma hikayesine odaklanırken, senaryonun inanılmaz dağınık olmasının kurbanı oluyordu. Yine bir telekinesis gücünün varlığından söz edebileceğimiz karakterler, ortalığı birbirine katıyordu. Filmin yönetmeni bu filmin başarısızlığından sonra uzun süre diziler dışında iş alamadı. 9 yıl içinde sadece 2 film çekebildi.

 

1984 yılında İstanbul’da doğan Haktan Kaan İçel, öğretim hayatını aynı şehirde devam ettirdi. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema-TV bölümünden mezun olduktan sonra çeşitli kısa film çalışmalarında bulundu. Dizi sektöründe çeşitli dizilerde senarist olarak yer aldı. 2002 yılında Mahzen Öykü Yarışması’nda “Kalplerdeki Mutluluk Masalı” adlı yazdığı öyküsü birinci seçildi. Aynı öykü 2003 yılında “Ölümsüzler” adlı antolojide yer aldı. "Öğrenciliğin Kitabını Yazdık, Üstelik Kopya Da Çekmedik" adlı mizah kitabının yazarlarından biri oldu. 2006 – 2014 tarihleri arasında Xasiork Öykü ve Roman Yarışmaları jürilerinde yer alan Haktan, son yıllarda çocuk ve gençlik yazını ile de ilgilenmektedir. “Xasiork Dergi”, “Zifir”, “Genç Haberler”, “Genç Kalemler”, “Come” gibi dergilerde yazıları ve öyküleri yayınlandı. “Kült, Kitsch, Klişe”, “sinemasal dünya” ve “bakınız” adlı bloglarda sinema yazıları yayınlanan yazar, belli aralıklarla bu dergilere yazmaya devam etmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.